Откъде дойде коронавирусът у нас? Версии за пътя му

Все още нулевият пациент за България не е установен
9 мар 2020 07:00, Елка Василева
114
Откъде дойде коронавирусът у нас? Версии за пътя му
Снимка: БГНЕС

Четири случая на коронавирус бяха установени у нас. Заразени са двама мъже в Плевен на 27 г. и на 61 г., както и две жени в Габрово – пациентка на 75 г. и жена на около 40 г. от медицинския персонал.

Мистерия е откъде дойде коронавирусът у нас. Първата версия беше, че нулевият пациент, който разпространи коронавируса у нас, най-вероятно е влязъл от Гърция. Тази версия обаче отпадна, категоричен бе шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Вторият вариант - от италиански работници у нас. “Вече имаме и много италиански фабрики в България, имаме мениджъри, технолози, инженери, които са от Северна Италия”, обясни премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството вчера.

В Плевен, в хотел “Балкан” са настанени около 60 специалисти за строителството на “Балкански поток”. “Част от строителите са и в частни квартири, имаме и много студенти от Италия в Медицинския университет, шивашки фирми”, заяви пред “Труд” кметът на града Георг Спартански.

Още по темата

От Габрово пък дойде версия за пътували до Италия на екскурзия. Става въпрос за близо 40 души, като много от тях не спазвали карантината след завръщането си.

Все още нулевият пациент за България не е установен, стана ясно от изявление на Националния щаб срещу коронавируса.

75-годишната първа болна в Габрово е самотно живееща. Имала само двама близки, с единия не е контактувала въобще, а другият е издирен и изследван, каза шефът на РЗИ д-р Николай Пенчоков, който оглавява и кризисния щаб.

Болната не е излизала от дома си в последните дни, преди да постъпи в болницата на 3 март с бронхопневмония. За нея се грижела друга жена, което ограничавало кръга от възможни други заразени.

Жената е в добро състояние, засега не се налага промяна на лечението ѝ с антибиотици, обясни шефът на болницата в Габрово д-р Минко Михов.

В неделя при трети тест категорично бе потвърдено, че възрастната габровка е заразена, без да е пътувала в чужбина или да е имала връзка с рискови дестинации, пише „24 часа“.

Жители на Габрово твърдят, че са очаквали да ги споходи вирусът, тъй като преди около две седмици хора от града пътували до Италия, за да не им “изгорят” билетите от по 200 евро. После не спазвали домашна карантина, а ходели на работа.

Потвърдиха го и от РЗИ, където са получили 38 карти на лица, които са пресекли границите на България и са поставени под карантина. При насрещни проверки са установили, че 8 от хората, които трябвало да бъдат в доброволна изолация, не са си стояли в домовете. Мярката спрямо тях е единствено неплащане на 14-дневния болничен от НОИ.

“Голям е броят на контактните лица, които се изследват. Само в Габрово са 140. В Плевен все още не е установен окончателният брой на контактните лица”, обясни ген. Мутафчийски.

“Има поголовен скрининг на персонала в болниците, дори на такива, които са без симптоми. Екипите от щаба не спят повече от 48 часа вече, за да идентифицират, извикат и вземат проби от контактните лица”, допълни шефът на щаба.

В двете болници се работи без паника, нормално и спокойно, но с контролиран достъп от МВР, каза още доц. Кунчев.

Най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус у нас, прогнозира доц. Атанас Мангъров пред bTV.

По думите му всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови.

Кметовете на малки населени места около Плевен бяха натоварени със задачата да следят дали поставени под карантина хора не я нарушават. Това обяви шефът на регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев, след като в Плевен бяха открити два случая на коронавирус.

В момента в региона има 143-ма поставени под карантина, допълни той.

Под наблюдение са поставени и италиански работници на територията на област Плевен, защото са рисков контингент. При симптоми дори за грип ще бъдат преглеждани и ако се наложи - хоспитализирани и изследвани за коронавирус, съобщи пък вицепремиерът Красимир Каракачанов след заседание на областния кризисен щаб.

Под карантина е цялата белодробна клиника на болницата в Плевен, след като там бяха установени двама мъже - на 27 и на 61 години, с коронавирус. Клиниката се пази от полиция, а карантината важи и за 14 души от персонала.

Болницата в Габрово се озова под полицейска охрана в нощта срещу неделя, когато се оказа, че жена с пневмония, настанена в стационара, е с коронавирус. Униформени с маски застанаха на входовете и не допускаха външни лица освен медици по списък. Започнаха непрекъснати дезинфекции на линейки, коридори и стаи.

Областната болница в Габрово остава под карантина и под полицейска охрана. Ще се приемат само пациенти с животозастрашаващи състояния. Всички останали болни ще бъдат насочвани към съседни болници. Д-р Пенчоков съобщи, че има много недоволни, лежащи в болницата, и техни близки, които искали да влязат в здравното заведение и апелира за спокойствие и проявяване на разбиране към приложената мярка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси, от кога caпyн стана *** дума че я заместват със звездички?
58
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маски в София няма поне от 1 месец. Но бацевци раздаваха пари за стадиончета и тем подобни простотии. И изведнъж вденаха, че в страната имало епидемия. От грип. Но резерв за нещо обичайно няма. Както и държава.Има един на жипка дето обикаля нон стоп заедно със стадо *** и ръси пари за глупости. Че матрияло да си го избере пак. Какъвто матряла, такива и управляващите.
57
2
 
1
 
! Отговори
Do 63 Kapitalista преди 4 години
https://abc.net.au/news/2020-03-08/coronavirus-toilet-paper-fight-at-woolworths-leads-to-charges/12037046Sydney, Australia
56
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента и Корнелия да съберат всички привърженици на БСП на Шипка та да се заразят всички и да си отдъхнем от тях. Ама комунист вирус не го хваща. На тях вече им изпил мозъка вируса на социализма.
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е готов да умре за да не му изгорят билетите за 200 евро. Това като шопа дето видял луксозна но евтина стока както той мислил за ядене. И си я купил. Оказало се ***. - Пениш се не пениш ще те ядем! Пари съм давал за тебе!
54
13
 
10
 
! Отговори
без паника преди 4 години
спокойно бе,нали от шипка Президенто каза че нема страшно от вируси!
53
1
 
7
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
до #49 и 100 милярда да отпуснат , и пак няма да стигнат
52
2
 
22
 
! Отговори
Residentevil преди 4 години
Значи, от няколко десетилетия в бг се толерира развъждането на ***, които от десетина години пътуват и в ЕС, не плащат данъци, здравни осигуровки или каквото и да било, но за сметка на това получават социал, строят си където им падне незаконни бараки и гласуват масово за когото трябва. Живеят в при отрицателна хигиена, предимно в големите градове, но не само.Не корона вирус, ами се чудя как не е пламнала епидемия от T-virus още.
51
3
 
31
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Снощи попаднах на репортаж от Мол в София след като бяха обявени новите ограничителни мерки. Ами какво да кажа - пълна безотговорност и нехайство, интервюираните - дори се подхилкваха. Не ще пламнем, ами ще се затрием и то сами!
50
2
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До Анонимен 55Чета - "Болницата в Габрово се озова под полицейска охрана в нощта срещу неделя. Униформени с маски застанаха на входовете и не допускаха външни лица освен медици по списък"Как се решава дали един пациент е с животозастрашаващо състояние без изследвания? Кои са съседните болници? Тази във Варна ли? Кой осигурява транспорта? Хората сами ли? А ако нямат такъв? Има ли осигурени линейки със съответното оборудване?
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е проверил, дали има заразени с коронавирус италианци, които работят на газопровода край Плевен.Изследвания на чужденците не са правени досега, нито пък са били поставени под крантина, след бума на заболяването в Италия. Това стана ясно от здравните власти в Плевен. Сега тепърва ще се правят изследвания на работещите. Не е изключено именно от тях да е тръгнала заразата към града, допускат специалисти.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пижо - чети по внимателно и ще разбереш...
47
1
 
32
 
! Отговори
Чакай преди 4 години
от *** да спазва карантина. Гърците понеже си знаят стоката, веднага приеха закон за неспазване на карантината, 3 год. затвор. В Израел - 7. *** разбира само от мачкане!
46
6
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Аз не разбрах какви мерки е предприело здравното министерство, за да осигури болнична помощ на нуждаещите хора от Габрово и околните села? Или да стискат палци да не се разболеят? Да стискат палци някое дете да не нуждае от операция на апендикс, или да няма счупени крайници, или тежка катастрофа. Защото, разбирам, болницата е под карантина и външни лица не се допускат!
45
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Основно ще загуби туризмът. Понякога мисля, че известни загуби са оправдани. И без това за обикновения човечец нито има някакви кой знае какви печалби, защото нещата понастоящем са така устроени, че печалбите да отиват само при някои. И после реване - ама не се развъждате достатъчно, а само който не трябва!?
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо се смята че има само един "нулев" пациент, а не няколко огнища на заразата?Пътува се навсякъде, така че може и да имаме по няколко "заразовносителя" от всяка поразена вече държава.
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма пари за тестове,това разбрах аз от брифига на щаба. САЩ,които ни ги продават жънат яко сега. Така ще се пропуснат много болни
42
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТ ЕС отпуснаха 50 милиарда за борба с тоя вирус и той веднага се появи в България.Само,че от тия 50 милиарда един лев няма да ни огрее.Те вече са си ги разпределили между герберастките фирми.
41
6
 
42
 
! Отговори
Ясно е преди 4 години
Италия, естествено. *** е дал 30 евро за билет до Венеция(или Милано) и няма как един коронавирус да го спре да си направи селфи и да се фука пред другите панелни таласъми. А и има доста гастербайтъри в Италия, които са се върнали в последните седмици. Цели градове като Дупница, са се изнесли в Италия, за да не пукнат от глад в Тиквения рай.
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Пекин няма нови заразени от 2 седмици. Но хората са взели яки мерки,народа е дисциплинаран, мерят им температурата и дезинфектират градския транспорт постоянно,на работа където има много хора са с костюми и маски.