Вируси ни атакуват, зам.-шеф на БЛС: Не разчитайте само на лекарите!

Обществото също трябва да даде от себе си много, посочи Николай Брънзалов
44

Броят на заболелите от втората вълна грип "Б" расте. Същевременно на този етап все още няма доказан случай на заразен с коронавирус у нас, но здравните власти признават, че вероятно има заболели, които все още не са установени.

"Ако разчитаме само на лекарите и медицинските специалисти да се справят, без обществото да даде от себе си много, за да бъде овладяна която и да е епидемия, не бих казал, че съм оптимист по въпроса", коментира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в "България сутрин".

Още по темата
Той припомни инициативата, започнала през 2019 г., да се ваксинират хората над 65-годишна в България. "В моята практика забелязвам много по-малка заболеваемост", твърди заместник-председателят на БЛС.

Относно родителите, които водят децата си на детска градина, когато са болни, Брънзалов смята, че това граничи с престъпно поведение. "Когато един родител заведе болно дете с въздушно-капкова инфекция в детската градина и децата заболеят, какво прави той? Тези деца са малки, те ще се разболеят, родителите им ще ползват болнични листове", смята той.

Освен че сезонният грип настъпва, имаме и хора, които се връщат от потенциално рискови държави и са принудени да се изследват за коронавирус. Това води до изчерпване на медицинските ресурси, подчерта експертът.

"Хората от оперативния щаб заслужават адмирации. В крайна сметка заболял от коронавирус в момента няма, обясни д-р Брънзалов за Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че клиничната картина на заболяванията е една и съща, макар да има разлики в протичането, както и спрямо възрастите, които засяга. Докато от грип най-много боледуват малки деца, това не може да се каже за коронавируса, който е типичен за пациенти със сериозни хронични заболявания.

Д-р Брънзалов е на мнение, че коронавирусът не е особено опасна инфекция, а става въпрос за едно инфекциозно заболяване, което протича като баналния грип. Според него сме готови да овладеем коронавируса, ако такъв дойде в България. Това, което трябва да подобрим, е самоконтрола на обществото, дисциплината.

"Създаден е алгоритъм, отворена е нова клинична пътека за такива пациенти. Административните мерки, които трябва да се вземат и пътят на един евентуален такъв пациент са начертани", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали лекарите били некомпетентни и корумпирани,бре! Какво сега циврите безплатно пред кабинетите им.Хайде при врачките!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Умните" светофари в София трябва да започнат да пропускат пешеходците, без да им се налага да натискат копчета и да обменят бацили.
33
2
 
1
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Ето защо няма още , а и няма да дойде корона вирус в България. Корона вирусът се бил запътил към България, но като разбрал, че у нас е пълно с червени соц. вируси, веднага сменил курса. Дори такъв опасен вирус се е уплашил от още по-смъртоносния червен соц. вирус !!!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че кой разчита на лекари?
31
0
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
на кого да разчитаме???...на врачките ли...на шаманите ли...
30
0
 
3
 
! Отговори
Пиян - залян преди 4 години
Разчитам на домашната ракия и чесънът ....в по-големи количества !
29
0
 
7
 
! Отговори
танер преди 4 години
повече заболели от груба Б има защото наплашихте хората с корона вируса и сега всеки отива на доктор и процента се вдига иначе повече от половината се самолекуваха вкъщи стига с тия негативни новини аман вече..
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прилепите имат имунитет, защото ядат ферментирали плодова, които съдържат алкохол и имат в кръвта си ензими за разграждането му, които азиатците нямат.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем, спирам да плащам здравни вноски и почвам да разчитам на себе си.Честно, откъде ги вадите тези?
26
0
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До Анонимен 24Първо на себе си ще разчиташ - тва иска да каже доктора. Ти се навирай в навалици (наши и по чужбина), не спазвай елементарни хигиенни правила, пък после - въй, кво стана! Лечение няма засега, облекчават се симптомите, доколкото може - температура, кашлица, гърлобол... и се разчита организмът сам да се пребори.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези колко ли хора още са заразили.Дано не е корона.Безхаберни ***,без грам здравна култура.
24
2
 
13
 
! Отговори
ВЪЛЧИ ВРЕМЕНА преди 4 години
НА КОГО ДА РАЗЧИТАТЕ ?!РАЗЧИТАЙТЕ НА ВЪЛЧИЯ КАПИТАЛИЗЪМ, ДЕТО ГО ДОКАРАХТЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ !
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На какво да разчитаме ако не на лекарите? Да почваме молитви ли?
22
3
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Коронавирус !Коронавирус !Населението ще е на минус.Кой ще живее, кой умира ?Бай *** ще даде пак фира.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не слушайте лекарите, те нищо не знаят.Слушайте ..... - най-великият геополитик измежду тиквите в бостана!
20
0
 
5
 
! Отговори
до пияница мистик преди 4 години
Тонкатаа, разкрит си Тонкааа, не ставаш за агент-провокатор!!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така както няма коронавирус в България, но имало много сериозна вълна грип-Б, до месец, починалите от грип, ще са рекордно много, но все така нито един няма да е заболял от короната. Гелдайте и слушайте компетентните лекари какво ще говорят по телевизията ...
18
5
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До В.УзуновВиж си минусите и ще разбереш веднага възрастовата група на редовно пишещите коментари тук :))) Само пенсии ***, ронещи сълзи по соца, фенове на БСП и мразещи Запада и САЩ
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното празнодумство. Говорят ама нищо не казват. И вместо да прави умозаключение от рода на "престъпни поведения на родителите" да се осведоми г-на какво става в училищата. От 25 деца в клас само 7 са на училище. Сиреч родителите спират болните деца от училище. Ама нали трябва да се търси медийна изява. Отдавна трябваше да обяват грипна ваканция и в София.
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще не разчитайте на "лекарите"!Днес чаках 3 часа за преглед при специалист с направление от личен лекар.Прегледът беше 3 минутиколкото сестрата да заведе направлението.После ми изписа медицинска козметика и хранителни добавки за 40 леваи хайде по живо по здраво.."Лекари" братче!