В 37 вуза приемат с оценки от матурите

В МУ полагат задължително изпит по биология и химия
29 фев 2020 10:56, Елка Василева
49
В 37 вуза приемат с оценки от матурите
Снимка: архив, БГНЕС

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021 година, пише „Монитор“, като цитира МОН.

Става дума за оценките по български език и литература, математика, история и цивилизации, по география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, по чужд език и по някои от останалите матуритетни предмети.

В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности.

Такива са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновският университет „Св. Кирил и Методий, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски“ и Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

В Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити ще може да се кандидатства за всички специалности. В ХТМУ в София с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия и по български език и литература зрелостниците ще може да кандидатстват за 25 различни специалности, допълват от просветното министерство.

Оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия ще влизат в бала на кандидат-студентите за техническите университети във Варна, Габрово и в София. Изключение правят специалностите „Индустриален дизайн“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Корабни машини и механизми“ и „Корабоводене“ в ТУ – Варна. За тези специалности оценката от зрелостния изпит не заменя конкурсния изпит, но участва в балообразуването.

В ТУ – София също изключение правят специалностите „Инженерен дизайн“, „Приложна математика и информатика“ и „Компютърно и софтуерно инженерство“.

Във висшите училища по изкуствата като НАТФИЗ, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Театрален колеж „Любен Гройс“- София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив не може да се кандидатства само с резултатите от зрелостните изпити. Изпитната кампания там е специфична.

Не се използват за прием оценките от матурите и за Академията на МВР, Военната академия „Георги Стойков Раковски“, Американския университет в Благоевград, Нов български университет, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и Европейския политехнически университет в Перник. Това са общо 14 висши училища от акредитираните 51 у нас.

Кандидат-студентите в медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и София полагат задължителни изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. За някои специалности като „Здравен мениджмънт“ „Логопедия“ и „Медицински оптик“ в МУ-Варна при балообразуването се използват и оценките от матурата по биология.

Същото се отнася и за МУ-Плевен, където оценката по биология участва с определен коефициент, но само при някои специарности като „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Социални дейности в здравеопазването“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Помощник фармацевт“, „Медицински козметик“ и „Социални дейности“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 4 години
А пък мен ме приеха чак на четвъртото, последно класиране, с бал 22.60 при максимален 24. Вярно, още на първото класиране влязох в другия ВУЗ, нали имаше възможност да се подадат документи в два ВУЗ-а, но аз исках хубава специалност в СУ и попаднах там чак на четвъртото класиране.Не ми се иска да си спомням какви креатури с бал 12 влязоха още на първото класиране, но те бяха по параграф с предимство. Други пък - изобщо без изпит, по специални квоти.
18
0
 
7
 
! Отговори
До До 12 /№ 15/ преди 4 години
На сън ли ги взимате тези пари?Защото, като говориш за всичките си познати от твоето поколение, значи имаш предвид другарчетата си от квартала, в който си израснал, твоите брат, сестра, братовчеди, съучениците от основното и от средното училище, после и от университета, ако си завършил такъв. Към тях прибавяме и всички гаджета, както и младите хора от обкръжението на тези гаджета, а също и онези от колегите ти, които са от твоето поколение.И нека пресметнем, станаха ли 1 000 или са повече?
17
6
 
3
 
! Отговори
ЖДБ преди 4 години
До ФактКато видиш поведението и културното и умствено ниво на спецпрокурорите и тяхното отношение към тези учили във ВУЗове с по-сериозна научна и професионална подготовка, ти идва да си скъсаш дипломата и на бегом да се изнесеш от БГ. Ако онзи с каскета или онези от свитатаи му не са те намяркали за поредна жертва и не са ти сложили белезниците на ръцете и прангите на краката...
16
3
 
4
 
! Отговори
ГДГ преди 4 години
Мисля, че посочените в публикацията 37 ВУЗ-ове , в които може да се влезе без изпит, към които смело можем да добавим и ПА, помпозно наричана Академия на МВР, завършена от И.Гешев и зПожарникаря, Академията за песни и танци на народите във Филибето, МГУ. Остават само 13 ВУЗове, от които интерес представляват ВУЗовете във Варна, Габрово, донякъде ХТИ-Варна и Военната академия. Всичко друго -пълнеж, г-н министър Вълчев, и загуба на 4 години. Панимайш, do you understand? Ега ти образованието...
15
5
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До фактНай-доброто висше училище, Академия на МВР!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 1215 хиляди евра на месец за Габриел и Станишев. Никога няма да стигнеш и 20 % от такава заплата в частна фирма освен ако не си шеф и не скубеш от работниците.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15Парите едва ли са съизмерими с темата. Младите хора са си млади. Имай предвид, че парите са средство, а не самоцел. Освен това важно е не толкова колко са моментните ти доходи, а колко дълго ще ги вземаш. Така че има още какво да се иска от вашето образование и помъдряване.
12
17
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
То затова от мойто поколение нямам познат да взима под 3к. на месец чисто, а някои стигат до 7-8к, а от ващо старото, многознаещо допотопно поколение ако стигнете 2к. и се имате за господ. Не сте в час, не сте актуални и със смотано соц. образование ама иначе със самочувствие до небесата. То се вижда и по БВП-то, става все по голямо, защо като сте толкова не прости държавата беше потънала и до преди 10г едвам кретахте?? а да някои друг беше виновен а не това че сте закостенели.
11
0
 
5
 
! Отговори
Коректен преди 4 години
В НАТФИЗ има много повече кандидати, отколкото места.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как е хавата? Едно време с 5.40 ме приеха от второ класиране. Сега как е?
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко следващо поколение става все по-просто.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДДРОнегНали трябва да се интегрира на хартия.
7
3
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
Единственият ВУЗ с 100% запълване е АМВР. За едно място се борят по 5-6 души за Полиция и по 7-8 за Пожарна! Тази година може и повече!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Преписването вече е изключение, но самите матури като структура и съдържание са смешни. Само като им видиш скалата за оценяване, в която 23 т./процента ти носят 3-ка, и ти става ясно. Навсякъде по света приемливата граница е минимум 50, та и повече процента за среден.
5
2
 
19
 
! Отговори
то пък едни вузове преди 4 години
37 вуза с програма от 80-те години и материална база от 70-те. Световно непризнати, непопадащи в никакви класации. Ръководени от несменяеми местни феодали.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е по целия свят. Стига обаче матурите да са истински измерител на съответните знания. Ако щете самите разходи за приемните изпити не са оправдани.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Geshev, tesi centralizirani formi na prokurorska i sadebna komunikacia, otchet i informacia sa ot kamennata era...tragichno smeshni i tragichno neefektivni sa v dneshno digitalno vreme...tova e vse edno bg naselenie da si kuphva messo ot edin messar, mliako ot edin mlekar, vino ot edin vinar, krastavici ot edin krastavichar, boza ot edin bozadjia, hliab ot edna hlebar, sirene ot edna mandra...ste sprem darjavnite zaplati na vsichki bg administratori, koito sa neprozrachni, ne davat info v bnt.
2
1
 
25
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
Ако един ВУЗ приема само с оценка от матурите, той не е добър !!!По този начин, от селското училище, където ще им дадат и да преписват, ще получат и по-висока оценка от учениците от елитните гимназии !!!И к'во става после - повече от половината първокурсници ще окапят след първия и втория семестър или ще ги добутат да завършат, щото яко няма студенти, няма и пари Най-добре да има изпити, и там всеки да си докаже знанията !!!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в останалите 130 приемат срещу заплатена семестриална такса.