Кантарджиев: Коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип

Хората трябва да спазват основните хигиенни правила
29 фев 2020 07:40, Елка Василева
62
Кантарджиев: Коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип
Проф. Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип. Хората трябва да спазват основните хигиенни правила - да мият ръцете си, да ходят с маска и т.н. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

С колегите ми се опитваме да успокоим обществото, защото никой не слуша какво сме казали и се интерпретира. Днес чувам въпроси - кажете с какво да се лекуваме. Това е заболяване, което съществува от години. Грипът е според сезона. Смъртността е по-висока през зимните месеци, а не през летните и това се дължи на грипоподобни заболявания, обясни Кантарджиев.

Положението не е толкова трагично. Бременните раждат здрави деца. Децата до 1 година боледуват много леко. Майки, не се страхувайте толкова от коронавируса, отколкото от сезонния грип. Коронавирусът ще дойде тук, защото го има почти навсякъде в Европа. Но смъртността е ниска, умират възрастни хора, които имат съпровождащи заболявания. Този грип, който беше през 2012 г., беше с 42% смъртност, което си е страшно, продължи той. Обясни, че дори да няма маски, шалът върши същата работа, както и парче плат, с което да се закрие устата.

Още по темата

47 изследвания имаше във ВМА и те всички са отрицателни, те бяха на хора, които са били в чужбина, главно в Италия и са с някакви прояви на заболяването, слава Богу, не много тежки. Ку-треската е много по-опасно заболяване, категоричен бе директорът на центъра по паразитни болести.

Мерките срещу коронавируса са същите, както за сезонния грип. Трябва да избягваме контакт с много хора, да се използва маска, дори, за да не се заразят тези вкъщи, да използваме спирта като дезинфектант и да използваме мокри кърпи. В градския транспорт дори леко да е открехнат прозорецът, рискът да се заразят хората е в пъти по-нисък. Лятно време коронавируси няма, обясни още Кантарджиев, цитиран от „24 часа“.

Ако идвате от Северна Италия, на границата трябва да кажете откъде идвате, стюардесите имат документ, който всеки може да попълни - откъде идва и къде може да бъде намерен в следващите 14 дни. Културният човек трябва 14 дни да е в изолация и по телефона да се свърже с личния лекар. Ако има съмнение, линейката ще го вземе и ще го закара в инфекциозното отделение на болницата в града. Най-важното е да следваме това, което трябва да се прави при грип. Само по телефона на личния лекар трябва да се обаждат хората, а който няма личен лекар, да се обади на РЗИ. Важното е, който има коронавирус, да не зарази останалите. Българите имаме железна генетика и затова издържаме какви ли не експерименти със здравната система, допълни Контарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Янек преди 4 години
Има ли заразени поляци, финландци, шведи? Сигурно има, но не се разболяват, защото мъжете са с добър промил в кръвта. Като чуя за първия тежко болен поляк на около 40г, тогава ще почна да се притеснявам и аз.
52
0
 
1
 
! Отговори
За ракията преди 4 години
Още преди 3-4 седмици един бг лекар изказа предположение, че АDH ензимите, които организмът произвежда за разграждането на алкохола, унищожават коронавируса. Не само директния контакт на алкохола в гърлото убива микробите, но и метаболизма му.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Струвами се,че този човек доста се е подготвил, за да дава такава достоверна информация - но все пак да не забравя, че има и други източници на информация и хората,малко от малко,не са доверчиви и с капаци. Най малкото да се опита да обясни затваряне на 400 млн от населението на Китай,без да работят,без да пътуват,без да пазаруват,освен храни и без право да напускат градовете включително някой и домовете си. Поне хубавото е,че Китай се връща към нормално си състояние/значи почти са се справили/.
50
3
 
4
 
! Отговори
Хопа преди 4 години
Ха ха личи си комунистическата подготовка. Ако беше просто грип дали Китай щеше да слага карантина? Добре лъжи човека.
49
1
 
4
 
! Отговори
6з9876 преди 4 години
Сдуханяк
48
3
 
2
 
! Отговори
Българска пародия преди 4 години
Японеца не скри нищо от Фукушима и предупреди веднага. Комунистът мълча и кри Чернобил и успокоява хората докато ядат марули от там.Подбирайте си източниците. Едва ли има българин без пaразити в себе си заради неспазването на хигиената в България.Именно тези парaзити правят хората неадекватни защото живеят в мозъкът.А други видове причиняват рак.В Япония където има хигиена няма нито едното от двете неща. А сега по същата тази верига ще се прехвърля и вирусът, който обаче не е със скрито действие
47
0
 
3
 
! Отговори
Добре преди 4 години
Прочетох статията за 5G. Наистина има корелация - също и в Корея.Италия е изключение. Те дълго мълчаха, за да не изплашат туристите, но сега вече е късно.
46
0
 
7
 
! Отговори
Стар преди 4 години
Ама мене и от сезонния грип ного ме е страх, кво се мъчи тоя да ме успокоява!?! Спокойно, кораба потъва, но вода има за сички. Много убаво.
45
0
 
4
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонименhttps://henrymakow/2020/02/5-G-Factor-in-Coronavirus-Deaths.html
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година на морето ще бъдеспокойствие и евтино.Не съм ходил от 2006г. Ха дано немците да слушат РКИ и да си стоят в мазето при картофите.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой го наричат ми мимикрия,аз ще нарека палячовщина,или казано всички в стремежа си да угодят на"вожда"правят и говорят невероятни глупости! Пита се когато дойде злото,какво трябва да ви правим всички вас,за неадекватното поведение което демонстрирате!!!!!!!
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме е страх, защото знам че вирусът е китайски и като всичко от там се разваля още през първия месец.
41
4
 
9
 
! Отговори
Здрав Кер преди 4 години
Българите не са включени в генетиката на вируса поради изчезване на генофонда.
40
5
 
8
 
! Отговори
Дъртио преди 4 години
Пенсионерите ще умреме първи. Много ме е страх дали ще доживея да си получа пенсията другата седмица.Сигурно има опасност да се заразя от банкнотите. Малиий..
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На простия човек вируса му е в главата по рождение. Не става вьпрос за необразовани хора, при тях има и умни.
38
6
 
24
 
! Отговори
Българска работа преди 4 години
А така успокоявай българите, че да ги перне както трябва. Какъв спирт какви 5 лева. Вирусът има липидна мембрана и е устойчив на спирт. Унищожава се само със специални препарати. Това не е грип,а нова пневмония.Ако не беше страшен, нямаше в Китай да падат хора по улиците.Българинът не е научен на хигиена като човекът с дръпнатите очи и ще си пати много. Щом в Бг по закусвалните масово се пипат банкноти и със същите ръце се обслужва храната и никой никога не е реагирал на това..нямам коментар.
37
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под карантина в Китай са стотици милиони, затворени училища в Китай, Япония,Корея,а "професорът"твърди"споко"нищо работа! Седя и си мисля те ли са толкова глупави или ти"професорът"си толкова Умен?
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
смъртността се изчислява от брой починали разделено към брой излекувани. разберете го веднъж завинаги... ама като ви липсва първи клас и математиката ви куца как да стане тая работа... айде всички антиваксъри към Ухан с първия влак!
35
1
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Докторе, като си тръгнал кажи и за дългосрочните последици.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът е пандемичен, защото е с много дълъг инкубационен период без симптоми. Така може да се разпространи неограничено и да предизвика всякакви социални и икономически сътресения. Това на китайците явно беше известно още от самото начало и затова взеха такива кардинални мерки. Това ми говори, че този вирус е бил познат.