Българските деца, родени в чужбина. Колко са?

Една трета от младите в детеродна възраст са в чужбина
7 мар 2020 12:30, Петя Славова
185
Българските деца, родени в чужбина. Колко са?
Снимка: БГНЕС

За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 български деца, а оттук нататък броят им ще нараства още повече. IT-специалистът Боян Юруков е изчислил, че една трета от младите в детеродна възраст са в чужбина, съобщава "Дойче Веле".

Деца в София

За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 деца с българско гражданство, показват изчисленията на Боян Юруков. IT-специалистът е изследвал официалната статистика от 1990 до края на 2018 година. Според него, тя издава доста тревожни тенденции: "Една трета от младите, които влизат в детеродна възраст, са в чужбина. Това е много голям проблем, тъй като липсват хора, които да произвеждат, да правят бизнес и иновации. Резкият спад на тези хора създава проблем както за бъдещите поколения, така и за икономиката на България днес".

"Българите щели да изчезнат като народ. Това са пълни глупости."

Юруков твърди обаче, че близо половината от спада на населението след 1990 се дължи не толкова на емиграцията, колкото на процеси, започнали много преди това - например през 1970-те години, откогато се забелязва постоянно намаляване на раждаемостта. В резултат се получава нещо като демографска дупка, казва експертът: "Дори и да нямаше никаква емиграция, населението днес пак щеше да намалява. Пак щяхме да стигнем 5-те милиона, но това щеше да се случи може би 10-15 години по-късно".

Боян Юруков категорично не е съгласен с тезата, че българите ще изчезнат като народ. Според него, подобни твърдения са нелепи: "Причината да сме на първо място в Европа по свиване на населението е, че в един и същи момент се наслагват няколко различни фактора".

Експертът е установил една интересна тенденция. Според него, има сериозни белези за това, че през последните няколко години процесите на емиграция от България се забавят - тоест, по-малко хора напускат страната. В същото време Юруков подчертава, че данните на НСИ, цитирани наскоро от премиера Борисов с думите, че все повече българи от чужбина се завръщали в страната, не са били интерпретирани коректно. Трябвало е, разбира се, да се отбележи и броят на онези, които в същото време са напуснали България. В тази връзка експертът по програмиране и информационни технологии подчертава, че е почти невъзможно да се установи какъв точно е броят на трайно завърналите се българи - включително и поради факта, че системата за адресна регистрация в България е крайно лоша.

Въпреки това Юруков твърди, че има различни индикатори, говорещи за забавяне на емиграцията от България. Обяснението му: "Това се дължи не само на скока на заплатите в някои сектори в България, но и на това, че много от хората, които бяха заминали за Италия, Испания или Гърция, междувременно се завърнаха, тъй като ситуацията там се влоши".

"Хората не напускат България само по икономически причини"

Българският IT-специалист, който работи във Франкфурт за фирма от сферата на финансовите технологии, говори и от личен опит: "Чистата заплата, която получава един IT-специалист във Франкфурт, вече не е много по-висока от заплащането, което би получавал в София, а вече и в Пловдив и Бургас. Разбира се, подобно сходство в заплатите все още не се наблюдава във всички сектори на икономиката, а има и друго: хората не напускат България само по икономически причини. Роля за тяхното решение играят и фактори като сигурността, липсата на върховенство на закона и дори най-елементарни неща като чисти улици и оправени тротоари например", казва експертът.

Данните, анализирани от Юруков, сочат, че в Германия е най-многочислената българска диаспора в ЕС. По думите му, през последните години тази диаспора се е увеличила драстично: "Голям е и броят на децата, родени в Германия. Това си личи по увеличаващия се брой български училища, клубове и организации в Германия.

Друг интересен момент е, че много малко от българите в Германия, които имат право на германско гражданство, действително кандидатстват за германски паспорт - това са едва 3-4% от онези, които живеят от над осем години в страната. Затова пък техните деца го получават автоматично, така че ще има все повече българи с германско гражданство. Очаквам, че в рамките на следващите десет години може да има до 200 000 българи с гражданство от друга европейска държава - нещо, което никога досега не се е случвало за толкова кратко време", казва Юруков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 179Да, защото българите са *** и решават да бягат като бежанци вместо да се борят за държавата си и да си я оправят. Народ който е загубил чувството си за самосъхранение няма бъдеще. Тези които се бият в гърдите че децата им учели български кого залъгвате? Най-вече себе си. Като умрете децата ви ще спрът да използват български, а техните деца няма да го знаят и няма да се чувстват българи. България няма да види 22 век.
104
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са всички деца, родени от българи, не ми пука. Интересува ме колко са родените в чужбина деца на квалифицирани добре платени интелигентни българи. Знам цифрата. 5% от родените. Останалите- деца на слугинаж, заради който те е срам да кажеш, че си българин. В България в момента малцинствата намалиха ражданията, кака ти Мими безработната от Обеля- също и масовият профил на новородено е такова на заможни добре платени интелигентни и образовани родители. Това ме интересува да расте като процент
103
6
 
22
 
! Отговори
179 преди 4 години
Тези които се водят българчета във повечето случай единият родител не е българин. От тези 330 хиляди деца едно 100 хиляди са роми. Дали ще изчезнеме като народ ДА . Ние вече изчезваме от картата на света. Със 1 милион на 10 години. При никой народ на тази планета не се наблюдава такъв феномен.
102
2
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
Не всички българки се слагат на чужденците но има и много такива. От една страна ги разбирам въпрос на гледна точка
101
4
 
18
 
! Отговори
Бачо преди 4 години
Защо изобщо ги броите, че са българчета?
100
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко от тези 330 000 деца родени от българки са направени от български мъже??Хайде знаем се българките се правят на недостъпни в България но излязат ли в чужбина сами се слагат на германци,англичани и тн.
99
2
 
25
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
Радвам се за всеки, който е избягал от България и най вече за тези, които са родени далееече от тази дупка
98
8
 
15
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
Българите извън България са често пъти по-патриоти от населяващите Метрополията. Повечето от тях учат децата си да говорят български език, милеят за Родината си и финансират държавата, за разлика от русофилите например, които са кукувича креатура, родена в България, но не е лоялна към държавата, откровен българофб и дори предател.Та да питам, дали да пращам ли пари или да ги занеса лятото ?
97
8
 
6
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
Българите извън България са често пъти по-патриоти от населяващите Метрополията. Повечето от тях учат децата си да говорят български език, милеят за Родината си и финансират държавата, за разлика от русофилите например, които са куковича креатура, родена в България, но не е лоялна към държавата, откровен българофб и дори предател.Та да питам дали да пращам ли пари или да ги занеса лятото ?
96
2
 
8
 
! Отговори
до Фигаро преди 4 години
Таксите в различните провинции, че и градове, са много различни. Някъде са безплатни, плаща се само храната. Но в Кьол дъщеря ми плаща 750 Евро на месец за детските ясли.Внукът ми е 2,5 годишен, майка му говори с него на български, баща му немец - на немски. Не обобщавайте, а първо се информирайте.
95
2
 
18
 
! Отговори
до 95 преди 4 години
Не е съвсем така. Познавам тук в Германия много български семейства с родени тук деца. Почти всички родители ги възпитават в български дух и традиции, всички носят мартенички например. Много зависи от родителите. Познавам и някои турци - родени вече второ и трето поколение в Германия - те всички се чувстват първо турци, после германци. Турците са по-големи патриоти от нас. Ние повече се оплакваме и все нещо не ни е наред, докато те празнуват празниците си с цялата рода и всички приятели.
94
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук доста хора пишат от чужбина и се фукат как децата им не знаели български или нямали бг паспорти. Да ви питам аз вас защото не си гледате новата любима родина, а клечите в бг сайтове като толкова мразите България. България ще се оправи и без вас.
93
4
 
9
 
! Отговори
фигаро преди 4 години
България - такса детска градина - 50лв/месец , детски надбавки - 38лв/месецГермания - такса детска градина - 30евр./месец , детски надбавки - 210евр./месец
92
0
 
1
 
! Отговори
Euwlogi преди 4 години
Всичко за МЕГА Трола от Стара Загора Евулоги:ruseonline.info/smf/general-talk/moeto-etae-met-a-ee-kak-aa-'oata'/
91
2
 
2
 
! Отговори
Gorda bulgarka преди 4 години
Omajena sam s italianez rimane 2 deza s dvoino grajdanstvo. Govoriat bulgarski i italianski. Dezata sa kakto gi nauchat roditelite
90
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да благодарим на Германия която съсипа цяла Европа с икономическата си политика и с верните й лакеи които са на власт в страните-членки за да им ограби талантите.
89
0
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
" а също и регистрация в здравната каса!" Това откога е? И двете ми деца имат българско гражданство, но никой не ме е карал да ги обвързвам по някакъв начин със ЗК.
88
3
 
27
 
! Отговори
българин преди 4 години
Няма такова понятие "български деца зад граница"! Тези деца.Които се раждат Там.Са си ТЕХНИ граждани с техни паспорти! Едва ли от тях 10 % Ще научат български.Или ще стъпят някой ден тук! Тези сметрки на властта.Са без кръчмаря! Как силно "смятат" примерно.Колко милиона евро са влезли от Българите работещи зад граница! Нали?! Та и тези стъкмистики са подобни! Истината е.Че "демокрацията" Пръсна нацията ни по цял свят! Банатски българи,колко се върнаха? Същото ще е и със сегашните бълг "мигранти
87
0
 
12
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
Сметнал е чушки! Колко от тях не вадят БДС за децата си, защото не виждат смисъл!
86
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 2017-2018 родените български деца извън България със или без Българско гражданство са над 300 000 в света. В Австралия има около 2.5 милиона българи от последните стотина години. Повечето от тях нямат българско гражданство и не говорят почти никакъв български език.