Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида

Паниката не води до положителни резултати, смята проф. Кожухарова
70

Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида, които могат да предизвикат заболявания, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести в студиото на "България сутрин". По думите й вирусът безспорно вече се е адаптирал към човека, а разликите с грипните вируси не са големи. 

По думите ѝ, колкото повече лабораторни изследвания има, толкова повече вируси се откриват.

Още по темата
"Тези, които имат положителни резултати, са заразени от някого. Тези, които лежат с клинична диагноза с тежки форми на дихателни инфекции - тези хора трябва да бъдат изследвани", смята проф. Кожухарова.

Тя отбеляза, че е по-здравословно, който иска да спортува, да потича навън, а не да тренира във фитнес залите.

"Трябва да си живеем същия живот, паниката не води до положителни резултати. Събирането на много хора на едно място носи рискове. В над 80% от случаите коронавирусната инфекция протича без симптоми. За болните хора трябва да се положат специални грижи", добави Кожухарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание на втората рискова група - здравните работници. На мнение е, че при тях трябва да се вземат противоепидемични мерки - във всички отделения, в които има дихателни заболявания.

"Дихателните инфекции се характеризират с това, че бързо взимат инерция и после следва спад", разясни проф. Кожухарова.

Тя коментира и втората грипна вълна в България, която доведе до обявяване на грипна епидемия и грипна ваканция в цялата страна.

"Не става дума за кой знае колко интензивна втора грипна вълна. Данните до момента говорят именно за това. Това беше един добър повод да се удължат грипните ваканции, които могат да спрат разпространението на коронавируса. Тези, които са във вътрешни отделения, нека да бъдем сигурни дали е грип Б или коронавирус", изтъкна Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо? Проблем с английския ли имате?! Има хиляди публикации! Научете го този език. В Европейски съюз сме. Срамота!
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами дали е изпушила цивилизацията, си зависи от нас хората.Вируса си е вирус, нито маски ще помогнат, нито нищо, разбира се ако е смъртоносен.Аз все още подхождам с известна доза насмешка, но в Италия много умрели, уж само грип.
45
2
 
12
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
моля те, дай ни имена и/или Интернет връзки към международните специалисти, които визираш?!
44
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това беше най-точното изказване на български лекар, което досега видях в пресата. Напълно съвпада с мнението на международни специалисти по темата
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият въпрос е не дали има ваксина, а дали това е поредният синтезиран вирус, защото, ако е, това значи, че цивилизацията е изпушила тотално имам предвид евроатлантическата цивилизация.СЗО са организирани калинки АД, както всички световни организации.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно, тръшне ли ви, оцелеете ли след това, значи не е толкова сташно.Казвам го без сарказъм.Сега някои ще се изцепи защо мисля така, ами защото няма ваксина против короната, това е!Ще се види с времето дали е толкова опасен, колкото тръбят медиите.
41
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти, с основното образование като тийнейджър си защитен от новия Ко-вирус, успокой се!Живеем във фейк-времена и единственото истинско е опитът, какъвто ТИ - нямаш.Политкоректното изобщо не е коректно, младежи!
40
0
 
13
 
! Отговори
Корона Вирус преди 4 години
всички Калинки в България ще лъснат като Неонов Надпис в Тъмното!
39
0
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
кое точно е политически документ?
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О-у, политическите документи са висш източник на познание и самата истина!
37
2
 
13
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
друго е грешно в превода им "без симптоми", 80% нямат нужда от болница, 20% са без симптоми. обаче, въпросът е, че тази Професорка, не знае колкото човек като мене с основно оброзование, но говорещ Английски и който за буквално 5 минути може да прегледа и разбере всичко от Официалният Докрад на СЗО по темата. Та питам за какъв Професор говориме?!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът е бутиков, поръчков и тунингован.Платен е от старци в напреднала възраст, които искат да спасят света , което значи, че за въпросните ми-зерници е изработена защита.Много вероятно е да са тимусни хормони.Идеята е торта на живота да се освежи.
35
0
 
14
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
Уикипедия източник за Професор ли е?! аз Чета Доклада на Световната Здравна Организация - Официален Научен Документ, а не текстове в Уикипедия за плебса. Това е все едно да ми сравняваш учебник по биология за 6-ти клас и учебник по медицина за 3-ти курс в университета.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Срам и ПозорТука Щаба се е объркал с превода от китайски, всички от него говорят за 80% без проблем, а то е обратното, ама преводача е виновен.
33
11
 
2
 
! Отговори
До срам и позор преди 4 години
Прочети Уикипедия на английски.Българският превод е съкратен.Явно си младок.Теб няма да те хване коронавирус, споко!
32
6
 
18
 
! Отговори
Срам и Позор преди 4 години
така да се изложиш в национален ефир си е отвъд срамно. Остовате за броя на Корона Вирусите, дето предизвикват болест при човека. Ами Аз Искам да я питам професорката също и да разясни "80% от случаите коронавирусната инфекция протича без симптоми", защото според Доклада на Световната Здравна Организация на Екипа който се върха от Китай - само 20% от случайте нямат Симптоми!! Боже мили, тая знае по-малко и от човек с основно образование!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
25 преди 4 години
Моля за извинение, повече от жертвите в Първата Световна и близо до броя на жертвите във Втората Световна. По това време това е повече от 3% от населението на планетата. Та не идва от Китай или Африка, а си е местен, европейски.
30
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
К-ВИРУС 2019: САМО ДА ТЕ ДОКОПАМ БАБИЧОК И ЩЕ ТИ СЕ ИЗЯСНИ КОЛКО СЪМ БЕЗОБИДЕН!
29
2
 
1
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 4 години
До Анонимен 7На кого пречи най-много Китай с производството си на всичко? Това е фабриката на света, нали? Е, запитай се кой печели най-много от нейните проблеми и ще имаш отговор на въпроса си без да чакаш; но само ако вярваш на шантави теории. Това е епидемия като епидемия, но много усложнена от глобализацията. Никога по-рано не е имало толкова масово и бързо придвижване на хора на големи разстояния. Затуй сега го ядем.
28
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 27Последно ще отговоря, защото няма смисъл. Жената говори за коронавирусите като цяло ... Примерно и при котките има и при хората и при много бозайници. Това, което е казала е общо... Явно искаш да я мразиш и смяташ за некадърна .. добре .. твоя си работа :D