Борисов след спешна среща в МС: Да покажем, че нацията може да се мобилизира!

Консумативи за болниците има, бизнесът ще прави маски
353
Борисов след спешна среща в МС: Да покажем, че нацията може да се мобилизира!
Снимка: БГНЕС

"Искам да успокоя всички. Налични консумативи към болниците има", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който присъства на среща на правителството с представители на текстилната индустрия в МС.

"Благодаря на българската индустрия, че проявиха 100% разбиране", подчерта министърът. По думите му месечна заявка у нас е за 111 хил. защитни облекла. Те са за гранична полиция, социални и медицински работници. Чакат се доставки от Турция, а за момента в България имаме налични маски и облекла за един месец, каза още Емил Караниколов.

Още по темата
По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че страната се нужда е от водонепроникаемо облекло за борбата с коронавируса.

"Максимално бързо да направите модела, кройките. Вече машините на всчики са такива, че са компютри. Дето се вика да ви благодаря, че и вие може да го кажете, че тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира. Това, което като разходи има, ние ще си го платим през Министерство на здравеопазването. Никой не иска да поемете тежест. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него с обща воля ще се преодолее неприятната ситуация.

"Да покажем, че нашата текстилна и шивашка индустрия не е само за ишлеме", допълни още министър-председателят.

"От утре започваме да произвеждаме маски за многократна употреба, въпрос на дни е да бъде подсигурено в страната", заяви по време на срещата Бисер Шарков, текстилен производител, занимаващ се с медицински текстил.

Той коментира и медицинската маска за еднократна употреба. "Такива в България в момента едва ли има повече от 100-200 хил. бройки. Те не се произвеждат в Европа почти. Има производител в Турция, който е зает до юли месец. Това е продукт, който трудно можем да намерим", призна Шарков.

"Вторият тип маски са за индивидуална защита. Те се използват в производтво или там, където се образува плътен прах. Те осигуряват подобна защита. Те осигуряват клас 2 защита", допълни още Бисер Шарков. Той уточни, че ще предостави около 40 000 бройки количества от тях.

"Другият тип маска е такъв тип, която е за мнокогратна употреба. Тя се пере, има клапан респиратор, регулируеми ластици и е налична във варианти за деца, жени, хора с малки лица и за мъже, които сме с малко по-големи лица. Това нещо от утре започваме да го произвеждаме", допълни още Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
0
 
1
 
! Отговори
Добре,че беше Израел преди 4 години
Че да нахокат Борисов, иначе тестовете още щяха да са отрицателни. Аз го очаквах лично обрата...малко по- късно а то си беше изненада- още преди видео конференцията.
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе то можеше, ама някъде по други географски ширини. Тука е пре...таковай другарче.
266
0
 
5
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Бай *** може да "мобилизира" само "зомбирани" , "облъчени" "лица" и "калинките"........НОРМАЛНИТЕ ХОРА не са толкова "ентелегентни" като него.......
265
1
 
3
 
! Отговори
стар комунист преди 4 години
До Анонимен 281 Какво имаш против комунистите,тиквенико,чи ви оставиха държава за милиарди собственост и капитали ли? А и до сега не можете да я окрадете! Некадърници с некадърниците ви с простотията и алчността дано се затриете като народ и държава.
264
1
 
4
 
! Отговори
дедо преди 4 години
А бе, спрете го тоя ,стига е ръсил само глупости и дивотии!
263
3
 
9
 
! Отговори
SPAIN NEWS преди 4 години
В ГЪРЦИЯ "БЪРКАЛИ" БОЙКО БОРИСОВ С БАЙ ГАНЪОАЗ ВИКАМ ЧЕ НЕ Е ГРЕШКА
262
0
 
11
 
! Отговори
Айдееее преди 4 години
Всичкоможещият И тук се "изходи "!МОЛЯ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ КАРЛУКОВО, ПРИБЕРЕТЕ СИ ПАЦИЕНТА,че е избягал,или сменете лекарствата!
261
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
david cameron i offshornata mu anglia vi razkasa igrata...
260
1
 
14
 
! Отговори
ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ,ПФУ преди 4 години
ЕДНО ВРЕМЕ ЛОЗУНГЪТ БЕШЕ:"ДРУГАРИ, ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ", КОГАТО ПАРТИЯТА И ВЛАСТТА БЕШЕ БЕЗСИЛНА ДА СЕ СПРАВИ С ПРОБЛЕМИТЕ. СЕГА ТИКВОНИЙ ЗОВЕ ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ НАЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ МОБИЛИЗИРА. А ВЛАСТТА, ТЯ КАКВО НАПРАВИ И ПРАВИ, ОСВЕН ЛОКУМИ,ПЕРЧЕНЕ ПРЕД МЕДИИ И ДА РЕВЕ, ЧЕ НЯМА МЕСТА В БОЛНИЦИТЕ, НЯМА КОНСУМАТИВИ ЗА БОЛНИ И МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ. И ПРИ ТОВА ПЛАЧЕВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА, ЕДИНСТВЕНО НИ ОСТАВА ДА СЕ МОЛИМ БОГУ.НЕКАДЪРНИТЕ КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ ЩЕ СЕ ИЗМЪКНАТ. ДА МУ МИСЛИ НАРОДЪТ
259
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 4 години
272 ракиите,хапчетата,комунист,москва,ще убивате.. подобни внушения с които плашите хората и им вменявате зависимости не вървят...вие сте пияни от алчност,апартаменти,офшорки,навеждане пред чужди господари,не очаквам да ме разберат хора като теб,споделям какво мисля и не очаквам одобрение от платени ***,ченгета и чуждопоклонници
258
0
 
17
 
! Отговори
neo преди 4 години
Банкянския *** с поредната тиквена простотия избълвана през муцуната.
257
5
 
6
 
! Отговори
Добруджанец преди 4 години
А защо чакаха, знаехa, че тоя гад идва и пак чакаха? Трябваше да има маски, очила и сaпун за всички. Каква държава сме щом едни маски нямаме за всеки? И ще кажа браво на правителството, нещо се прави. В Белгия ни оставиха на естествения подбор, който оцелее. И настояват хората да работят и децата да са на училище. Така че не мрънкайте , а се обедините и спасете България. Поне сега бъдете едно пред това зло. Покажете, че ние битки и знамена не губим. Бог с нами, братя!
256
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко Тиквата ще спаси света от коронавируса, да го е....
255
2
 
2
 
! Отговори
До ББ преди 4 години
Човек ти на колко ракии си, че нищо не ти разбрахме?
254
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 4 години
анонимен те не знаят що е любов бе...мъртви души,бизнес партньори са :)),не позволявайте да ви разделят и да се мразим...само защото ни вменяват,че обичаме да мразим,че сме нечий фенове...фили...фоби...ние сме от отбора на България все едно дали го осъзнаваме..Бог да ви пази
253
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полицията в Барса щом са му хвърлили око никакъв вирус нема го спаси тос. Че го земат на буксир квато е шишкавела и айдеее у панделата.
252
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебелия гербер само коронавируса може да ги свали от власт май скоро ще пали самолета и към Барселона на топло и спокойно че и любовница си има кърлежа му с кърлеж.
251
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ти и толкова не можеш каскет пpocт."Чиба бе, гербер.
250
0
 
16
 
! Отговори
6 преди 4 години
Важното е да сме мобилизирани , а не дали сме лекувани,има ли маски , дезинфекцират ли някъде ,има ли достатъчно легла ..Да има дисциплина ,ред и сигурност по *** !Абе , и той да каже нещо по въпроса !
249
0
 
18
 
! Отговори
ББ преди 4 години
държавата ни от години е на автопилот и вие сте се отказали от властта,не правите нищо,калинките ви държат насила...от глупост от алчност,от страх,обявете кастинги за държавници-политици ще пратим баба Стойна председател на комисията и да си изберем политици-държавници,поредният резил,вируса е заплаха от месеци