Медсестри на перваза на парламента, търпението им свърши – искат оставка

Залогът сега е много по-голям, посочиха те пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 6 мар 2020 09:35 | 6 мар 2020 08:42, Елка Василева
351

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Барикадиране в бившия партиен дом и блокиране на централния булевард "Дондуков" - до това се стигна снощи на протеста на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива“ и този на част от медицинските сестри.

Майките от "Системата ни убива" настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, тъй като искала отмяна на Закона за личната помощ. Медицинските сестри пък искат достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформа в звеното.

В шестия ден от протеста майките настояват за оставка на цялото правителство.

Още по темата
"Нашето търпение свърши, нашият ултиматум беше до вчера 17:00 ч - да получим двете оставки - на Сачева и Стоименова, от вчера сме обявили гражданско неподчинение. Ясно е, че няма да бъде решен нито един от въпросите. През цялото време се развяваше хартийка, с която се обясняваше, че протестиращите майки са платени. Опитват да ни върнат в изходна позиция", посочиха те за "България сутрин".

И припомниха, че са участвали в създаването на закона и в работните групи. Ясно било, че ще има оценка на въздействие, но сигналите които получавали е, че този закон е лошо работещ.

"Няма база данни, от която да се черпи информация и се казва, че за този закон няма пари. Никой не стои зад нас. На нас ни писна да има неработещи в този Министерски съвет. През цялото време сме срещали стена от неразбиране. Искаме да се махнат, защото не успяха да решат нито един проблем на обществото. Палатковият лагер е безсрочен, залогът сега е много по-голям", посочиха протестиращите за Bulgaria ON AIR.

 Междувременно тази сутрин се стигна до ескалация на напрежението в сградата на Народното събрание на пл. "Бетенберг" – бившия Партиен дом, където няколко медицински сестри се барикадираха снощи.

Служители на НСО опитаха да приберат протестиращите жени от прозорец на сградата, но една от тях – Бойко Атанасова, успя да излезе отново и обяви гражданско неподчинение. Служители на НСО, сред които и техният началник – ген. Валдимир Станчев, се опитаха да приберат жените в сградата.

Бойко Атанасова обяви, че са били блъскани и дърпани. Тя твърди, че лидерката на протестите Мая Илиева е викала за помощ. Тя поиска камери на медиите да влязат в сградата, за да се гарантира тяхната безопасност.

Искахме да слязат от прозорците, никого не сме блъскали, опитахме се да я вкараме вътре, обяви началникът на НСО.

Към 8:30 ч. пожарната разпъна платнище под сградата, което да обезопаси евентуално падане от прозореца на протестиращата Бойка Атанасова, която стоеше на перваза на прозореца. Малко по-късно обаче тя слезе оттам и влезе в заседателната зала.
 

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още по темата: протестмайкимедсестри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
9
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Преди време бях опериран и лекуващият лекар ми предписа обезболяващи,но сестрата се направи на "ударена " и ми спести повече от половината лекарства?! Та,сестро,къде ми отидоха лекарствата ?!
261
10
 
13
 
! Отговори
-- преди 4 години
Една женица иска достойни условия на труд и заплащане.Здравен работник!!!И големият мъж Бойко се уплаши!ГЕРБ са страхливци!
260
7
 
5
 
! Отговори
жи вотни преди 4 години
НСО, други път когато се сбълскате с лудаци, донесете си оръжие с упойващи сткрелички, стрелбяйте по тях като по животни. Олюлее ли се, хващаш го или разпъваш долу пратнище като при пожар. Тия лудите са животни и отношението към тях трябва да е такова. Упойващи стрелички. Ако имате по-добрир но драстични идеи, моля.
259
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ТРЪГНАХА НА БОРБА С ЕДРИТЕ СПОНСОРИ НА БСП И КОРНЕЛА И КО СА В ИСТЕРИЯ- ГОТОВИ НА ВСИЧКО- МНОГО ОГЛАДНЯХА, ЧЕ И ЗАЕМ ТЕГЛИХА- ЧЕРВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.
258
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЖЕНАТА СТЪРЧИ НА ФАСАДАТА, А ОТ ВЪТРЕ И ПОДВИКВАТ- "СКАЧАЙ, СКАЧАЙ"- ИСКАТ ДА СТАНЕ КАТО С ПЛАМЕН- ГОСПОДАРИТЕ, КОИТО МУ ПЛАТИХА ДА СЕ САМОЗАПАЛИ МУ ОБЕЩАХА ДА ГО ИЗГАСЯТ, ОБАЧЕ ИЗГОРЯЛ Е ПО ВЪЗДЕЙСТВАЩ ЗА КАУЗАТА ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГО ОСТАВИХА ДА ИЗГОРИ БЕДНОТО МОМЧЕ- НЕ СЛУШАЙТЕ ГОСПОДАРИТЕ СИ, ЩЕ ИЗГОРИТЕ ЗА ШЕПА СРЕБЪРНИЦИ!
257
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нема такова УБО! Представете си пет човека в Германия или Франция да си самоуправстват в парламентите им? Тия гъски са се взели много насериозно!
256
5
 
12
 
! Отговори
лу даци на протест преди 4 години
Група лудаци нарушиха всички закони, изнудвайки парламента! Тия катерачи по прозорци са психовци и мястото им е в лудницата с дълготрайни диагнози и лечение в първите 5 години без освобождаване. Да кажат пред полицията кой още е учасвал в заговора, защото са го обмисляли предварително, говореха за изненада. Ей ви я лудашката изненада.
255
3
 
8
 
! Отговори
АЛОООУ, ДАНС... преди 4 години
НЕ ВИКАЙТЕ ЗА ТИЯ СЕСТРИ "ПСИХОЛОГ"......ВИКАЙТЕ "ПСИХИАТЪР"...!ИНАЧЕ ---ЩЕ Е ГРУБА ГРЕШКА!!!
254
1
 
7
 
! Отговори
и ди от ки преди 4 години
А ***, па тици на държавна прехрана! Добре. Първо, протесдтирате от страх да не би... Второ, искате оставка. Да допуснем, че последното внещо, което направи правителството е да ви лиши отн персонална помощ. Избирате ново правителство. И то ви реже помощите. Понеже всичко идва от данъците ни, които и вие може би плащате, но никога в размер като работещите хора. И? Какво ви дават оставките? Агресивни пъзли. От дстрах, да не би...
253
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Атанасова обяви, че са били блъскани и дърпани.а трябваше и да ги ошамарят!
252
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички срещу сестрите .... С ГЕРБ напред, Давиткова, Сачева ура
251
6
 
12
 
! Отговори
ханонимна преди 4 години
Добре де, 30 години разваляте здравеопазването от социализма и още не можете да го ликвидирате ? Защо така ? Направихте докторите търговци насила и сега скачате що искали да печелят ? Това е *** в тежка форма и няма лечение.
250
10
 
13
 
! Отговори
Отвързана Кесия преди 4 години
Откак гръмна аферата 'Барцелона' Баце развърза кесията и почна да плаща на тролчета, *** и троловища да обясняват колко зле е БСП.Че БСП е зле , зле е . Ама Баце си е същото *** ,ама изcpaнo oт друг ***.Такъв вой в защита на ГЕРБ по знайни и незнайни сайтчета ,не помня. Явно Баце е дълбооооко дълбоко засегнат.
249
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медицинските сестри пък искат достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформа в звенотощо не кандидатстват за работа в някоя частна болница? Заплащането и условията са добри.Обаче ще трябва да работят и няма да могат да се скатават в сестринската стая на кафенце и цигарка :)
248
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Когато бай Тошо не идва при комунягата, комунягата отива при бай Тошо :))))))))))))))
247
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБраво на тези смели жени!ако бяха смели досега да са скочили
246
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова, къде са криеш *** кифло? *** им покажи как се скача!
245
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Айде всички ***, скачайте от джама и право при бай Тошо.
244
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашето търпение свърши, нашият ултиматум беше до вчера 17:00 чами скачайте, кво чакате :)
243
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОСТАВКАВиждате ли какво се случва в 21 век в страна членка на Еврейския Съюз???виждаме - проруска партия организира държавен преврат. проруски президент подпомага тази проруска партия.