Ташев: Трябва ни координирана политика за мигрантите

Натиск има и имаме нужда от помощ, смята той
11

"Борбата за оцеляване на българина не е от наши дни, ние сме натрупали опит в тези казуси. Безспорно в епохата на разнообразие е трудно да говорим за истинско единство. Изходната ни точка трябва да е отношението ни към миналото", каза в студиото на "Денят ON AIR" доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Според него нямаме традиции в стратегическите анализи.

"Не бих казал, че и Европа не страда от тези пороци. Надявам се, че ще търсим и ще намерим успешното решение. Не можем да избягаме от тази историческа рамка, на която сме наследници. Отношението на Европа към тези миграционни потоци е обособено от този либерален подход", коментира още Ташев.

По думите му в България има сгрешена концепция по измерване на миграционния натиск.

"Той се измерва с броя на тези, които искат да преминат. Ние изпадаме в едно неудобно положение, казвайки, че нямаме натиск, което значи, че нямаме нужда от помощ. Натиск има", добави доц. Спас Ташев.

Той разясни, че се нуждаем от координирана политика в посока на мигрантите.

"3 март остана един несбъднат национален идеал. Той завеща идеята за една друга България, която ние не успяхме да реализираме. Ролята на геополитиката не е изчезнала. Доскоро говорихме за Западни Балкани, но лека-полека Македония и Албания се извеждат от тази група", изтъкна Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ташев бе категоричен, че трябва да се работи съвместно и целенасочено.

Той изказа и мнението си по отношение на демографската криза в страната.

"Няколко пъти БАН излиза с мерки за тази криза. И тук допускаме грешка - основните мерки, които взимаме, са в сферата на икономиката и социалното подпомагане. Имаме пробойна някъде в цялата схема - тя може би е в егоизма. Трябва да има общоевропейска политика на затвърждаване на някои разклатени ценности", смята Ташев.

Според него за много хора в държавата има усещане за липса на справедливост.

"Без да постигнем духовен и материален баланс, няма да имаме решение на този проблем. Големият проблем на България е скъсаната връзка между наука и практика", заключи доцентът.

Ташев коментира и политическата ситуация в Македония и отношенията със съседката ни.

"Македония няма интерес да извади "горещия кестен". Ние останахме и без Зоран Заев, който беше най-добър по отношение на нас. Всички коалиции в Македония ще бъдат все по-зависими от албанския фактор. Миналата седмица бяха преименувани училища с имена на албанци. Македонското общество не може да устои на този процес на албанизация. България е наследникът на тази история, за която претендираме, че е обща, ние трябва да я защитим. С мъгляви похвати няма да постигнем резултат", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DAI"Първата бежанска вълна са иранци и афганистанци"Иракчани а не иранци. Всички мигери които идват са все от страни разрушени от САЩ. И всичките са получили пари за пътуването от Ираел. Също и израелски НПО-та ги трафикират.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА бе гений. Ако европа въоражи "бежанците" те няма да се бият в Сирия а в Германия, Франция, Швеция и други ислямски страни.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се дават милиарди отново на турците за хуманитарна помощ няма нужда той пак ще изнудва , по добре да се дават за екстрадиция по местата им чрез самолетни компании , както са ни правили нас едно време с черните печати в Европа , чисто и просто.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата са прости ако има желание да се реши правилно проблема.С изнудвач не се преговаря .Затварят се границите към турция и се налагат санкции. По границата да се стреля и арести с депортиране при незаконно преминаване.Турция ще клекне до месец и ще изтегли окупационните войски от Сирия и се решават всички проблеми.Останалото са решими детайли.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормалното решение е Европа да вземе страна в конфкикта и да мобилизира бежанците мъже. Ние спокойно можем да го въоръжим, ако ЕС плати, вместо да троши пари в Турция. В момента България влиза в оптимума по отношение на пренаселеност и свръхпопулация. Трябва да се изчака още няколко години, да си заминат сегашните пенсии за да се решат социалните системи. Трябва само охрана на границите, което е въпрос на политика и въоръжение.
3
2
 
5
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Па пуснете ги да минат хората... Като се изсипят в западна Европа и имя няма за няколко седмици ще паднат тези лево-либерлани-*** правителствата и Меркел и ЕС-то и то...По-добре ужасен край, отколкото ужас без край.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да построим, пиши ни бегали.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Македония е загубена за България в сегашния вид но ГЕРБ и ОП повтарят че трябва да се интегрира. Тя се интегрира но с Албания а не с България. Колкото по-бързо се подели между България и Албания толкова по-добре, а не да се интегрира. Демографската криза идва от разрушаването на държавната икономика и махането на визите и съответно това е решението. В противен случай докато построим капитализма, страната ще изчезне.