Държавата затяга мерките срещу COVID-19, не се презапасявайте

Вижте забраните и ограниченията
Обновена: 8 мар 2020 13:16 | 8 мар 2020 11:53, Александър Попов
470
Държавата затяга мерките срещу COVID-19, не се презапасявайте
Снимка: БГНЕС

Личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат, да не се събират, да минат тези седмици, заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание.

Големите вериги магазини имат достатъчно продукти, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и вода, това само създава паника и тягостно настроение.

В 14 ч. съм извикал при мен големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. С много от тях работим – от Велико Търново ще дойдат днес облекла, за да преоборудваме и то в днешния ден. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани. Борсите се сриват, ще има в световен мащаб тежка финансова криза, така че да сме много единни и дисциплинирани, на макс да работи индустрията, за да помагаме на хората, каза Борисов.

Към министрите Борисов се обърна и заяви, че иска да са му на разположение по 24 часа.

Какви мерки взе държавата?

Правителството отмени всички културни събития на закрито, включително театри, кина и всички свързани с това културни прояви на извънредното правителствено заседание. Първоначалната идея бе това да се случи само за местата, където е отбелязана инфекция на коронавирус, но то претърпя промяна. Министърът на културата Боил Банов обаче допълни предолжението и поиска да се разшири обхавата за цялата страната. "Не от гледна точка на създаване на паника, все пак 400-500 души на затоврени помещения за 2-3 часа рискът е голям", коментира министърът.

По предложение на Националния оперативен щаб бяха отменени и всички спортни мероприятия.

Министерски съвет забрани износа на маски, защитни обекла заради коронавируса. "МВР и ДАНС да използват своите сили за спекула и възникване на спекула. Да не отиват да изкупуват и след това да препродават", призова премиерът Борисов по време на правителственото заседание.

Кабинетът реши още Министерство на здравеопазването да обезпечи, тъй като има осигурено финансиране всички необходими маски, облекла защитни, и съответно там, където няма да преоборудва, да оборудва с нови легла или каквото е необходимо.

Всички спортни събития в България трябва да се провеждат при закрити врата. Това беше предложено от Кризисния щаб за борба с коронавируса и след това гласувано от Министерски съвет. В това число влизат и мачовете в Първа и Втора лига на България, като за тях бе подчертано, че трябва да се играят без публика.

"Затваряйте всичко", заяви Бойко Борисов по време на заседанието на МС. "Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата", каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не ми е ясно на база на какво тuквоча смята, че риска е само идните седмици? Казаха, че топлото не го мори вирОса, и кой знае колко хора ще станат перманентни носители без да се разболяват, така че ситуацията изглежда се превръща в ежедневие...
408
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев знае всичко за вирусите. Чакайте изявление.
407
0
 
2
 
! Отговори
Илиев преди 4 години
Глашатаите от един слузест сайт,чиито каса се пълни от Борисов,само когато спят не величаят банкянският...Бат Недко говори,че Борисов ако се кандитатира за премиер на Гърция,ще спечели от раз с 80% в надпреварата. Аланкоулу,Мицотакис, гръцкият премиер е от сой на интелектуалци.Той перфектно говори английски,а нашият ломоти на шопският диалект,който няма нищо общо с литературния ни език.Не хвали "касиерът" си,който натика държавата ни в най долното дъно на "помийната" яма.
406
1
 
1
 
! Отговори
Що ,бе Константинов. преди 4 години
При комунизма имаше ли защитни средства...??!!КВО , РАЗДАВАХТЕ ПРИ АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ...ХА,ХА,ХААААААААААА...ОТ ДЕМЕНЦИЯ ЛИ СТРАДАШ!!?
405
0
 
0
 
! Отговори
Kapitalizm преди 4 години
Sydney Australiahttps://abc.net.au/news/2020-03-08/coronavirus-toilet-paper-fight-at-woolworths-leads-to-charges/12037046
404
1
 
2
 
! Отговори
az преди 4 години
Добре де, тук има противоречие: "По предложение на Националния оперативен щаб бяха отменени и всички спортни мероприятия", а после "Всички спортни събития в България трябва да се провеждат при закрити врата". Последно забранени ли са или трябва да са на закрито?
403
0
 
4
 
! Отговори
221 преди 4 години
Ама и логика маските предпазват ако си болен да не заразяваш. Добре де, като си болен маската не пропуска, ама като си здрав пропуска, чувате ли се какво противоречие е това?!?? Малоумие...Маската намалява шанса от зараза 5 към едно, ако я носите...БЕ Това да не се носят маски е удобно на управляващите, но не и за хората....
402
0
 
7
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 4 години
Не виждаме никакво смислено нещо в тези забрани. За маските нещата са още по-смешни. Те вършат работа, ако ги носят болни. А системата в България няма капацитет да ги открие. Борисов пак демострира пълна липса на идея за какво става дума. 50000 маски от Турция? За какво са? Ако са необходими, по-добре да ги поръчат на български фирми - поне парите ще останат в България. Няма мисъл у този човек, но и в тези около него.
401
0
 
7
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Имам предложение, драги сънародници- нека по-будните и интелигентни от Вас да събират "бисерите"на боко,би излязла страхотна книжка! След време ще ме благославят за идеята,някой от Вас може да придобие известност,или да спечели стабилна сума 😁
400
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Borisov, vij tam ...imat nujda ot novi moderni selski krematoriumi...dali imat dostata4no darva za pe4kite?... ili virusat i po gorata hodi? Ko kazvat gorskiat ministar i me4kite?
399
0
 
12
 
! Отговори
До просото преди 4 години
Шубе ни е само от вожда ти, че е тотално глупав и неадекватен а ръководи цяла държава .........
398
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашия е корав комоняга.Ще пребори и короната и ядрен взрив, той е над нещата.
397
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мазната Бойка се е наакала. Защото отдавна е източила НОИ и няма пари нито за ваксини нито за карантина, ах ти лоена топко ненагледна ......
396
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвайте на тези лъжци, правете обратното на това, което ви казват, демек запасявайте се братя.
395
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РазбрахмеВземали са ни мяркатаНяма защо да се запасяваме за 2седмициПо-рано ще изпукаме
394
1
 
9
 
! Отговори
ТИКВЕНИК преди 4 години
СИМЕОН САКС КУБУРГОТСКИ БИЛ УМРЕЛ. ВЕРНО ЛИ Е?
393
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах ..как ще изнасят маски ,като няма по аптеките?кви мерки!
392
0
 
3
 
! Отговори
край преди 4 години
Освободени сте от нато никакви пришълци.
391
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този зад Боко, малкото човече с голямата глава, гледа на бой. Доста е смешен, като малък рошав пудел.
390
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките са 2 квадрата на човек. Амин.