Медсестри на перваза на парламента, търпението им свърши – искат оставка

Залогът сега е много по-голям, посочиха те пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 6 мар 2020 09:35 | 6 мар 2020 08:42, Елка Василева
351

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Барикадиране в бившия партиен дом и блокиране на централния булевард "Дондуков" - до това се стигна снощи на протеста на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива“ и този на част от медицинските сестри.

Майките от "Системата ни убива" настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, тъй като искала отмяна на Закона за личната помощ. Медицинските сестри пък искат достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформа в звеното.

В шестия ден от протеста майките настояват за оставка на цялото правителство.

Още по темата
"Нашето търпение свърши, нашият ултиматум беше до вчера 17:00 ч - да получим двете оставки - на Сачева и Стоименова, от вчера сме обявили гражданско неподчинение. Ясно е, че няма да бъде решен нито един от въпросите. През цялото време се развяваше хартийка, с която се обясняваше, че протестиращите майки са платени. Опитват да ни върнат в изходна позиция", посочиха те за "България сутрин".

И припомниха, че са участвали в създаването на закона и в работните групи. Ясно било, че ще има оценка на въздействие, но сигналите които получавали е, че този закон е лошо работещ.

"Няма база данни, от която да се черпи информация и се казва, че за този закон няма пари. Никой не стои зад нас. На нас ни писна да има неработещи в този Министерски съвет. През цялото време сме срещали стена от неразбиране. Искаме да се махнат, защото не успяха да решат нито един проблем на обществото. Палатковият лагер е безсрочен, залогът сега е много по-голям", посочиха протестиращите за Bulgaria ON AIR.

 Междувременно тази сутрин се стигна до ескалация на напрежението в сградата на Народното събрание на пл. "Бетенберг" – бившия Партиен дом, където няколко медицински сестри се барикадираха снощи.

Служители на НСО опитаха да приберат протестиращите жени от прозорец на сградата, но една от тях – Бойко Атанасова, успя да излезе отново и обяви гражданско неподчинение. Служители на НСО, сред които и техният началник – ген. Валдимир Станчев, се опитаха да приберат жените в сградата.

Бойко Атанасова обяви, че са били блъскани и дърпани. Тя твърди, че лидерката на протестите Мая Илиева е викала за помощ. Тя поиска камери на медиите да влязат в сградата, за да се гарантира тяхната безопасност.

Искахме да слязат от прозорците, никого не сме блъскали, опитахме се да я вкараме вътре, обяви началникът на НСО.

Към 8:30 ч. пожарната разпъна платнище под сградата, което да обезопаси евентуално падане от прозореца на протестиращата Бойка Атанасова, която стоеше на перваза на прозореца. Малко по-късно обаче тя слезе оттам и влезе в заседателната зала.
 

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още по темата: протестмайкимедсестри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
2
 
3
 
! Отговори
Medsestra преди 4 години
Na6iat kolektiv ne gi podkrepia - nie dori ne gi poznavame !
301
0
 
3
 
! Отговори
анти-гръмоотвод преди 4 години
Проблемът е не в гръмоотводите, а в този, който ги поставя и насочва.
300
0
 
2
 
! Отговори
Ej преди 4 години
Подлудей ли народа става меле.
299
0
 
2
 
! Отговори
Do преди 4 години
Sestrite begajte taka vi kazvat.
298
2
 
14
 
! Отговори
пациент преди 4 години
трябва да има здравна реформа.... не може доктори и сестри да са като търговци и пациентите да сме като касичка..Ами на дъщеря ми сложиха диагноза тумор в мозъка за да ползват клинична пътека и да плащаме..А знаете ли какви притеснения прекарахме.. Добре че всичко се оказа наред и за парите ...махнах с ръка. И как може такива лабилни-луди сестри да се допускат до болни хора.. Ами аз не мога да им имам доверие.. И ТЕЗИ ЗАПЛАТИ ИМ СА ГОЛЕМИ!!!!! всичко е организирано от БСП...кого заблуждават
297
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЗИ БЪЛГАРСКА МАЙКА СЛОЖИ ВСИЧКИ МЪЖЕ В ДЖОБА СИ. МЪЖЕТЕ НА ВЛАСТТА В ЗАЛАТА СИ БРОЯТ ПАЧКИТЕ А МАЙКИТЕ ОТ ЗОР ОТ НУЖДА БЯГАТ ПО ПАЕРВАЗИТЕ ....И КЪДЕ Е БАРСЕЛОНСКИЯТ МЪЖКАР ?
296
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно неприятни са хората,които са на первазите,говорят силно и ангажират повече от колкото е необходимо слушатели,карат ни да се чувстваме неудобно,налагат напрежение,да участваме неохотно и да се стремим към по скорошен край на общуването.Неприятно му е да го кажа,но е мъчително всичко това след двадесет годишно мълчание на мед сестри,които се правеха на слепи и глухи.
295
10
 
13
 
! Отговори
makedon преди 4 години
Bravo za med. sestra Bojka Atanasova..... samo taka treba
294
20
 
13
 
! Отговори
! преди 4 години
Живеем в нормална държава като не им харесва да работят като мед. сестри заради ниско заплащане да работят нещо друго. Това да не им е комунизъм, не това е в нормалните демокрации. Всеки може да работи за по добра заплата.
293
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как тия платени циркаджийки са влезли в сградата на БКП а.к.а сега Народно Събрание????Кой ги е пуснал,това да не е аврамов дом и кафешейтан бе, кой ги пусна???Кой плати на охраната ДА ГИ ПУСНЕ??Маяма Нолова и Корнела,Слафчо учиндолски/зад завесата/,ЙОЛО ДЕНЕВ,КОЛЬО БОСИЯ И некъфф си убиец от Австралия ги подкрепяли!!КЪДЕ СА ГАДЕВ И КОПЕЙКИН??Отчаян опит пореден на опозицията да създава ДИВЕРСИИ,вместо два шута,да ги хванат за косите и с по два шамара да ги пращат на майн..ната им се лигавят!!!
292
4
 
3
 
! Отговори
Юсеф преди 4 години
Кара перваз, медик олсун бабаит, чок кютек чавуш!
291
3
 
18
 
! Отговори
ДАНС преди 4 години
Една община с минимални заплати на мед сестри е Смолян в която престъпницата от БСП Любка Бадева роднина на БКП депутата Дора Янкова и Николов разпределят и крадат парите на мед.сестрите отпуснати от правителство години наред и така ни лев от мизерни увеличения не достигат до сестрите заради техните кражби.Материалите са в NOVA btv Ппрокуратура ДАНС.Всеки момент крадците на БСП ще бъдат арестувани като Иванчева.В другите общини давайте сигнали в ДАНС и Прокуратурата.
290
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви медицински сестри?Четири парцала от инициативния комитет на Мая Манолова Общата играят некадърно театър.
289
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да се барикадират в настоящия партиен дом- не в бившия!
288
3
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
"Меня завут Атанас Стефанов""Я приехал из Булгарии":):):):):):)Весело беше това изпълнение:):):):)
287
2
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До АнонименНаистина ли е от Шумен Просото бе?Само един път съм го виждал по БТВ кога подаряваше на Путин иконата:):):):):)
286
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ги подкрепям
285
11
 
10
 
! Отговори
7 преди 4 години
ама много хубаво това моме в Барселонаа ,бебаш е секси мамата3 милиона евро за къща,.....халал да са и,,,на момата
284
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоO-o-o пикливото маргиналче от село Шумен изпълзяло от тоалетната
283
11
 
13
 
! Отговори
пациент преди 4 години
другия път да скочат... мама им алчна... като идеш при тях ти обръщат джобовете да не ти останала някоя стотинка..