Българските деца, родени в чужбина. Колко са?

Една трета от младите в детеродна възраст са в чужбина
7 мар 2020 12:30, Петя Славова
185
Българските деца, родени в чужбина. Колко са?
Снимка: БГНЕС

За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 български деца, а оттук нататък броят им ще нараства още повече. IT-специалистът Боян Юруков е изчислил, че една трета от младите в детеродна възраст са в чужбина, съобщава "Дойче Веле".

Деца в София

За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 деца с българско гражданство, показват изчисленията на Боян Юруков. IT-специалистът е изследвал официалната статистика от 1990 до края на 2018 година. Според него, тя издава доста тревожни тенденции: "Една трета от младите, които влизат в детеродна възраст, са в чужбина. Това е много голям проблем, тъй като липсват хора, които да произвеждат, да правят бизнес и иновации. Резкият спад на тези хора създава проблем както за бъдещите поколения, така и за икономиката на България днес".

"Българите щели да изчезнат като народ. Това са пълни глупости."

Юруков твърди обаче, че близо половината от спада на населението след 1990 се дължи не толкова на емиграцията, колкото на процеси, започнали много преди това - например през 1970-те години, откогато се забелязва постоянно намаляване на раждаемостта. В резултат се получава нещо като демографска дупка, казва експертът: "Дори и да нямаше никаква емиграция, населението днес пак щеше да намалява. Пак щяхме да стигнем 5-те милиона, но това щеше да се случи може би 10-15 години по-късно".

Боян Юруков категорично не е съгласен с тезата, че българите ще изчезнат като народ. Според него, подобни твърдения са нелепи: "Причината да сме на първо място в Европа по свиване на населението е, че в един и същи момент се наслагват няколко различни фактора".

Експертът е установил една интересна тенденция. Според него, има сериозни белези за това, че през последните няколко години процесите на емиграция от България се забавят - тоест, по-малко хора напускат страната. В същото време Юруков подчертава, че данните на НСИ, цитирани наскоро от премиера Борисов с думите, че все повече българи от чужбина се завръщали в страната, не са били интерпретирани коректно. Трябвало е, разбира се, да се отбележи и броят на онези, които в същото време са напуснали България. В тази връзка експертът по програмиране и информационни технологии подчертава, че е почти невъзможно да се установи какъв точно е броят на трайно завърналите се българи - включително и поради факта, че системата за адресна регистрация в България е крайно лоша.

Въпреки това Юруков твърди, че има различни индикатори, говорещи за забавяне на емиграцията от България. Обяснението му: "Това се дължи не само на скока на заплатите в някои сектори в България, но и на това, че много от хората, които бяха заминали за Италия, Испания или Гърция, междувременно се завърнаха, тъй като ситуацията там се влоши".

"Хората не напускат България само по икономически причини"

Българският IT-специалист, който работи във Франкфурт за фирма от сферата на финансовите технологии, говори и от личен опит: "Чистата заплата, която получава един IT-специалист във Франкфурт, вече не е много по-висока от заплащането, което би получавал в София, а вече и в Пловдив и Бургас. Разбира се, подобно сходство в заплатите все още не се наблюдава във всички сектори на икономиката, а има и друго: хората не напускат България само по икономически причини. Роля за тяхното решение играят и фактори като сигурността, липсата на върховенство на закона и дори най-елементарни неща като чисти улици и оправени тротоари например", казва експертът.

Данните, анализирани от Юруков, сочат, че в Германия е най-многочислената българска диаспора в ЕС. По думите му, през последните години тази диаспора се е увеличила драстично: "Голям е и броят на децата, родени в Германия. Това си личи по увеличаващия се брой български училища, клубове и организации в Германия.

Друг интересен момент е, че много малко от българите в Германия, които имат право на германско гражданство, действително кандидатстват за германски паспорт - това са едва 3-4% от онези, които живеят от над осем години в страната. Затова пък техните деца го получават автоматично, така че ще има все повече българи с германско гражданство. Очаквам, че в рамките на следващите десет години може да има до 200 000 българи с гражданство от друга европейска държава - нещо, което никога досега не се е случвало за толкова кратко време", казва Юруков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експертът е установил една интересна тенденция. Според него, има сериозни белези за това, че през последните няколко години процесите на емиграция от България се забавят - тоест, по-малко хора напускат страната.Страшен експерт, когато свършат българите - емиграцията ще бъде 0%!!! Това се нарича гранично решение (limes solver). Не разбрах какво го характеризира като експерт?@ до 171 menАбсолютно съгласен! Така е, но нивото в България не отчайващо, то е ужасяващо!
164
0
 
6
 
! Отговори
men преди 3 години
децата на повечето ми съученички женени за чужденци не говорят дума български. друга тем: като чета коментарите на овчето стадо, как си обичат тиквата и плешивото педерменце, как се молят за още мерки и плюете по всички решили да си отстояват свободата и мога да ви кажа че няма никакъв шанс да се върна заедно с децата ми. не са парите причината а ганювщината от най доле до най горе.
163
0
 
4
 
! Отговори
men преди 3 години
децата не са български а деца на български родител/и. моите нямат български паспорти, няма и да имат. имат паспорт от държавата на майка си, защото трябва да имат някакви и защото е супер лесно да им ги изкарам, да им ги подновя, да им сменя снимки и т.н. ако искам мога да им изкарам паспорти на държавата в която живеем, но за сега не им трябват а освен ползи има и задължения, казарма примерно или гражданска повинност, като порастнат да си решат сами. говорят български и лятото ги връщам за няколко седмици да видят роднините ми и родината ми. до там. децата на повечето ми съученички женени за
162
0
 
2
 
! Отговори
Harry преди 3 години
По принцип България си е самодостатъчна с това население. На който му трябва навалица да ходи в Индия, Пакистан, Виетнам, Тайланд.
161
0
 
1
 
! Отговори
Кончето преди 3 години
До SissiЩе се смесят с основното население и ще изчезнат като националност
160
1
 
5
 
! Отговори
Sissi преди 4 години
Тези български деца родени така да се каже в чужбина няма да знаят български, може и никога през живота си да не посетят България.Жалко е,тъжно е, но е истина.
159
0
 
4
 
! Отговори
чичо Сорос преди 4 години
Точно така Боянчо, кажи им мойто момче. А аз съм платил където трябва да те наричат "български (хаха) IT-специалист", "експерт" и още квото им хрумне. Нали трябва да спи раята, хвърляй им прах в очите. А после ми се обади, че имаме нови инструкции за тебе, може и малко да ти вдигнем бюджета. Айде чакам
158
2
 
8
 
! Отговори
Гост от Германия преди 4 години
Българските деца, родени в чужбина. Колко са?За радост на тези деца и родителите им , много са и ще стават повече .И голямо разочарование на баби и дядовци че животът им е отишъл в една голяма лъжа за едно по добро бъдище за тях и децата им.
157
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-доброто решение което направих преди 10г беше Терминал 2. Заживях като европеец в нормална държава. Радвам се че децата ми ще станат европейци
156
1
 
7
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Или..... "останалата ***", защото в НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ трудно ще "вирее" за разлика от България, другата категория "заблудени" в "празни приказки за бъдещето" разказвани от Цар Тиква и накрая огромната армия от "КАЛИНКИ" работеща цял живот "на топло", защото там е сигурно.... !!!!!! Картинката е толкова "трагична", но за хората, които имат сетивата да разбират и осъзнават правилно ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА......
155
1
 
8
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Статиите от типа "върнете се българи" или "завърналите се българи" продължават с "пълна сила"!!!!!! Слушам за някой "подводничари" или "заблудени лица" и най-вече "псевдо специалисти" и "разбирали", като това лице!!!!! Демагогия та в стил "тиквокрация" единствено ме забавлява, но на гърба на "истрадалите" сънародници!!!!! Кои остана да напусне БГ------някоя баба или дядо от село Горно нанадолнище да напусне България с" колосалните" 200-300 лева пенсия или.....
154
3
 
3
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"... щом държавата им е отказала правото да бъдат И български граждани."На кого държавата е отказала гражданство?
153
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Терминал 2 е изхода от кризата ! Всичко друго е празни приказки и мечти без възможност за реализация ........
152
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да плюете, хората са прогонени от мизерията и корупцията. В България ще те спукат от проверки ако искаш да имаш един малък бизнес с който да издържаш семейството си. Абсурдни закони, корупция, ще се изредят куп чиновници и накрая не си заслужава. По-добре да береш ягоди накъде или да работиш в някой Мак Доналдс и не само ще изкараш повече, ще си спокоен.
151
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е добре в България, да си стои в България. Не слушайте всякакви ***. Не случайно умни хора казват, че и в България може да се направи много ,стига човек да е готов да работи и стига да има информация какво и как да прави. Такава информация - от добри приятели и роднини. По чужбините - човек докато се устрои губи много време и не мислете, че там ще ви приемат доброжелателно, ако нямат някаква сметка от вас. Чужбината е за най-закъсалите
150
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бегайте от България, простотията е по-опасна от коронавируса.
149
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 155 и 158Да,по закон България допуска двойно гражданство.От над 23 години насам цялото ми семейство-ние и децата ни / всички родени в Бг/ имаме такова.Двете ми внучки -родени не в Бг,но с двама родители родени в Бг също получиха И българско гражданство-аз лично /с пълномощно от родителите им/при един свой престой в Бг преведох на български актовете им за раждане и от Общината им издадоха български актове за раждане ,с българско ЕГН-та и Бг документи за самоличност ..
148
1
 
9
 
! Отговори
ЖЕЛАНО - НО НЕВЕРНО преди 4 години
До само отбелязвам 155ЛОШО ОТБЕЛЯЗВАШ.ТАКЪВ ЗАКОН НЯМА.В ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО НЯМА ЗАБРАНА ЗА ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО.ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА СА С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО КАКТО И РОДЕНИТЕ В ЧУЖБИНА ДЕЦА
147
9
 
9
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Нашите две деца са Българи! Възпитавани са по български и на български език... Познаваме доста семейства като нашето. В по-голямата си част не са с официално българско гражданство.
146
1
 
7
 
! Отговори
dfg преди 4 години
е ДНЕС.БГ няма ли завършили журналисти или само преквалифицирани миячки , че да напишете нещо както трябва