61,7% от българите със свръхтегло, а то убива повече от катастрофите

Затлъстяването води до диабет, чернодробни проблеми, рак, Алцхаймер
120
 61,7% от българите със свръхтегло, а то убива повече от катастрофите
Снимка: Pixabay

Близо 4 319 000 българи или 61,7% от населението на България е с наднормено тегло, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО). Това ще рече, че две трети от българите са със затлъстяване, заяви началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска” проф. Здравко Каменов по повод 4 март – Световният ден за борба със затлъстяването. По този тревожен показател страната ни е на десето място в Европа.

54,4% от жените и 68,9% от мъжете в България са с наднормено тегло. 33,3% от хората, които живеят на село, са със затлъстяване.

Делът на децата с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достигат до 17.1%, а момичетата – до 10.2%.

Основните причини за тези негативни тенденции са в неправилния начин на живот, смятат специалистите. Повишената консумация на храна, особено по-богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативните резултати. Това потвърждават и данните. Над 68% от момчетата в България страдат от липса на достатъчна физическа активност, а при момичетата този дял е 79.9%.

Данните са изключително притеснителни, тъй като затлъстяването е основен рисков фактор за редица хронични заболявания като сърдечно-съдовите, диабет, чернодробни проблеми, рак, Алцхаймер и редица други.

“В световен мащаб затлъстяването убива повече хора от катастрофите, Алцхаймер и терористичните актове, взети заедно”, каза още проф. Каменов.

“Преждевременната смърт и рискът от сърдечно-съдови проблеми са по-високи при хората с наднормено тегло. Освен това те трудно могат да контролират кръвното си налягане, което може да доведе до миокарден инфаркт и мозъчен инсулт”, заяви началникът на Отделението по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” проф. Арман Постаджиян.

“Детското затлъстяване е един от най-сериозните ни проблеми. Ако от малко детето е с наднормено тегло, много трудно ще го коригира в напреднала възраст и по-бързо може да развие проблеми с кръвното налягане, сърдечно-съдовата система и диабет”, заяви за “Труд” проф. Каменов. Според него е много важно родителите да внимават какво ядат децата им, да им дават добър пример за това и да ги карат да спортуват.

Над 100 пациенти са се подложили на бариатрична операция, заради здравословни проблеми свързани с наднорменото тегло. Повече от тях, които бяха с диабет, след хирургичната намеса са в ремисия. Това заяви началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска” проф. Здравко Каменов. Тази операция се прилага при пациенти с индексна маса над 40 kg/m2 или над 35 kg/m2 с придружаващи заболявания. При нея най-често се редуцира обема на стомаха и/или се променя свързването на хранопровода, червата и др., което води до намаляване на апетита и количеството на поеманата храна.

“Има хора, които си правят липосукция, но тя не решава проблемите с наднорменото тегло, тъй като просто дърпа мазнините. След нея, ако не се спазват режими и не се повиши физическото натоварване, килограмите се завръщат. Някой хора, пък си слагат балони в корема, които създават чувство за пълен стомах и не ядат толкова”, разказа за “Труд” проф. Каменов.

“Адекватната превенция на наднорменото тегло трябва да започне от ранна възраст с активното участие на семейството и изграждане на ценностна система в цялото общество за начин на хранене и физическа активност”, каза още проф. Постаджиян.

Специалистите съветва хората с наднормено тегло да вземат под внимание проблема си и да се обърнат към медицинско лице. “Първо да разговарят с личния си лекар, може да се обърнат и към диетолог или ендокринолог”, каза още проф. Каменов. Той съветва да се спазват хранителни режими чак след консултация със специалист и да се внимава с диетите, тъй като често при тях има йо-йо ефект.

Специалистите съветват да се храним бавно, да сдъвкваме храната по 40 пъти, да не вечеряме късно и да спортуваме или да ходим поне по 10 000 крачки на ден.

Намаляването на телесната маса с поне 7% може да намали натрупването на мазнини в черния дроб, затова на пациентите се препоръчва повишена двигателна активност, обясняват лекарите. Тя трябва да включва аеробно натоварване (тичане, каране на колело) за 240-360 минути седмично и ходене пеша за поне 1 час дневно.

Анаеробното статично фитнес натоварване намалява притока на кислород в черния дроб и влошава функциите му. Препоръчва се и намаляване на калорийния внос с 500-1000 ккал, както и на приема на животински мазнини и въглехидрати, въздържание от “Fastfood”, сладкиши, колбаси, полуфабрикати, генно-модифицирани храни, безалкохолни напитки с фруктоза. За сметка на това е добре да се увеличи приема на фибри, храни, богати на антиоксиданти и omega-3 мастни киселини. Препоръчва се и т. н. “средиземноморска диета”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпчете само тесто и захар и до там се стига.Толкова ли е трудно да ядете само месо, риба и салати.
100
0
 
1
 
! Отговори
Конса преди 4 години
Преди 6 месеца бях 90кг.Висок съм 185.Винаги съм обичал спорта.Сега съм 83кг и с добре изразена мускулатура.Тренирам 4 пъти седмично.Не ям *** и не ме мързи.На 38 години съм.Наборите ми ги мързи и си намират оправдания.Отказах бирата временно и веднага изчистих корема и паласките.Кардиограмата ми е перфектна.
99
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 100Аз си момувам също активно и НЕ си търся съпруг. Защо си мислите ,че жените имат голям зор да се вкарват във филма с гледане на малки ***?! Особено на младини, преди да са си поживяли, да са попътували, да са финансово независими. Не мерси. Ако някога ми се прииска да си гледам дете мога да си направя мое (ако съм все още в репродуктивна възраст) или да си взема някое за отглеждане.
98
0
 
8
 
! Отговори
Относно снимката преди 4 години
ДО НЕ ЧАК ТОЛКОВА ОТДАВНА НАИСТИНА БЕШЕ ГОЛЯМА РЯДКОСТ В БЪЛГАРИЯ ДА СРЕЩНЕШ ТОЛКОВА ПЪЛНА ЖЕНА, КОЯТО ДА ХОДИ ЛЯТНО ВРЕМЕ ПО БЕРМУДИ ПО УЛИЦИТЕ.ВИНАГИ Е ИМАЛО ХОРА СЪС СВРЪХТЕГЛО, НО НАЙ-ДЕБЕЛИТЕ ЖЕНИ И МОМИЧЕТА ХОДЕХА С ПОЛИ И РОКЛИ И СИ ПОКРИВАХА Д/ПЕТАТА С ЖАКЕТИ ИЛИ ПО-ДЪЛГИ БЛУЗИ.Днес на всяка крачка виждам много пълни жени и моми, на които не им пука, че обиколката на ханша им е 130-160 см и носят панталони с къса блузка и дори с бюстие, което показва гол пъп.Затова снимката е подходяща
97
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 97 преди 4 години
На теб ти изглеждат весели и неангажирани с мисли за брак и деца, но не можеш да знаеш какви мисли има в главите им. Жените са много чувствителни, когато става въпрос за младост, привлекателност и брачни шансове.Едно е да не искаш да създаваш семейство, защото искаш да си повилнееш безбрачно, съвсем друго е да съзнаваш, че нямаш финансова възможност да осигуриш нормален семеен бит и да отгледаш деца. Докато се мъчат да постигнат това, разбира се ще момуват активно, нали си търсят съпрузи.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 98Почти всички (15-20 да речем). Има и три омъжени, като двете са с по едно дете. Също така и повечето момчета са неженени (между 30 и 40 години). И жените и мъжете искат да си поживеят, да се уредят професонално, да си вземат дом първо.
95
2
 
1
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
На, колко се равнява "супер много"? Две? Може би 3?
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 83Покрай мен има супер много неомъжени жени на 25-30-35 години. Всички се чувстват добре и никоя не я е прихванало да ражда деца сега ведна.Въвцваше село нещата явно седят другояче ;)
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я наблегам основно на хлеба. Боко и сие повеке да ядат.
92
5
 
5
 
! Отговори
,` преди 4 години
По-голяма част са мързеливи, лакоми и мърляви. Никакъв афинитет към красота, стройност и чистота, трудът е унизителен.
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некакъв разправя кви били дебелаци в щатите, абе пич, кво ме боли там кви са, и не ме интересува, казвам тука кви сме, че не е добре масово да има дебелаци. А щатите да си се оправят, там си е тяхна работа.
90
0
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А снимката е на някаква цветнокожа от щатите?Хахахахахха смях
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но защо снимката е от САЩ? В България такива з а д ни части не съм виждал. Мъжки търбуси - да.
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хората, които нямат проблем с теглото гледат много погрешно на наднорменото тегло."Ми да. Да се сваля е лесно. Елементарно. Иска се малко воля. Дори няма нужда от тренировки. Или хапове. Глей ся, да сваляш, а да стоиш мускулест вече е изкуство. И иска тренировки, добавки и много по-прецизно хранене, както и достатъчно почивка.
87
3
 
13
 
! Отговори
Аз преди 4 години
За съжаление голяма част от българите са бедни и се хранят с нискокачествени и тестени храни, от които се пънее.
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората, които нямат проблем с теглото гледат много погрешно на наднорменото тегло. За тях това е лежане пред телевизора, мързел, много ядене и други подобни простотии. Явно им е трудно да разберат, че хората са различни.
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По приляга да покажете гордо мъжко шкембе.
84
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 84Не е точно така. Под 25 г. всеки си е още дете в някаква степен и иска да си живее безгрижно.Но момичетата виждат как изглеждат каките им на по 28, 30, 35 г. и си правят изводите.Виждат и това, че те самите са много по-ухажвани в сравнение с малко по-възрастните от тях жени. И най-наивната си прави извода, че в момента шансовете й са най-големи и, ако срещне свестен човек, който да й предложи брак, тя няма да го изпусне. Но мачовците под 40 г. бягат от обвързване и отговорност
83
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Някой по-долу пакЖените не искат деца ако са под 25. Ако са от някое гето това обаче не важи.
82
2
 
17
 
! Отговори
Някой по-долу пак преди 4 години
повтаря мантрата, че жените не искали да раждат и да гледат деца.Толкова ли е трудно да се проумее, че няма толкова глупава жена, която да не съзнава, че най-лесно и най-сполучливо ще се омъжи преди да е навършила 25 г.,че бракът й ще се стабилизира, ако роди две деца, а също и че по-лесно се забременява и ражда докъм 25, максимум 30 г.Никоя не иска да е стара мома, освен в много редки случаи, поради специални причини.Мъжете са тези, които бягат от обвързване и искат да са вечни плейбойчета.