Българските деца, родени в чужбина. Колко са?

Една трета от младите в детеродна възраст са в чужбина
7 мар 2020 12:30, Петя Славова
185
Българските деца, родени в чужбина. Колко са?
Снимка: БГНЕС

За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 български деца, а оттук нататък броят им ще нараства още повече. IT-специалистът Боян Юруков е изчислил, че една трета от младите в детеродна възраст са в чужбина, съобщава "Дойче Веле".

Деца в София

За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 деца с българско гражданство, показват изчисленията на Боян Юруков. IT-специалистът е изследвал официалната статистика от 1990 до края на 2018 година. Според него, тя издава доста тревожни тенденции: "Една трета от младите, които влизат в детеродна възраст, са в чужбина. Това е много голям проблем, тъй като липсват хора, които да произвеждат, да правят бизнес и иновации. Резкият спад на тези хора създава проблем както за бъдещите поколения, така и за икономиката на България днес".

"Българите щели да изчезнат като народ. Това са пълни глупости."

Юруков твърди обаче, че близо половината от спада на населението след 1990 се дължи не толкова на емиграцията, колкото на процеси, започнали много преди това - например през 1970-те години, откогато се забелязва постоянно намаляване на раждаемостта. В резултат се получава нещо като демографска дупка, казва експертът: "Дори и да нямаше никаква емиграция, населението днес пак щеше да намалява. Пак щяхме да стигнем 5-те милиона, но това щеше да се случи може би 10-15 години по-късно".

Боян Юруков категорично не е съгласен с тезата, че българите ще изчезнат като народ. Според него, подобни твърдения са нелепи: "Причината да сме на първо място в Европа по свиване на населението е, че в един и същи момент се наслагват няколко различни фактора".

Експертът е установил една интересна тенденция. Според него, има сериозни белези за това, че през последните няколко години процесите на емиграция от България се забавят - тоест, по-малко хора напускат страната. В същото време Юруков подчертава, че данните на НСИ, цитирани наскоро от премиера Борисов с думите, че все повече българи от чужбина се завръщали в страната, не са били интерпретирани коректно. Трябвало е, разбира се, да се отбележи и броят на онези, които в същото време са напуснали България. В тази връзка експертът по програмиране и информационни технологии подчертава, че е почти невъзможно да се установи какъв точно е броят на трайно завърналите се българи - включително и поради факта, че системата за адресна регистрация в България е крайно лоша.

Въпреки това Юруков твърди, че има различни индикатори, говорещи за забавяне на емиграцията от България. Обяснението му: "Това се дължи не само на скока на заплатите в някои сектори в България, но и на това, че много от хората, които бяха заминали за Италия, Испания или Гърция, междувременно се завърнаха, тъй като ситуацията там се влоши".

"Хората не напускат България само по икономически причини"

Българският IT-специалист, който работи във Франкфурт за фирма от сферата на финансовите технологии, говори и от личен опит: "Чистата заплата, която получава един IT-специалист във Франкфурт, вече не е много по-висока от заплащането, което би получавал в София, а вече и в Пловдив и Бургас. Разбира се, подобно сходство в заплатите все още не се наблюдава във всички сектори на икономиката, а има и друго: хората не напускат България само по икономически причини. Роля за тяхното решение играят и фактори като сигурността, липсата на върховенство на закона и дори най-елементарни неща като чисти улици и оправени тротоари например", казва експертът.

Данните, анализирани от Юруков, сочат, че в Германия е най-многочислената българска диаспора в ЕС. По думите му, през последните години тази диаспора се е увеличила драстично: "Голям е и броят на децата, родени в Германия. Това си личи по увеличаващия се брой български училища, клубове и организации в Германия.

Друг интересен момент е, че много малко от българите в Германия, които имат право на германско гражданство, действително кандидатстват за германски паспорт - това са едва 3-4% от онези, които живеят от над осем години в страната. Затова пък техните деца го получават автоматично, така че ще има все повече българи с германско гражданство. Очаквам, че в рамките на следващите десет години може да има до 200 000 българи с гражданство от друга европейска държава - нещо, което никога досега не се е случвало за толкова кратко време", казва Юруков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
10
 
3
 
! Отговори
само отбелязвам преди 4 години
Самото заглавие ,,Българските деца, родени в чужбина" звучи противоречиво. Преди няколко години се въведе закон според който отпадна двойното гражданство. Така че тези деца не само,че не знаят български,а според поправката в закона,те изобщо не са българчета и няма смисъл да се броят,щом държавата им е отказала правото да бъдат И български граждани.
144
4
 
7
 
! Отговори
само питам преди 4 години
А ИТ специалистът от статията има ли дете или деца, или заплатата си я къта само за себе си? Едва ли живее под наем. Щом не е споменал нищо да е женен,хич да не дава акъл!
143
4
 
13
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Попрочетох малко от последните коментари... Пак онзи лоботомирания с "националните предатели"330 000 - и повече ще стават.България - държавата на ромите, мащеха за изчезващия си народ...Американски стратег и геополитик:След около 30 години - българите ще са "съсредоточени" в няколка по-големи града, останалата част от страната, ще е територия на върлуващи ромски банди"Избягали били ромите - затова само в Столипено - са вече над 80 000.Наглеещи с всеки изминал ден.. На принципа - много сме
142
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така изведнъж във вашата статия "IT-специалистът Боян Юруков" стана "Експертът" по демографски въпроси и статистика? Как е изчислил въпросните данни, откъде ги е взел?
141
0
 
13
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До До Анонимен 114Според мен Орбан е по-далновиден. Пари за стимулиране на раждането, но само на родители, които работят и са осигурени. Иначе ще стимулираме да се размножават неграмотни и мързеливи, които висят на социални помощи.
140
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА ти какво й даде на държавата, че тя да ти дава нещо?
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14540 лева данъци, ама грънци - ако чустачката взима 1000 лева (или колкото взимат там), данъците и ще са по 280 лева на месец.
138
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос - какво ми даде ти, когато умирах от глад, защото безработицата в моя град чукна 35% и работата беле толкова зле, че не можех да синозволя и задочно да изкарам с ученето, а се върнах вкъщи, за д аможе 5 човека да спим в една стая зимата, че няма пари за ток? Молих за помощ, ама никой не отвърна. После за 2 месеца в чужбина, в единнкерлив Макдоналдс, изкарах колкото за 9 месеца в склад в БГ, де ми разбиха гърба. Записва се и да уча. Днес съм 8 пъти по-добре. Без твоя помощ. Ти ме предаде!
137
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА колко са й данъците на тази чистачка в Германия? Сигурно като тука по 40 лв годишно?
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 138Не е ли, да стоят в България, за 420 лева заплата или колкото е минималната днеска, не е работа викаш!
135
0
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Родени са 300 000деца,но колко от тях ще се върнат в България.Според мен-единици.
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не знаете ако живеете в Германия и ви изтече шофьорската книжка трябва да я смените просто в Германия с немска. Ако отидете в КАТ в системата се вижда, че сте в чужбина и ще ви откажат. Хиляди книжки годишно се връщат в България. А...значи се знае колко точно са трайно в чужбина, но после МАСОВО си връщали. Хиляди деца в чужбина не могат да издадат акт за раждане от посолството, то са подавани, пълномощни и в България минимум 1 месец за един акт за раждане и паспорт на детето.
133
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
138 Една камериерка в хотел на 8 часов работен ден, с добавки за празнични дни и НЕДЕЛЯ получава 2000 - 2200Е НЕТО в Германия. По-добре да мие тоалетни и да се издържа, защото в България за 8 часа са на МРЗ и не на последно място, някой трябва да измие тоалетната нито е срамно, нито е недостойно. Просто работа. България страната на директорите.
132
0
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"още при ражданет получават автоматически гражданството на съответната държава, което всъщност е истина."Не е задължително. Държавата, в която са родени моите деца, не дава никакво гражданство, освен ако поне единия родител е местен.
131
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национален предател е този, който напуска Родината си. Това си ти търтеят, който за нищо не става в България и е отишъл да мие к..нефа на чужденците!При нас чужденци няма как да има, не допускаме такива да мърсят земята ни, не ни бъркай с джендърите, сред които живееш!
130
5
 
16
 
! Отговори
do 134 преди 4 години
тия дето сте останали в БГ сте национални предатели, гледаме добре какви ги правите там и как живеят хората и пенсионерите. Ние издържаме родителите си дето с 40г стаж държавата им краде пенсиите и ги остава в мизерия.Така ви изнася да плюете по другите да не се разбере какви продажни бок'луци сте, виждаме какви сте останали там. Халал да ви е и държава и плюене, в южна корея на същата територия са 50 млн та и у БГ ще заселят толко чужденци, да компенсират липсата ни.
129
2
 
3
 
! Отговори
10 милиона сме преди 4 години
Тез в България, тез в чужбина и новороденитеИма и резерв от милиони Българи в руССия Македония и Украйна
128
6
 
20
 
! Отговори
pitam преди 4 години
е аз като съм роден в БГ и живея 20г в чужбина с чуждо гражданство и никога няма да се върна в БГ не съм ли българин, какъв съм тогава? Тия само щото са родени в чужбина и вече не били българи, бре кажете кои сте тия умници бре, как да се върне човек при такива умници, навсякъде сте се намърдали по аминистрации и затривате държавата тръгнали да мислят кой щял и не щял да се върне.едно време държаха хората насила в соца сега разни *** мислят как пак да държат насила хората.
127
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които ходят в чужбина са национални предатели!
126
7
 
8
 
! Отговори
pscccc преди 4 години
другари, етноса си остава завинаги, без значение твоето самосъзнание то е твоя ген, така че и да нямаш бг гражданство, и да си роден на луната, с друго гражданство етноса си остава. Аман от неграмотници, щото нямал бг гражданство и роден другаде не бил българин по етнос. Да, не е българин по самоопределение, не се чувства българин но гена му т.е. етноса му е на българин. Та вие по ген или по кой какъв се чувства определяте кой е българин.Иначе в БГ всички дето сте останали работите за чужди интереси не за интересите на България.