Случаите с коронавирус у нас вече са 4, потвърдиха се тези в Габрово и Плевен

Новите заразени са контактували с първите заболели
Обновена: 8 мар 2020 10:49 | 8 мар 2020 10:22, Александър Попов
482
Случаите с коронавирус у нас вече са 4, потвърдиха се тези в Габрово и Плевен
Снимка: БГНЕС

Потвърдиха се двете положителни проби на 27-годишния мъж и 75-годишна жена. Има и още два положителни случая, съобщиха от националния щаб, който следи заболеваемостта.

"Вчера получихме първични резултати, които трябваше да бъдат потвърдени с нови проби, заяви проф. Кантарджиев. - От изследвалите проби е потвърдена положителната проба при 27-годишен мъж. От изследваните 24 проби се доказа и втори положителен случай при мъж на 61-годишна възраст. В не тежка форма. Така от Плевен имаме две положителни проби".

Още по темата
"Втората порция изследвани материали, това са изпратени 46 проби от болницата в град Габрово. Резултатите, които се получиха за Габрово са следните: положителна е пробата на жената, която вчера в 00.00 ч. ви казахме, че е съмнителна. Това е жена на 75-годишна възраст. Освен това от изработените в Националната референтна лаборатория проби, има една проба на лице, което е медицински персонал. Осми март сме, жена е", каза още професорът.

Вече тече процедура по установяване на контактните лица с вторите двама заболели, съобщи началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той поясни, че продължава изследването и на други пациенти, които имат симптоми на остри респираторни заболявания. "За днес, само във ВМА, са заложени 20 нови проби", каза той.

Подозрителни пациенти ще се извозват до лечебни заведения със специализирани линейки, които след това щателно се дезинфекцират. Медицинските екипи са снабдени с предпазно облекло.

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще се предложи да се забранят мероприятията на закрито. Досега те имаха препоръчителен характер. Няма основания за паника, пациентите са открити в оздравяващия им период – дори 75-годишната пациентка, добави Мутафчийски.

В областните градове, където има установени случаи на коронавирус ще бъдат наложени по-драстични мерки, каза още той.

Грипната ваканция е извън контекста на коронавируса, засега е обявена до сряда включително. За градовете, в които има коронавирус ще бъдат обявени допълнителни мерки.

На пациентите под карантина в момента са осигурени добри условия за живот - в стаите им има телевизори и интернет.

В София Александровска болница и "Пирогов" отделят две звена за хора, които евентуално ще бъдат поставени под карантина в столицата, каза още шефът на ВМА.

В световен мащаб 106 000 души са заразени с коронавирус. Смъртните случаи са 3600, възстановените са 60 000 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


482
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
4
 
15
 
! Отговори
Инфо !! преди 4 години
Защита от Корона Вирус !!!Маска 0.03 микрона задължително .Ръкавици и очила ( може и слънчеви)Не се доближавайте на по малко разстояние от 3 метра .Не докосвайте нищо с кожата си на обществени места .Ако не спазвате това ще се запознаете лице в лице с Корона Вируса !!!
311
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тепърва всичко започва и се ще се развива. Както е тръгнало едва ли това лято ще има наплив по черноморието в България, едва ли? Нека им така! Има голяма вероятност с файтон да идват и да ни вземат, било от Габрово, било от Плевен, било ...от Дунав мост-2 за морето, само и само да сме там. Цените нямат да паднат, така ли? Тепърва започват намаленията по морето. Море, шезлонг, удоволствия, еротични масажи и шлагери от времето на Enrico Macias и Емил Димитров. Това удоволствие ще бъде за 29
310
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осми март сме, жена е", каза още професорът.
309
0
 
7
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 4 години
Тодор Кантарджиев. Този на пресконференция по Телевизията, само си клати главата, прави разни физиономии, когато други говорят,
308
6
 
19
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Погледнете го тоя генерал без сабя с прякора му във ВМА - плазмодия, тоя хратутник, главорез военнопрестъпник щял да ни предпази от новия вирус. Всичките по върховете на държавата с голи глави, като началника си Цар Бокаса Втори! А онова нищожество Радев и той с бръсната тиква разпространи вируса, като отиде незаконно да празнува на връх Шипка, въпреки, че щабът му беше забранил, заради огромното струпване на хора от всички краеща на българия и лесното разпространение на вируса.
307
5
 
11
 
! Отговори
Инфо !!! преди 4 години
До # 300 той е с 16 харесвания заслужава да му дам малко инфо **Безотговорността на управляващи ще е в глобални размери !!Истината на кратко: до 10 дни ще разберете че в България има над 500 заразени от **Корона Вирус**Болници препълнени с заразени !!!До 15 дни ще започнете да бройте мъртавци !!!До 30 дни Персонала на Болниците ще бъде заразен както и техните семейства !!Запознайте се с Корона Вирус !!!ГЕНЕРАЛЧЕТО ЛЪЖИ ЛЪЖИ
306
0
 
13
 
! Отговори
до 307 преди 4 години
Що пък Радев да е виновен? Може и Бойко да е донесъл вируса от Гърция. Той не се изследва, Бойко да е пациентът 0.
305
3
 
21
 
! Отговори
до 319 преди 4 години
Вирусът е много от преди 3 март. Иннкубационният период е между 2 и 3 седмици.Иначе троволете на ГРОБ сте ясни.По-добре си вижте Еднокнижния Кратунавирус, който кашля днес на цялото заседение на МС. Тъ пунгера постоянно прегръща, който срещне, като си мисли, че така става по-велик.Никой нормален човек не се интересува от селифитата му с материала, докаран по сценарий и кухия му ПР.
304
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На държавата мерките са ясни. Видяхме ги. Лъжлив генерал, некадърни лаборанти- оставям на вас да прецените. 2 от 3те проби на човека или какъвто е там от Плевен на един и същи материал били положителни. Супер. А защо едната е отрицателна? Да не навлизаме в тия детайли как изведнъж се откриха 4 случая (реално са 3000+)
303
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че на трети март нямаше всенародни празненства като на Йордановден. Добре че първи март и осми март се падат в неработен ден, иначе едни китки, едни прегръдки, едни мазни целувки...
302
7
 
17
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Това българина е абсолютен доби.т.ъ.к......Само преди дни на думите на онова недуразумение ,на което казвате президент и което се изходи ,че няма вирус ,че всичко е манипулация-2/3 от хейтърите по-долу подскачаха и злорадстваха....Сега същите......защо мерките били закъснели...защо се допускало събирането на много хора на едно място...ами питайте върховния вирусолог..или по-добре жена му....
301
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев: Криза в криза - България и за коронавируса последна в Европа !!!
300
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това Годжи ли е?
299
1
 
5
 
! Отговори
трт преди 4 години
Е, поне цялото внимание ще бъде насочена към коронавируса, а не към ситуацията със границата..
298
0
 
8
 
! Отговори
До 309 преди 4 години
Доц Мангъров каза по БНТ днес че има много евтини бързи тестове като тези за бременност. Които дават резултат за 15 мин. Не са точни и затова ако даде положително трябва да минат тежката процедура на д-р Тодор Кантарджиев за потвърждаване. Така се отсяват по-бързо хората. Така правят в Европа и Китай.Баце няма ли да се размърда твоя щаб?
297
5
 
3
 
! Отговори
Не може бъде... преди 4 години
МАНИПУЛАЦИЯ!!!Няма такова животно в България.Деса каза.........
296
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде момента да се върна на село и да си стегна къщата, да си гледам градината и добитъка. Чао, София, благодаря за загубените години. Амин.
295
1
 
8
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Най-накрая генерал Годжи обяви вируса. Да живеЙ.
294
1
 
11
 
! Отговори
ура ..! преди 4 години
Тепърва всичко започва и се ще се развива. Както е тръгнало едва ли това лято ще има наплив по черноморието в България, едва ли? Нека им така! Има голяма вероятност с файтон да идват и да ни вземат, било от Габрово, било от Плевен, било ... за морето, само и само да сме там. Цените нямат да паднат, така ли? Тепърва започват намаленията по морето. Море, шезлонг, удоволствия, еротичен масаж и т.н. за 29 лв на ден. Застроиха плажната ивица, а сега да ви видим и да ви гледаме как се чувствате.
293
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 2 седмици писах как съм бил на ски в Италия. Сега отново бях и се върнах вече. На летището- никой и нищо. Е, факт, че се върнах със самолет от Австрия, но просто казвам. Имам култура и ще си стоя 2 седмици хоум офис. Мисля си, само се говори за разни мерки, а такива няма никакви. Инфекциозните отделения у нас- пълни?! Защо? С какво? Човек иска да се изследва за вируса- гонят го. В Италия ИМА БЕЗПЛАТЕН ПУНКТ в курортите да се изследваш- отрицателни са ни тестовете. Тука те гонят от ВМА.