Тодоровден: Празнуват Тодор, Божидар, Дора, Доротея...

Църквата възпоменава паметта на св. Теодор Тиро
7 мар 2020 08:15, Петя Славова
16
Тодоровден: Празнуват Тодор, Божидар, Дора, Доротея...
Снимка: БГНЕС

Днес е Тодоровден - църковен празник, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове.

Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или "копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден, съобщава "Дарик". Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните бългорски кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с маниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията.

Победителят в кушията се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да чистити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

На този ден не се яде целия ден праз лук, за да няма болести по конете. Друг много популярен ритуал на този ден е миенето. В ранни зори се къпят малките деца, за да не боледуват.

Преди кушията жените трябва да измият косите си с вода, в която е престояла слама от конските ясли. Миенето става в леген, а когато конете и ездачите тръгнат към кушията, жената плисва водата след тях. Така им пожелава успех, а нейната коса ще стане лъскава и здрава като конската грива. След това вече е забранено да се мият косите, особено след залез слънце. Смята се, че това носи болести.

Имен ден празнуват : Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
църковния празник е едно,не го коментирам.Но ще използвам случая,защото се споменава и коня:-КОНЯТ,уважаеми и неуважаеми, Е НАЙ-ДОБРИЯ ПРИЯТЕЛ на човека!НЕ кучето,както кой знае защо се е наложила тая ..това недоразумение.БЕЗ КОНЯ,ПРИСЪСТВАЛ В ХИЛЯДИТЕ години на човешката история, СЕГА НЯМАШЕ да сме това,което сме!Конете са красиви,силни и .."разумни" същества /"разумни " за животинското ниво,разбира се../А ние сме неблагодарни!..Защото "Благодарността е бреме,а отмъщението-удоволствие"..
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи откъде си сигурен,че е от азиатските степи?Когато българите са изобретили стремената в началото на Средновековието,още никой не е имал стремена ,дори и в азиатските степи.За българите няма сигурни сведения,че някога са били в Азия,само недоказани хипотези. Първите достоверни сведения за българите са от Волга и Стара Велика България в днешна Украйна,за по-рано няма никакви доказателства къде са били и дали са били някога на друго място.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"НР България или това, което остана" - https://youtube/watch?v=stgDVkrTh3g&t=828s
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да се украсят конете,се изкъпват с шампоан,като при хората.Да им е честит празика на именниците,само по вода да им върви,честито и на бай Тошо посмъртно,голям българин-патриот беше!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им е честит празника на всички именници!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато бях дете,още през соца,целия град се изнасяше в една местност близо до гората за кушията на Тодоровден,най-големия ритуал беше украсата на конете,със сплитане на гриви и опашки с цветни ленти,мъниста от стъкло,пискюли и звънчета.Сега няма коне.
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прадядо ми е загинал на една кушия на Тодоровден.Прабаба не се е омъжила повторно и сама е изгледала 5 деца. А сегашните лигли и едно не могат сами да изгледат.
6
8
 
11
 
! Отговори
дааааа преди 4 години
Най-много празнуват брат'чедите от Столипиново, Факултета, Максуда и други знайни и незнайни такива кътчета.
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този така наречен обичай е донесен от Азиатските степи.В него няма нищо християнско
4
6
 
6
 
! Отговори
Пайсий Брюкселски преди 4 години
Българският аналог на византийското име Тео Дор е Божи дар.Защо отново се срамуваме да се наречем българи?
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Езически празник...
2
1
 
27
 
! Отговори
Теди преди 4 години
Честит празник на всички именници ПОЖЕЛАВАМ ВИ ПРЕКРАСЕН ДЕН И ВЕСЕЛ ПРАЗНИК
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на всички именници!!!