Шефът на НСО: Не е имало насилие над медицинските сестри

Мая Илиева: Една от нас беше повалена на земята, ще ни арестуват
Обновена: 6 мар 2020 09:59 | 6 мар 2020 09:58, Елка Василева
87

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Насилие не е имало. Като се впуснете да хванете някого, а той се дърпа, той счита това за насилие”. Така шефът на НСО Красимир Станчев коментира разигралата се тази сутрин ситуация в бившия Партиен дом /сега сграда на Народното събрание/, където са се барикадирали пет медицински сестри.

„Само нашата служба беше оставена да предприеме всички мерки”, каза още Станчев.

Очаквахме съдействие от страна на МВР, но такова не получихмe, каза още бригаден генерал Станчев на брифинг.

„Изпратих психолози, които се оказаха не толкова способни да работят с тях. По отношение на преговорите имаме друг тип хора, но не пожелаха да дойдат. След което се събрахме тук някакъв състав от резерви, контролирахме положението, говорихме си с тях, но не пожелаха да откликнат на нашите молби. В крайна сметка мога да кажа, че не приключиха в наш интерес нещата“, каза още той.

Началникът на Национална служба за охрана уточни, че службата е предприела всички мерки и насилие не е имало. „Естествено като се спуснете към някого да го дърпате, се счита това за насилие, аз не мисля че е така. Те са влезли на вчерашното заседание нормално, като експерти в участие някаква комисия, която се е състояла тук. На 10 минута, след като е приключила, не са пожелали да излязат“, добави бригаден генерал Станчев.

„Едната от дамите още в 20.00 часа, като влязох, ме предупреди да не се доближавам до нея, тъй като щяла да скочи от прозореца. Не е Бойка, не е Мая, само техните две имена знам, на останалите три не ги знам. Тя си изяви желание да скочи от прозореца. След това към 4.00 часа загасихме тока. Няма да ви казвам поради какви причини, но просто го загасихме. Тогава наистина излязоха навън, аз ги помолих да влязат вътре и след което направихме това, което се случи“, посочи още той.

„За първи път на НСО се случва нещо подобно, като някакъв тип терористичен акт, или някакъв тип отвличане, да го кажем в този типаж, не че това имах предвид. Помолих за съдействие органите на МВР, но тук освен нас няма. Очаквах по-качествени психолози да изпратят, които да имат опит. Нашите хора не са от този типаж. Не бих казал, че липсата на МВР е причина за невъзможността да ги изведем. Тук бяха 5 дами и 5 мъже от НСО. От 18.00 часа до сутринта, почти 12 часа се опитвахме по всякакъв начин да изпълним правилата. аз ви казвам защо предприехме това действие, вие видяхте, че седяхме вътре и си говорихме, просто искам да не се качват по прозорците“, допълни бригаден генерал Красимир Станчев.

Една от барикадиралите се медицински сестри стоя с часове на прозорец на сградата на НС. Малко след 8,30 часа обаче тя слезе от перваза на прозореца и влезе в заседателната зала.

Още по темата
Председателят на синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева каза за случилото се: „Медицинската сестра Бойка Анастасова бе излязла на перваза на един от прозорците, аз съм вътре, като една от нас беше повалена на земята, а аз съм легнала доброволно“.

По думите й в залата при тях има трима униформени служители, които твърдели, че са от охраната на сградата.

Петте медицински сестри от Синдиката на българските медицински специалисти, които вчера останаха в сградата на парламента на пл. "Ал. Батенберг" след заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, все още са там.

Ще останем тук, докато управляващите се самосезират за решаването на проблемите ни, каза за БТА председателят на синдиката Мая Илиева.

Основното ни искане е да се подпише постановление, с което да ни направят защитена професия поради недостига на кадри на пазара на труда и с него да ни бъдат гарантирани като възнаграждение две минимални заплати, обясни Илиева. По думите й те настояват заплатите им да не зависят от търговското дружество.

Вода и храна са донесени на медицинските сестри от охраната.

Със сигурност ще ни арестуват, към нас пътува адвокат, заяви Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
1
 
! Отговори
жени без мозък преди 4 години
Съжалявам ги тези жени, употребиха ги политически. Но човек се различава от животните, защото има глава на раменете си и трябва да мисли, преди да направи нещо. Но какво ли не правят парите, дават им достатъчно, пък който плаща, той поръчва музиката. Но платците се скриха. Къде е сестра Галева, къде е крушовската ***. Плащат и бягат. такива хора ли искате да ни управляват? Никога!
65
4
 
2
 
! Отговори
безхаберник преди 4 години
Радев въобще не е в час, Абсолютно неадекватен е на събитията. Още не е разбрал, защо е на този пост. А някой да е имал по-различни очаквания от този безхаберник? Той реагира нападателно и това ще бъде до президентските избори. Това поведение ще екскалира, защото той е уязвим, страхува се от проверка на прокуратурата и той знае защо. но не знае какво още държат като записи срещу него и това го изважда от равновесие. И мисли, че най-добрата защита е нападението.
64
3
 
2
 
! Отговори
президент-позор преди 4 години
Вижте Радев на какво посмешище превърна НСО. То не бяха скандали, не бяха катастрофи, не бяха смени на началници.рокли на Деса. А сега на какво сме свидетели - генерал на перваза на прозорец. Какво падение. А Радев казва, че това не е проблем на НСО Напротив, проблем е и на НСО и на човека, зовящ себе си президент. И този безхаберен човек има смелостта да иска властта? Е, на същото посмешище ще превърна нашата държава. Това ли искате, хора? Елате на себе си! И тогава няма спасение.
63
4
 
5
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 4 години
Има ли някой, който да вярва на НСО! Фуражка или мозък, но никога и двете!
62
2
 
6
 
! Отговори
до оня с айфона преди 4 години
Какви айфони видя, с 650-700 лв. основна заплата в общинските и държавни болници!? Къде е дъртия мишок дето се прави на здр. министър, а не е лекар!?
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотам допряхте, да малтретирате жените, които се грижат за вас и децата ви, когато са болни.
60
2
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Сега има много мед сестри и има насилие върху тях......след време.....колко не знам.....те ще станат малко а ние много и тогава насилието ще е в обратна посока.....въпросът е ....кому е нужно насилие, защо не се разберем и да заработим както си треба, а не така насила , на инат , на въпреки , НСО си вършат работата хората, но при тях границата е по ръба на ....перваза, мнооооооооооого трябва да внимават за да не го отнесат, пердаха де!
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОСВЕТЕНТая просвета не те е огряла теб! Една институциЯ, много институциИ. Един полицаЙ, много полицаИ.Нито едно множествено число не завършва на "Й".
58
4
 
14
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Е, как не е имало ???Нали всички видяхме по новините, как я дърпат, като животно трима дебелаци на перваза и не могат да я приберат даже!
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз си спомням как миналата година Борисов прие медицинските сестри набързо, преди да тръгне за едно мачле, по пуловерче, и им говори с покровителствен тон, разаснявайки им нещата от живота. Тогава той им обеща всичко.Сега обаче виждаме как той с един замах раздаде 55 милиона на съмнителни пловдивски футбол-бизнесмени, без проекти и без обосновка, а за медицинските сестри още няма промяна на заплатите.
56
5
 
8
 
! Отговори
179 преди 4 години
След десетина години няма да останат лекари във Булгария. Тогава мъката ще е още по голяма. Ще ходиме във махалата да се лекуваме.
55
4
 
4
 
! Отговори
DORA преди 4 години
Уволнение за несправяне сьс служебните ти преки задьлжения .Защо си там??
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една община с минимални раб.заплати на мед сестри е Смолян където престъпницата от БСП Бадева, роднина на БКП депутат Дора Янкова и Николов разпределят и крадат парите на мед.сестрите отпуснати от Правителство и така ни лев от мизерните увеличения не достигат до сестрите заради кражби.Материалите са в NOVA btv прокуратураДАНС.Всеки момент крадците на БСП ще бъдат арестувани като Иванчева за кражби на заплати на мед сестри.време е за присъди на организираната престъпна група от общински крадци!
53
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С терористи не се преговаря. Бой и в затвора. Хората демократично са ги поканили на заседанието на комисията а те окопират сградата. Демокрацията е дотам докъдето спреш да се подчиняваш на реда и законите и разпорежданията на органите на държавата.
52
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде имат пари за айфони тея сестри. Аз нямам айфон а те имат.
51
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещacтни клоуни- хванала кутията с цигари на снимка 14, ама иначе нямала пари. Айде марш, бе слугинаж интригантски! Нали ви знам какво "работите"- кафенца и раздумки по цял ден, сумарно- има няма час работа.
50
8
 
15
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
ПАРОДИЯ НА ИНСТИТУЦИЙ.......Никога не съм чул НСО да са виновни за "нещо" и никога няма да чуя подобно нещо!!!!Те са "божии" "служители"!!!!Те се грижат за "генерала",КОИТО ЕБЕЗ РЕАЛНИ ЗАСЛУГИ ЗА ТОВА!!!!!НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА .........
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас, сигурно милиционеритее са ги били. Горките жени.
48
7
 
21
 
! Отговори
Велика преди 4 години
Каквото и да коментирате, каквато и квалификация да давате на стачкуващите и овластените, те единствено надигнаха официално глас срещу статуквото еднолични търговци - личните лекари и търговски дружества - медицинските центрове и болници. Добре би било, управляващите имащи отношение към здравеопазването да преразгледат организацията на здравеопазването и направят промени, с цел подобряване на грижата за здравето на всички нас, българските граждани. Проблемите се знаят, да се решават!
47
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко стадо си има мъ..а,а журналистите разнасят миризмата. Исканията на медицинските работници са абсолютно справедливи, но тези 5 от РМС развалят общото впечатление за тях, насаждат отрицание. Всички ние сме благодарни на медицинските служители в здравните заведения и ги подкрепяме истински, професията трябва да стане приоритетна за БГ, както са учителите