Откъде дойде коронавирусът у нас? Версии за пътя му

Все още нулевият пациент за България не е установен
9 мар 2020 07:00, Елка Василева
114
Откъде дойде коронавирусът у нас? Версии за пътя му
Снимка: БГНЕС

Четири случая на коронавирус бяха установени у нас. Заразени са двама мъже в Плевен на 27 г. и на 61 г., както и две жени в Габрово – пациентка на 75 г. и жена на около 40 г. от медицинския персонал.

Мистерия е откъде дойде коронавирусът у нас. Първата версия беше, че нулевият пациент, който разпространи коронавируса у нас, най-вероятно е влязъл от Гърция. Тази версия обаче отпадна, категоричен бе шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Вторият вариант - от италиански работници у нас. “Вече имаме и много италиански фабрики в България, имаме мениджъри, технолози, инженери, които са от Северна Италия”, обясни премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството вчера.

В Плевен, в хотел “Балкан” са настанени около 60 специалисти за строителството на “Балкански поток”. “Част от строителите са и в частни квартири, имаме и много студенти от Италия в Медицинския университет, шивашки фирми”, заяви пред “Труд” кметът на града Георг Спартански.

Още по темата

От Габрово пък дойде версия за пътували до Италия на екскурзия. Става въпрос за близо 40 души, като много от тях не спазвали карантината след завръщането си.

Все още нулевият пациент за България не е установен, стана ясно от изявление на Националния щаб срещу коронавируса.

75-годишната първа болна в Габрово е самотно живееща. Имала само двама близки, с единия не е контактувала въобще, а другият е издирен и изследван, каза шефът на РЗИ д-р Николай Пенчоков, който оглавява и кризисния щаб.

Болната не е излизала от дома си в последните дни, преди да постъпи в болницата на 3 март с бронхопневмония. За нея се грижела друга жена, което ограничавало кръга от възможни други заразени.

Жената е в добро състояние, засега не се налага промяна на лечението ѝ с антибиотици, обясни шефът на болницата в Габрово д-р Минко Михов.

В неделя при трети тест категорично бе потвърдено, че възрастната габровка е заразена, без да е пътувала в чужбина или да е имала връзка с рискови дестинации, пише „24 часа“.

Жители на Габрово твърдят, че са очаквали да ги споходи вирусът, тъй като преди около две седмици хора от града пътували до Италия, за да не им “изгорят” билетите от по 200 евро. После не спазвали домашна карантина, а ходели на работа.

Потвърдиха го и от РЗИ, където са получили 38 карти на лица, които са пресекли границите на България и са поставени под карантина. При насрещни проверки са установили, че 8 от хората, които трябвало да бъдат в доброволна изолация, не са си стояли в домовете. Мярката спрямо тях е единствено неплащане на 14-дневния болничен от НОИ.

“Голям е броят на контактните лица, които се изследват. Само в Габрово са 140. В Плевен все още не е установен окончателният брой на контактните лица”, обясни ген. Мутафчийски.

“Има поголовен скрининг на персонала в болниците, дори на такива, които са без симптоми. Екипите от щаба не спят повече от 48 часа вече, за да идентифицират, извикат и вземат проби от контактните лица”, допълни шефът на щаба.

В двете болници се работи без паника, нормално и спокойно, но с контролиран достъп от МВР, каза още доц. Кунчев.

Най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус у нас, прогнозира доц. Атанас Мангъров пред bTV.

По думите му всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови.

Кметовете на малки населени места около Плевен бяха натоварени със задачата да следят дали поставени под карантина хора не я нарушават. Това обяви шефът на регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев, след като в Плевен бяха открити два случая на коронавирус.

В момента в региона има 143-ма поставени под карантина, допълни той.

Под наблюдение са поставени и италиански работници на територията на област Плевен, защото са рисков контингент. При симптоми дори за грип ще бъдат преглеждани и ако се наложи - хоспитализирани и изследвани за коронавирус, съобщи пък вицепремиерът Красимир Каракачанов след заседание на областния кризисен щаб.

Под карантина е цялата белодробна клиника на болницата в Плевен, след като там бяха установени двама мъже - на 27 и на 61 години, с коронавирус. Клиниката се пази от полиция, а карантината важи и за 14 души от персонала.

Болницата в Габрово се озова под полицейска охрана в нощта срещу неделя, когато се оказа, че жена с пневмония, настанена в стационара, е с коронавирус. Униформени с маски застанаха на входовете и не допускаха външни лица освен медици по списък. Започнаха непрекъснати дезинфекции на линейки, коридори и стаи.

Областната болница в Габрово остава под карантина и под полицейска охрана. Ще се приемат само пациенти с животозастрашаващи състояния. Всички останали болни ще бъдат насочвани към съседни болници. Д-р Пенчоков съобщи, че има много недоволни, лежащи в болницата, и техни близки, които искали да влязат в здравното заведение и апелира за спокойствие и проявяване на разбиране към приложената мярка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
28
 
! Отговори
не нулев пациент преди 4 години
в да се търси източника в *** и по-точно в медицинските отпадъци, пръснати из цяла България и платени на съответните "бенефициенти". Да се следи кой е прибрал парите, за да приеме ***. И най-вече идващите от Италия.
38
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Излязоха обезпокоителни данни за икономически загуби и сега. Не се знае все още какви точно ще са загубите. Лично според мен трябваше по-рано да се вземат мерките, които тъй или иначе вземат сега.
37
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лаура Кьовеши----------------------------------От БКП.
36
2
 
12
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
И са от Габрово на всичкото отгоре, вицовете се пишат сами.
35
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който ще умира да умира, другите да си гледат работат и живота! Не работа да живееш във страх затворен в къщи!
34
4
 
26
 
! Отговори
Papaya преди 4 години
В България актуални данни за смъртната статистика са от 2018 🧐 Края на януари съседката имаше всички принзаци на коронавирус и почина, бърза помощ отказа да дойде. Сещате се, че едва ли някой й е правил тест в моргата. Защо няма прозрчност колко са общо смъртните случаи за денонощие, седмица или месец назад? Според мен управляващите нямат абсолютно никаква представа какво се случва или поне идеята им не е базирана на факти, а на невежество.
33
17
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
Кой се на....а бе, тия дето не могат да прежалят 200 евра ли, за тях ли иде реч??? Бойко ли ти е виновен, че има толкова *** у нас, които са с философия - "над мен няма никой". аре у лево.
32
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимна"Първият въпрос, който аз си зададох, защо не затварят границите при толкова голям шум"Защото шумът си е само шум, а затварянето на границите води до реални загуби за икономиката.
31
3
 
18
 
! Отговори
Алена преди 4 години
Боко Тиквата го довлече.
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тук беше грипа.В Китай затварят 11 новопостроени болници,хората са оздравели и са изписани всичките.Няма много нови заразени.Дано.Как и що,но с една грижа-и не малка- по малко.Честито.Само да почакаме седмица...Да не е рано.Но надежда има.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква стана тя с новите европейски лозунги за "интелигентен растеж", "общество, основано на знание", свободното движение на работна ръка, отворени граници и другата подобна боза? Май вместо интелигентен растеж някой ще се сдобие с наградата "Дарвин".
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От болницата според мен.В САЩ също имаше първи 4 случаи заразени в болница, в Италия също в началото се обивни болница, че не е взела мерки.
27
2
 
21
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
До Марина - а къде ходят тези нагоре - надолу, както един ги бе нарекъл лигльовци, и термоконтролът нищо не доказва, или почти нищо. Първият въпрос, който аз си зададох, защо не затварят границите при толкова голям шум?
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците дето ги оставиха да се Самоизвозват и Самоизолират !Никой не знае колко дойдоха от 15 Януари насам, нито къде отидоха ?а от пазар илиенци пазарува цяба Бг
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабата е заразена в болницата. От тъм тръгват всички зарази.
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия, толкова ли е сложно.До писледно онези там правеха турове с китайци из Венеция, Уиз еър летеше до вчера от милано до Варна и София , толкова ли е сложно. Колко бг фирми отнениха екскурзиите си пискедния месец1%
23
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И какво стана - чак сега щели да спират полети до Италия, а в Габрово вече има доста строги мерки - защо не направиха това в началото, може би нямаше да се разпространи толкова бързо навсякъде по света? Такава глупост да съществува чак не ми се вярва, дали наистина не са искали да трепят пенсионери, вече не знам какво да мисля......То за ебола нямаше нито толкова шум, нито толкова разпространение.
22
2
 
27
 
! Отговори
марина преди 4 години
елате да видите стегнатия контрол на летище София.Минават заминават без прегледи без термо камери без нищо,разчитаме на другарите от другите летища да са си свършили работата.Свободен достъп,контрол нулев.
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре всички телевизии да се слеят в една,защото предават едно и също.
20
4
 
18
 
! Отговори
Бойко го донесе от преди 4 години
Гърция, но той се целува и с Ердоган, може и от Турция да го е донесъл.