Хасан Адемов: Протести на майките са емоционално натоварващи

Според него една оставка няма да реши проблема
5 мар 2020 22:40, Нели Христова
43
Хасан Адемов: Протести на майките са емоционално натоварващи
Снимка: БГНЕС

Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" възобновиха протестите си и поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева. Според тях тя искала отмяна на Закона за личната помощ.

"Тези протести на майките на деца с увреждания са емоционално натоварващи. Вероятно имат своите аргументи да протестират, въпросът е какво ще реши една оставка. В здравеопазването проблемите не са от днес и от вчера. Страхът на майките е, че ще се отмени или промени Законът за личната помощ. Такава опасност няма", заяви председателят на социалната комисия в Народното събрание - д-р Хасан Адемов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да има повече диалог и излагане на аргументите на двете страни. Диалогът може да реши възникналите проблеми, настоя д-р Адемов.

"Имаме приет бюджет и искания за нови финансирания трудно може да бъдат реализирани", подчерта той.

БСП даде на Конституционния съд Закона за социалните услуги. Има ли текстове в закона, които противоречат на Конституцията?

"БСП подкрепи, когато законът се приемаше. Той беше приет единодушно. Има няколко спорни момента в закона - единият е възможността неправителствени организации да предоставят социални услуги. Голямото притеснение е, че са предвидени текстове, които гарантират качеството на социалните услуги. Предизвика се да бъдат регламентирани стандартите за предоставяне на социалните услуги", обясни депутатът от ДПС.

Според д-р Адемов се е създала психоза и генериране на протестна вълна, която е принудила управляващите да отложат с 6 месеца влизането в сила на Закона за социалните услуги.

"Отлагайки за пореден път влизането в сила на закона, на практика ние отнемаме възможността за предоставяне на грижи за възрастни хора, които са без ТЕЛК решения", посочи още гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Хасан Адемов се надява да не се стига дотам лично премиерът Борисов да решава и тези проблеми. Депутатът от ДПС коментира и протестите на медицинските специалисти, които искат увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. Заедно с майките на деца с увреждания те издигнаха палатков лагер пред Министерския съвет.

"Няма как министърът на здравеопазването да нареди да има такъв тип заплата. С последните промени в Закона за здравното осигуряване се дава възможност за подпомагане и подкрепа по определена методика", обясни Адемов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакво имаше за такива деца преди 1989 г.? Тези деца са резултата от Чернобил!Преди 1989г. нямаше протести ,че ако кажеш нещо провит комунистите отиваш веднага в Белене и изчезваш завинаги
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Активист на БКПЗа съжаление всеки си плаща за греховете, не трябва да виним друг за това и по този начин да искаме уважение,съжаление и подкрепа,напротив трябва все пак да са благодарни и за вниманието което им е оказано.Питам тези платени лентяйки майки само те ли имат деца и нужда от помощ, а останалите деца в България защо трябва да бъдат пренебрегнати заради техните
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация. СЪГЛАСЕН СЪМ С ВАС!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не подкрепям майките на деца с увреждания. Хуманизмът ще ни затрие като цивилизация. Древна Гърция загина.Древен Рим загина. Ние сме на път да загинем защото се опитваме да спасим всеки който не е имал късмет. И като стане планетата 10-15 милиарда души, ще загинем ВСИЧКИ до крак от замърсяване, природни катаклизми и липса на вода. Да, знам, че можеше моето дете да е на това място. Да, знам, че е трагедия. Да, жал ми е за тях. Но, някои хора имат късмет, някои хора нямат късмет.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи.Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг. А от кой да го вземе, освен от работещия!
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемите са след 1989 година. Създадоха ги демократите след като заграбиха властта.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемите не били от вчера, а? Ми решете ги тия проблеми. Властта е във вас, законодателната инициатива е във вас, вие се разпореждате с бюджета. Нали затова си председател на еди кво си, ХАСАН! Ако не ставате за *** за зеле, грабайте мотиките и отивайте в селата да копате, не заслужавате 10 000 заплата и кой знае още колко бонуси.
28
4
 
8
 
! Отговори
До 29, от Влади преди 4 години
Аз имам такова дете от 17 години, но не съм хукнал да се показвам по TV-тата. Работя , отглеждам си детето, но не смятам, че държавата за всичко ми е ДЛЪЖНА. На общия фон, привилегиите и добавките за такива деца не са толкова малко.Кво ли ти обяснявам, бетон?!
27
4
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
До ВладиДали щеше да мислиш така ,ако твоето дете е САКАТО ? А ?
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
rafiniran komunisticheski terorizam v piratski black stil "parite ili jivota"...ejednevno praktikuvan v rbg po selskite i gradskite jilista, ulici, nivi, gori, fermi, zavodi...pri tolkova korumpirani bg sadii, ombudsmani, prokurori, advokati...
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВладиКато го считаш за далавера може би е добре и на теб да се случи. Няма само другите да въртят далаверите я
24
7
 
9
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Абе, на тия майки кой им гледа децата, докато са на протести? Май си е далавера да си майка на такова дете. А като станат депутатки от партията на Кюстендилската слива и Учиндолеца, тогава как ще си гледат децата? Нали закони ще коват!
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализмът не беше толкова лоша идея, но такива като Карти и Мая ни разсипахаСамо искаха , без и да помислят,че и те трябва да даватА тия сега противопоставят хората
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брех явно тея деца са най важните в държавата че трябва всички да плащаме яко да живеят като в германия. Ами здравите деца? Аз искам за тях да давам пари защото те са бъдещето
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички искат без да внасят в тази държава?!Откъде?Държавата сме ние.Ще я съборят тази държава най накрая.А такива като Корни и Майчето начело ми идва в повече.
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А увеличаване на вашите заплати на всеки 3 месеца емоционално натоварва цялата нация заради нестихващата ви ЛАКОМИЯ ! НЯМА ПОДОБНА НАГЛОСТ ПО СВЕТА КАТО НА БЪЛГ. ПОЛИТИЦИ !
19
6
 
20
 
! Отговори
Тези наистина са преди 4 години
кресливи жени! Не искат на децата им да е добре, искат на здравите да стане зле!? От къде трябва да се вземат пари, за да се обслужват децата им индивидуално в домашна среда и то доживотно? Трябва да се вземат от работещите, които плащат данъци, а тези майки не само не плащат данъци и с нищо не подпомагат държавата, а с нахалство искат да я изнудват за пари. Какво предлага Сачева, да има добри условия децата на тези жени да са ангажирани в държавни заведения устроени да са в полза на болните.
18
9
 
5
 
! Отговори
А тьй что дурак да ? преди 4 години
а как можно жить с 100? за месец ,и детям в инвалидньй стол ???
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тубата,гледайте - Жертвы ИГИЛили - Дети "Исламского государства": что ждет беженцев из лагеря Аль-Хольили - Я был в ИГИЛ (ПРЕМЬЕРА)
16
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зад протеста на майките стои ислямска държава,които искат да свалят правителството на ГЕРБ!Искате ли ислямска държава да ви управлява или ГЕРБ?Кое предпочитате?Майките развяват черни знамена и балони или черен фон с бял напис,това са символите на ислямска държава