Откъде дойде коронавирусът у нас? Версии за пътя му

Все още нулевият пациент за България не е установен
9 мар 2020 07:00, Елка Василева
114
Откъде дойде коронавирусът у нас? Версии за пътя му
Снимка: БГНЕС

Четири случая на коронавирус бяха установени у нас. Заразени са двама мъже в Плевен на 27 г. и на 61 г., както и две жени в Габрово – пациентка на 75 г. и жена на около 40 г. от медицинския персонал.

Мистерия е откъде дойде коронавирусът у нас. Първата версия беше, че нулевият пациент, който разпространи коронавируса у нас, най-вероятно е влязъл от Гърция. Тази версия обаче отпадна, категоричен бе шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Вторият вариант - от италиански работници у нас. “Вече имаме и много италиански фабрики в България, имаме мениджъри, технолози, инженери, които са от Северна Италия”, обясни премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството вчера.

В Плевен, в хотел “Балкан” са настанени около 60 специалисти за строителството на “Балкански поток”. “Част от строителите са и в частни квартири, имаме и много студенти от Италия в Медицинския университет, шивашки фирми”, заяви пред “Труд” кметът на града Георг Спартански.

Още по темата

От Габрово пък дойде версия за пътували до Италия на екскурзия. Става въпрос за близо 40 души, като много от тях не спазвали карантината след завръщането си.

Все още нулевият пациент за България не е установен, стана ясно от изявление на Националния щаб срещу коронавируса.

75-годишната първа болна в Габрово е самотно живееща. Имала само двама близки, с единия не е контактувала въобще, а другият е издирен и изследван, каза шефът на РЗИ д-р Николай Пенчоков, който оглавява и кризисния щаб.

Болната не е излизала от дома си в последните дни, преди да постъпи в болницата на 3 март с бронхопневмония. За нея се грижела друга жена, което ограничавало кръга от възможни други заразени.

Жената е в добро състояние, засега не се налага промяна на лечението ѝ с антибиотици, обясни шефът на болницата в Габрово д-р Минко Михов.

В неделя при трети тест категорично бе потвърдено, че възрастната габровка е заразена, без да е пътувала в чужбина или да е имала връзка с рискови дестинации, пише „24 часа“.

Жители на Габрово твърдят, че са очаквали да ги споходи вирусът, тъй като преди около две седмици хора от града пътували до Италия, за да не им “изгорят” билетите от по 200 евро. После не спазвали домашна карантина, а ходели на работа.

Потвърдиха го и от РЗИ, където са получили 38 карти на лица, които са пресекли границите на България и са поставени под карантина. При насрещни проверки са установили, че 8 от хората, които трябвало да бъдат в доброволна изолация, не са си стояли в домовете. Мярката спрямо тях е единствено неплащане на 14-дневния болничен от НОИ.

“Голям е броят на контактните лица, които се изследват. Само в Габрово са 140. В Плевен все още не е установен окончателният брой на контактните лица”, обясни ген. Мутафчийски.

“Има поголовен скрининг на персонала в болниците, дори на такива, които са без симптоми. Екипите от щаба не спят повече от 48 часа вече, за да идентифицират, извикат и вземат проби от контактните лица”, допълни шефът на щаба.

В двете болници се работи без паника, нормално и спокойно, но с контролиран достъп от МВР, каза още доц. Кунчев.

Най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус у нас, прогнозира доц. Атанас Мангъров пред bTV.

По думите му всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови.

Кметовете на малки населени места около Плевен бяха натоварени със задачата да следят дали поставени под карантина хора не я нарушават. Това обяви шефът на регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев, след като в Плевен бяха открити два случая на коронавирус.

В момента в региона има 143-ма поставени под карантина, допълни той.

Под наблюдение са поставени и италиански работници на територията на област Плевен, защото са рисков контингент. При симптоми дори за грип ще бъдат преглеждани и ако се наложи - хоспитализирани и изследвани за коронавирус, съобщи пък вицепремиерът Красимир Каракачанов след заседание на областния кризисен щаб.

Под карантина е цялата белодробна клиника на болницата в Плевен, след като там бяха установени двама мъже - на 27 и на 61 години, с коронавирус. Клиниката се пази от полиция, а карантината важи и за 14 души от персонала.

Болницата в Габрово се озова под полицейска охрана в нощта срещу неделя, когато се оказа, че жена с пневмония, настанена в стационара, е с коронавирус. Униформени с маски застанаха на входовете и не допускаха външни лица освен медици по списък. Започнаха непрекъснати дезинфекции на линейки, коридори и стаи.

Областната болница в Габрово остава под карантина и под полицейска охрана. Ще се приемат само пациенти с животозастрашаващи състояния. Всички останали болни ще бъдат насочвани към съседни болници. Д-р Пенчоков съобщи, че има много недоволни, лежащи в болницата, и техни близки, които искали да влязат в здравното заведение и апелира за спокойствие и проявяване на разбиране към приложената мярка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ЧУЖБИНА
18
5
 
12
 
! Отговори
Пандемия преди 4 години
В Северна Корея при затворени граници има COVID-19 още от 11 февруари така че по добре не се обиждайте как е при соца!
17
9
 
23
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Ако границите бяха заключени както при Живков , корона вирус нямаше да има.. а и демографска криза.
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язък за "образованото" съвременно общество, проповядващо глобализацията и свободното смесване на човешките популации. Без контрол свободното движение на индивидите, особено в условията на пренаселване, е неоправдан риск. Или трябва максимално да се засили контролът, или да се изчака качествен напредък в медицината, като второто едва ли може да се очаква в близко бъдеще. А така всеки да се развява напред назад по планетата за щяло и нещяло си е ходене по острието на бръснач.
15
6
 
23
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Главният прокурор няма ли да се самосезира за пестъпно бездействие на правителството и институциите, които получават доходи от нашите данъци и не са предприели мерки , за да се гарантират нужните предпазни маски, облекла,дезинфиканти и други средства???Сега ще ми шият маски, когато върлува, а китайците изкупиха нашите по аптеките!Добре, че коронавирусът се разпространява в света йерархично и зависи, от това колко е по-развито едно общество!Ние сме и албанския реотан е след нас!Баладар!ЦРУ!!!
14
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Витамини, всички продукти от пчелите - мед и клей, натурално винце и ракия, всеки ден крос 5-10 км и ако някой ми каже, че има усложнение от тази п-р-о-с-т-о-т-и-я ще му се извиня публично.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9 - и не е само туризмът. Прекалено отворената икономика и изнасянето на производствата в една-единствена държава също се оказват проблем. Не е нужно всички да ставаме като Северна Корея, но просто трябва да има малко повече грижа за местната индустрия и да не се търси печалбата и изгодата на всяка цена.
12
7
 
4
 
! Отговори
зигзауер преди 4 години
Дошъл е от Китай по партийна линия.
11
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много странно, веднага след като ЕС реши да отпусне 50 милиарда за борба с тоя "вирус", нашите усетих лапането, и хоп чудо, веднага го откриха.
10
1
 
23
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Значи хем, имат 14 дни болничен, хем ходят на работа, а? Заплата и платен болничен. Селянина си е селянин навсякъде, овчари
9
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата тази история показва, че цивилизацията се нуждае от преразглеждане на приоритетите. Кой умник е казал, че туризмът е полезен? Докато има болести, това си е руска рулетка. Рано или късно ще гръмне. Не можеш да вървиш срещу природата. Държавите, които разчитат на туризъм, да се замислят сериозно.
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде бил влезна, довчера си играеха на брифинги тука има, тука нЕма и сега да се очаква да разберат от къде е влезнал си е като хвърляне на боб.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От м ти п дошъл.. какво значение има това?
6
4
 
27
 
! Отговори
.. преди 4 години
Няма голямо значение кой го е донесъл и от къде, не мислите ли?Гледайте сега как изведнъж ще се окаже, че имаме стотици болни...
5
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специално за Габрово- има ужасно много хора, които работят в Италия и Испания, понеже не могат да си осигурят препитание тук. Ясно откъде е вирусът. Сигурно отдавна вършее, но чак сега се сетиха да издирват заразени.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аурата на Светиня Му се оказа от мукава и не можа да спре хибридната атака на Масква! Това е.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 Те затова бежанците не искат у нас - гледат да минат транзитно
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте паникьосвали хората
1
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пази Бог да се наложи на човек да влезе в българска болница. Шанса да излезе с краката напред е твърде голям. Зорлем ще те уморят от некадърност. Ако се разболея от коронавирус по-добре да се лекувам вкъщи вместо някой лекар с фалшива диплома да ми обърка лекарствата и да ме прати при Всевишния. А после защо българите не се доверявали и не взимали мерки. Хората ги е страх повече от бг болниците отколкото от вируса. Условията са по-лоши отколкото в Африка. Това не са лекари, а убийци.