Медсестри на перваза на парламента, търпението им свърши – искат оставка

Залогът сега е много по-голям, посочиха те пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 6 мар 2020 09:35 | 6 мар 2020 08:42, Елка Василева
351

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Барикадиране в бившия партиен дом и блокиране на централния булевард "Дондуков" - до това се стигна снощи на протеста на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива“ и този на част от медицинските сестри.

Майките от "Системата ни убива" настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, тъй като искала отмяна на Закона за личната помощ. Медицинските сестри пък искат достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформа в звеното.

В шестия ден от протеста майките настояват за оставка на цялото правителство.

Още по темата
"Нашето търпение свърши, нашият ултиматум беше до вчера 17:00 ч - да получим двете оставки - на Сачева и Стоименова, от вчера сме обявили гражданско неподчинение. Ясно е, че няма да бъде решен нито един от въпросите. През цялото време се развяваше хартийка, с която се обясняваше, че протестиращите майки са платени. Опитват да ни върнат в изходна позиция", посочиха те за "България сутрин".

И припомниха, че са участвали в създаването на закона и в работните групи. Ясно било, че ще има оценка на въздействие, но сигналите които получавали е, че този закон е лошо работещ.

"Няма база данни, от която да се черпи информация и се казва, че за този закон няма пари. Никой не стои зад нас. На нас ни писна да има неработещи в този Министерски съвет. През цялото време сме срещали стена от неразбиране. Искаме да се махнат, защото не успяха да решат нито един проблем на обществото. Палатковият лагер е безсрочен, залогът сега е много по-голям", посочиха протестиращите за Bulgaria ON AIR.

 Междувременно тази сутрин се стигна до ескалация на напрежението в сградата на Народното събрание на пл. "Бетенберг" – бившия Партиен дом, където няколко медицински сестри се барикадираха снощи.

Служители на НСО опитаха да приберат протестиращите жени от прозорец на сградата, но една от тях – Бойко Атанасова, успя да излезе отново и обяви гражданско неподчинение. Служители на НСО, сред които и техният началник – ген. Валдимир Станчев, се опитаха да приберат жените в сградата.

Бойко Атанасова обяви, че са били блъскани и дърпани. Тя твърди, че лидерката на протестите Мая Илиева е викала за помощ. Тя поиска камери на медиите да влязат в сградата, за да се гарантира тяхната безопасност.

Искахме да слязат от прозорците, никого не сме блъскали, опитахме се да я вкараме вътре, обяви началникът на НСО.

Към 8:30 ч. пожарната разпъна платнище под сградата, което да обезопаси евентуално падане от прозореца на протестиращата Бойка Атанасова, която стоеше на перваза на прозореца. Малко по-късно обаче тя слезе оттам и влезе в заседателната зала.
 

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още по темата: протестмайкимедсестри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
12
 
32
 
! Отговори
По-смели преди 4 години
5 медицински сестри се оказаха по-смели от коментиращите тук.Както и от Баце.И докато медицинските сестри мизерстват ,Баце подарява къщи в Барселона на модели по бикини.А БСП са една жалка опозийка ,която отдавна не може да хапе.
281
14
 
11
 
! Отговори
Искаме квот дадете преди 4 години
Нагли чучки - има лекари, които работят за по-малки заплати, при положение, че са учили 6 г. повече и носят и съдебна отговорност за действията си. За какво носи отговофност една сестра? За пукната вена - едва ли!!?
280
7
 
6
 
! Отговори
Сестра преди 4 години
Защо да ни изнасят публично възнагражденията?Какво значение има колко пари сме си заработили с труд? важно е,че основните ни заплати са малки.Иначе мога и няколко хиляди да изкарвам,но то е с къртовски труд
279
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАЯ МАНОЛОВА ДА ОБЯВИ КОЙ ФИНАНСИРА ПОДГОТВЕНИТЕ ПРОВОКАЦИИ!
278
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕКА РЪКОВОДСТВОТО НА "ПИРОГОВ" ПУБЛИЧНО ДА ПОКАЖЕ КАКВИ ПАРИ РЕАЛНО(ПО ВЕДОМОСТ) Е ПОЛУЧАВАЛА ЛУДАТА СЕСТРА ДЕТО ЩЕШЕ ДА СКАЧА ОТ ПРОЗОРЕЦА
277
6
 
17
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Лоши времена а другари?:):):):):)Само пет лелки на протест и никой не им се вързва,цената на Руската газ падна наполовина,Перник вече има вода:):):)Какво правим другари?:):):):):)
276
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хора,ако това са медицинските сестри на България,то не трябва да ходим по болниците,тия са абсолютно луди и лъжливи
275
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе днешните партизани вече по прозорците ли се крият? Срамота 10 човека лъжат и тероризират цялата държава по нареждане на *** и Маямата,срамота
274
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
288- ПЛАМЕН ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ УГАСЕН, Е ДА ДЕ АМА НЕ- ТАКА УМРЯЛ Е ПО УДОБЕН ЗА КАУЗАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ, КАКВО ТУК ЗНАЧИ СМЪРТТА НА ЕДНО БЕДНО МОМЧЕ- АМИ МНОГО- КТБ ПОЛЕГНАЛА, ВРЪЩАТ СЕ ПАРИТЕ НА ЕДНИ ЕДРИ СПОНСОРИ ЗА ЗИМНИТЕ ПРОТЕСТИ 2013Г А ГОЛЯМА ЧАСТ ОТИВАТ ПРИ РУСКИТЕ БРАТЯ, ЗАЩОТО СМЕ РУСОФИЛИ. НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА УЛОВКАТА"СКАЧАЙ, СКАЧАЙ" И "ЩЕ ТЕ ИЗГАСИМ"- ТАКА ПОГРЕБАНИ СТЕ ПО ВЪЗДЕЙСТВАЩИ А И ОБЕЩАЛИТЕ НЯМА ДА ВИ ПЛАЩАТ, ИЛИ ЩЕ СИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ ОБРАТНО.
273
8
 
10
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 4 години
ТОВА С НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА . ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ИЗКАРАТ ПУБЛИЧНО ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ЗАЕТИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,НО НЕ ОСНОВНИТЕ ЗАПЛАТИ,А РЕАЛНИТЕ ПОД КОИТО СА СЕ ПОДПИСВАЛИ ВСЕКИ МЕСЕЦ .ПРИ ОСНОВНА ЗАПЛАТА 900 ЛВ РЕАЛНО СЕ ВЗЕМАТ НАД 2000-2500ЛВ С КЛАСОВЕ,ДЕЖУРСТВА,ОБЛЕКЛА И Т.Н....КРАЙНО ВРЕМЕ Е В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ЛЪЖИТЕ-НЕ Е НОРМАЛНО В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР ПРИ ОСНОВНА ЗАПЛАТА 1000ЛВ ДА СЕ ВЗЕМАТ РЕАЛНО 3000ЛВ С ВСИЧКИ ДОБАВКИ,А СЛЕД ТОВА ДА СЕ ТВЪРДИ ,ЧЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 1000
272
10
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ТонкатаСкрий се бе нapкоман!
271
4
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
БТВ а и не само предават на живо цял ден за лудите сестри,а после реват,че нямало свобода за медиите:):):):):):)Номоа:):):):)
270
1
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Очаквам довечера и Просото да го покажат по БТВ покатерен на някой прозорец и заплашващ,че ще скочи,ако няма оставки:):):):)
269
7
 
8
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Света вече е футбол. Никой не се занимава с дребните провокаций с който се опитват да ни отклоняват вниманието от престоящото Европейско първенство.
268
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бетонният тепегьозлък на управляващите може да докара всеки до ръба.И в буквалният смисъл също.Вече имаше самозапалвания.Сега докарват хора до ръба на перваза.Ако докопат още един мандат ... сигурно ще се давим ...
267
11
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Това е прецедент:):):):)5 повтарям 5 жени да искат оставка на министър:):):):):)Сега като ги подкрепят на Костя и Корни хората заедно с Президент Радев ще станат някъде около 200 човека и дано да не се покатерят всички по разни прозорци и да започнат да заплашват,че ше скочат,защото Бойко като нищо ше вземе да хвърли оставка:):):):):):)
266
2
 
8
 
! Отговори
ДАНС преди 4 години
Една община с минимални заплати на мед сестри е Смолян в която престъпницата от БСП Бадева роднина на БКП депутат Дора Янкова и Николов разпределят и крадат парите на мед.сестрите отпуснати от правителство и така ни лев от мизерни увеличения не достигат до сестрите заради кражби.Материалите са в NOVA btv прокуратура ДАНС.Всеки момент крадците на БСП ще бъдат арестувани като Иванчева.В другите общини подавайте сигнали в ДАНС и прокуратура.
265
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГОЛЯМ ТЕАТЪР БЕШЕ ЗАМИСЛЕН, ОБАЧЕ НЯКОЙ РАЗМЕСТИ АРТИСТИТЕ И ТАМ СЕ ОКАЗАХА ПОДЧИНЕНИТЕ НА ПРЕ..ТА, А КОГАТО ПОПИТАХА ГЕНЕРАЛА КОГО ОТ МВР СА МОЛИЛИ ЗА ПОМОЩ, ЗАМЪЛЧА. ГОЛЯМ ТЕАТЪР СЪС СЛАБИ АРТИСТИ И ЛОША РЕЖИСУРА- ОТИШЛИ СА МНОГО ПАРИ ЗА ТОЯ ТЕАТЪР, ОЧАКВАМЕ ДА ВИДИМ КАК ЩЕ СИ ВЪЗСТАНОВЯТ ВЛОЖЕНОТО, ТОЯ КОЙТО ДАВА ПАРИТЕ НЕ ОБИЧА ГАФОВЕ- В БЛИЗКИТЕ ДНИ ЩЕ РАЗБЕРЕМ.
264
9
 
8
 
! Отговори
до 281 преди 4 години
Кой в действителност се уплаши? Лудите протестърки, които ги е страх да не им отнемат част от помощите, затова протестират задочно, преди да са предложени и приети каквито и да е промени в закона. И дотолкова са бесни за парите, че са готови и дапоголят пред всички болната си писхика - катерят се по прозорците и от алчност за пари готови да скачат. Затова си има лудница и усмирителни ризи.
263
6
 
11
 
! Отговори
има граници преди 4 години
Отгоре на всичко, журналистите сутринта разпитваха шжефа на НСО дали бил постъпил правилно! А какво да направи? Да преговаря с луди?! Научете хората, че ако се правят на луди, законът не важи за тях, и ще видите епидемия от луди! Тия откачалки - от первазите и направо в лудницата! Те преминаха границите на мирния протест и на позволеното! Кой се катери по первазите и заплашва? Лудите. Има граници на позволеното!