Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида

Паниката не води до положителни резултати, смята проф. Кожухарова
70

Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида, които могат да предизвикат заболявания, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести в студиото на "България сутрин". По думите й вирусът безспорно вече се е адаптирал към човека, а разликите с грипните вируси не са големи. 

По думите ѝ, колкото повече лабораторни изследвания има, толкова повече вируси се откриват.

Още по темата
"Тези, които имат положителни резултати, са заразени от някого. Тези, които лежат с клинична диагноза с тежки форми на дихателни инфекции - тези хора трябва да бъдат изследвани", смята проф. Кожухарова.

Тя отбеляза, че е по-здравословно, който иска да спортува, да потича навън, а не да тренира във фитнес залите.

"Трябва да си живеем същия живот, паниката не води до положителни резултати. Събирането на много хора на едно място носи рискове. В над 80% от случаите коронавирусната инфекция протича без симптоми. За болните хора трябва да се положат специални грижи", добави Кожухарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание на втората рискова група - здравните работници. На мнение е, че при тях трябва да се вземат противоепидемични мерки - във всички отделения, в които има дихателни заболявания.

"Дихателните инфекции се характеризират с това, че бързо взимат инерция и после следва спад", разясни проф. Кожухарова.

Тя коментира и втората грипна вълна в България, която доведе до обявяване на грипна епидемия и грипна ваканция в цялата страна.

"Не става дума за кой знае колко интензивна втора грипна вълна. Данните до момента говорят именно за това. Това беше един добър повод да се удължат грипните ваканции, които могат да спрат разпространението на коронавируса. Тези, които са във вътрешни отделения, нека да бъдем сигурни дали е грип Б или коронавирус", изтъкна Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
язе преди 4 години
Иее диванните експерти били дзверски компетентни по разните ми там вируси и корони да го ***. Ало диванниците нещо лекарство не сте ли измислили вече бре? А да забравих. Имате сребърни куршуми, чесън и светена вода и вода от прани чорапи т.е. от пералнята.
66
1
 
8
 
! Отговори
Ненаказано добро преди 4 години
Защо Ви е ваксина,като няма да се ваксинирате по принцип?И грипът е смъртоносен в определен процент,ама бабаитите оспорват ваксините. Навремето министър Нейков спаси българите като внесе достатъчно Тамифлу и само тогава го имаше в болницитеМедиите раздухаха политически скандал. Човекът беше съден. Спечели делото, ама никоямедйна мишка/прилеп/не му се извини.
65
2
 
5
 
! Отговори
Николай Минета,Шумен преди 4 години
Телевизии и радиа се надпреварват да чертаят мрачни прогнози за бъдещето и с удоволствие съобщават за заболели и умрели. Питам се, няма ли оздравели хора от това заболяване и наистина ли е толкова страшно положението?! Короната е най-обикновена усложнена пневмония,която не бива да бъде третирана по-различно от респираторен вирус, типичен за сезона.Това,че българина е *** и няма имунитет, води лош начин на живот и няма здравна култура е тема на друг разговор.
64
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев каза нема страшно. Нема вирус. Него ли ще слушаме или лекарите. Льотчика е най компетентен. Чете доклади от Москва.
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Genomind professional се казва тестът.
62
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 57:генетичните дефекти предполагащи психиатрични страдания също са вродени. Има тест за около 3 бона в Австрия, направи си го.Като говорим за генофонд ние сме близки с италианците, но сме смесена раса и може пък да ни подмине.
61
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас!Всички ще умрем!
60
9
 
6
 
! Отговори
Д-р преди 4 години
Някои мислят, че кресливите журналисти са по-добри специалисти от професорите по вирусология? Жаля им акъла!
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 57Тонка, стига ве човек, колкото и да се опитваш да си различен в измишльотените си, пак лъха на ***.Само това ли са ти възможностите?Значи от ИТ специалист с 6000 заплата падна до човек с основно образование....ха ха хах
58
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабоооо тия ги разправяй на каскета ми. Този вирус е изпуснат от лаборатория. В природата такъв вирус със няколко съставки между които и спин няма. Затова по слабите организми свършват за няколко дни. Къде си видяла вирус в който има спин. Не успивай хората а си ходи на село да издоиш кравата.
57
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таз професорка да иде да го каже на италиянците, дето си поставиха под карантина цялата държава. 1800 нови случая за един ден и 100 смъртни. Не се паникьосвайте! Нема страшно! Грипче.
56
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американеца, аз в Британика не съм учил. Завърших Харвард и като гледам колко неграмотни и злобни хора има в БГ ми е жал за близките ми. Има простички правила за да не боледуваш от вируси и това не е свързано с личната хигиена или маските. Но не зная защо при вашата компетентност и добър английски не намирате тези публикации. Сигурно, защото не сте доктор и не знаете какво да търсите :))
55
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Д-рТова се знаеше от началото, но проблема е че мутира, също ми е интересно как например в Иран има заразени?Има една японска телевизия и те показват с червено страните с корона, целия свят е пламнал включително България и то преди да се обяви тука.
54
5
 
14
 
! Отговори
до 54 преди 4 години
за COVID-19 сте учили 1984 - брей, докторите в България били 35 години пред Света, Кожухарова вие ли сте, старите хора с когнитивни проблеми обикновено помнят какво е било, не какво е, още Алщхаймер Деменция му казват!
53
12
 
9
 
! Отговори
Д-р преди 4 години
Професорката е права - учил съм за този вирус още в 1984 г. на лекциите по паразитология, затова кресливите журналисти ме дразнят с разпалваната от медийните им истерии паника.
52
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професорката е права и коректна, но профаните коментират без да разбират!
51
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дефектирам в САЩ е точно казано.
50
2
 
12
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
не, Просто искам да чета, същото, което Вие четете, защото подобни неща никъде няма в Научната литература по Медицина.Иначе, Английския ми е на Супер ниво, като ме изхврълиха от училище успях, още по комунистическо да дефектирам в САЩ, писах се политически дисидент, щото баща ми го бяха пратили в Лагер, по погрешка, в последствие го освобождават.
49
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че сте минали през Британика например, не означава, че можете да мислите.
48
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Английският какво общо има с ЕС?