Ананиев: Не може популистки да кажем "да" на всичко!

Исканията при всяка среща били нови и нови - и неизпълними
99
Ананиев: Не може популистки да кажем "да" на всичко!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че барикадирането в Народното събрание на петте сестри е директна провокация срещу държавността.

"Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни. Тогава за пореден път чух нови искания - за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други", обясни Ананиев, който участва в извънредното заседание на Съвета на здравните министри в Брюксел.

Още по темата
По думите му с всяка следваща среща те поставяли нови искания - "кое от кое по-неизпълнимо".

"Проблемът е, че техните искания са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем "да" на всичко - това е катастрофа за здравната система", коментира още Ананиев пред журналисти.

Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра.

Министърът риторично попита: "По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос".

По отношение на искането болниците да не бъдат търговски дружества, министърът коментира, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички, просто защото е ограничен.

"Като резултат - качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак", каза още Кирил Ананиев.

Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

След провокацията от последните часове, здравният министър заяви, че оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
3
 
! Отговори
Народна преди 4 години
Бях толкова заблуден години наред гласувах за Герб. Никога повече мед сестра
89
0
 
4
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Гн Ананиев кой контролира директорите на общинските болници да сключват с някои граждански договори за ужасно високи заплати за сметка на сестрите Пари има толкова много че ако спреш кражбите сестрите ще взимат по 3000 лв заплати но няма интерес това да се направи. 2ра мбал София
88
0
 
2
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Ами гн. МИНИСТРЕ ТОГАВА ПОПУЛИСТКИ СИ СПАЗЕТЕ ОБЕЩАНИЕТО ОТ ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ ОТПУСНАХТЕ МИЛИОНИ А ДО НАС СЕСТРИТЕ НЕ ДОСТИГНАХА ПОНЕ В 2РА МБАЛ СОФИЯ
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами и вие направете нещо популистко повишете заплатите на медсестрите както ги повишихте на депутатитещото депутатите изнемогваха с тия ниски заплатиили едни са по-малко равнив правата си от другитеами то ремонта на графа само колко заплати може да осигуридето не изтрая и 6 месеца
86
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
Ами гн"министре"До някъде си прав И те съжалявам че си "министър На нещо което вече и българинаНе знае какво точно е!"Здравеопазване" фирма"Търговски дружества Еднолични търговци"? Или как да ги нарече вече българина, И той не знае! Не че и ти знаеш де! Та" Здравеопазването"в България.Е стигнало степента на печалбарството.През 1987 г влязох в болница с двостранна бронхо пневмония.И след 11дни.никой нито пари ми иска,Нито обяснения!Та дайте да се разберем! Хора ли ще лекуваме Или пари ще печелим?
85
0
 
1
 
! Отговори
прав си преди 4 години
До Анонимен 71Ама тогава не може да се краде!
84
0
 
12
 
! Отговори
Марта преди 4 години
Г-н Ананиев, коментирате символичните заплати на сестрите, но защо не коментирате заплатите на Вашите измислени "съветници" в пенсионна възраст, с които сключвате договори за по 3000лв. на месец или пък за високите заплати в т.нар. здравни търговски дружества където се разпределят баснословни суми?! Докога ще прикривате корупцията в здравната система. Защо?
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този послушко научил стихотворението да декламира МАРШ НА БЕГОМ БЕ>>>
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде угоеното Ананче да поживее няколко месеца с по 500 лв на месец.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ананчо,минималната пенсия в Гърция е по-голяма от заплатата на сестрите.Като не може да оправите положението-чупка,трошка...
80
3
 
3
 
! Отговори
до85 преди 4 години
Напиши си биографията,че времето ти е ограничено за твоето съществуване.Ако нещо неясно си го представяш,то и неясно се изразяваш.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой отговорен човек - лекар или мед сестра няма да си остави родителите на грижите и лечението на безотговорни и алчни колеги.
78
1
 
9
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Министъра каза че е изпълнил всичко реалистично е това ли е реалистично то вдигнаха ми заплатата с 50 ЛВ 2рамбал София
77
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сестри, майки, деца бегайте от тая пропаднала държава. Накрая ще си останат само ГЕРБ и партиите в парламента с техните реформи. Единственото което правят всички партии на власт 31 години е само закриват държавните, за да принудят хората да слугуват на частните им фирми и на запада. Нали това искат и ето то ще стане като се изнесе населението.
76
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия мръxли! Да висят там без да им се обърне капка внимание. Едната на снимката- с кутия цигари, последни модели смартфони. Айде марш, бе слугинаж! По цял ден кафенца и цигарки, ама ламтят за пари. Дали сумарно имат и по 1 час работа тия мъpли?! Да се хванат на втора работа или да са учили за лекари. Айдее... Това го казвам като човек, чиито удръжки от заплатата месечно са близо 2000лв. и плащам какви ли не заплати на какви ли не лентяи!
75
0
 
20
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Да се моля за жълти стотинки за къртовски си труд в интензивно отделение срамота безочие не очаквах министъра че ще излъже така убедително обеща
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя смешен и алчен чиче, и шефа му - Тиквата, обещаха на майките на болните деца 150 милион. Една седмица партия ГРОБ тръби за това чудо по всички медии и после тихомълком, се отрекоха от обещанията си и дадоха 12 милиона.Е, това е популизъм калинке дърта!Пускате само прах в очите на хората.Превърнахте с вашето управление нацията в роби.Затова 1/3 от населението избяга в чужбина (тези, които имат сили за това), а останалите се мъчат тукаКрайно време е да направите условията за живот нормали
73
0
 
8
 
! Отговори
Sister преди 4 години
Поне това което обещае те изпълнете
72
1
 
13
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Господин министър ако може само обещаните 900 2ра мбал София е 770
71
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
ананиев,как тогава началника ти по популистки, им даде 50 милиона.