С доходи над 805 лв. са само 11,7% от българите

В групата на успелите са с 4500 лв. в семейството
Обновена: 9 мар 2020 11:45 | 9 мар 2020 07:10, Елка Василева
374
С доходи над 805 лв. са само 11,7% от българите
Снимка: Dnes.bg

Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805 лв. на месец, показват данните на Националния статистически институт. Оказва се, че около 820 хил. българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един голям хладилник, без да избират от луксозните модели.

Средният годишен доход на човек е 6013 лв., което прави по 501 лв. на месец, показват последните официални данни на НСИ. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната достигна 1349 лв.

Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от родителите да получава висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително, пише „Труд“.

За да има по-ясна картина за доходите в страната, от НСИ са разделели домакинствата на 10 групи, като в първата попадат хората с годишни доходи до 2460 лв., което прави до 205 лв. на месец. А в последната са гражданите с месечни доходи над 805 лв. Оказва се, че с под 205 лв. на месец живеят 8,9% от българите, или 5,7% от домакинствата.

Населението на България е малко под 7 млн. души и се оказва, че близо 400 хил. граждани преживяват с под 205 лв. на месец. Най-голям дял от българите – 30,3%, имат месечни доходи между 280 лв. и 430 лв. А всеки втори живее с по-малко от 430 лв. на месец, като в тези доходи влизат освен заплатите и всички получавани от домакинството пенсии и социални плащания.

В България дори 11-те процента най-заможни граждани имат доста ниски доходи на фона на стандартите в ЕС. Средният годишен доход на тези 820 хил. българи, които влизат в групата на хората с най-големи финансови възможности, всъщност е 13 634 лв., което прави малко над 1130 лв. на месец.

Така, ако в семейството има две деца, заплатите на двамата родителите трябва да са общо над 4500 лв. и те да живеят отделно от бабите и дядовците, за да влязат в групата на най-преуспелите 11,7% от населението.

Любопитното е, че най-много заеми взимат хората с най-високи доходи. Причината за това е, че те купуват жилища и коли и съответно могат да си позволят голям кредит, който да изплащат. Но много заеми взимат и най-бедните, които по този начин се опитват за закърпят семейния бюджет.

Най-много пари в банките естествено трупат хората с най-високи доходи. Домакинствата от най-заможната група спестяват на влог в банка средно по 2450 лв. за година, докато бедните не могат да спестят почти нищо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още по темата: семействодоходинси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да затова молчетата пълни, кафенетата и дискотечките също. Щото нема пари. Или щото *** ги ръси за простотии и го мързи да прочете една книга, белким се квалифицира и земе добра заплата. Как не познавам инженер да взима под 2000лв. Как дори някви майстори без образование, но с опит пак взимат над 1000 без никви усилия. То не става да си само сервитьор продавач в магазин и да искаш пари.
325
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за по-висок стандарт станете частни печатари и си направете схема с няколко нашенски ВУЗА да им печатате никому непотребни книги на 10-торна цена, после делкате с ректора. ама за застраховка станете и член на една партия, сещате се коя. в един провинциален ВУЗ от 1999 тече тая схема, печатара е милионер. а вие блъскате за 850 лева.
324
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ае тука едни художници обвиняват бае ви иван че бил червеннезнам дали е червен ама ако е червен е истинскиа като изтъркаш синята боя от бойчето цецето и ред гербави милионерчета ще се окаже че и те са червени- така че не го обиждайте човека за томва че е честена вие като искате да ви лъжат никой не ви пречи - ама не се заяждайте с хората като сте кьорави ***.гарета и ви слагат зелени очила да ядете сламата вместо сеноабе яжте бре нали е зелено - ама вкуса малко така- ама кой му пука
323
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
путин смъкна цените защото знае че добиването на шистов газ и петрол е с по-големи разходи и цената им се качва спрямо рускитепък и да ги втечняваш и караш в европа- не ставамалкия се оказа голям икономистс тоя ход и м пъхна чадър в задниците и сега тепърва ще го разтваря
322
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са истинските заплати в северозападна България.
321
3
 
4
 
! Отговори
Илюминатор преди 4 години
Потомствени бедняци. Добре, че скоро няма да ви има на картата.
320
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩО ТУКА РУБЛАДЖИИТЕ СЕ СРАВНЯВАТ СЪС ЗАПАДА???ИСКАТ ПУТИН И ЕВРОПЕЙСКИ ДОХОДИ! НЯМА КАК!МОМЧЕТА, НЕ СТЕ НАЯСНО СЪС СЕБЕ СИ! ВИКА МУ СЕ РАЗСТРОЙСТВО НА ЛИЧНОСТТА...
319
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ КОГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕТЕ СЪС СТАТИЯ СЪС СРАВНЕНИЕ С ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ, КЪДЕТО БЯХМЕ ПРЕДИ 30 Г., ДА ВИДИМ РАЗВИТИЕТО???НАПРИМЕР ДА СРАВНИТЕ С ДОХОДИТЕ СПРЯМО ЛЮБИМАТА ВИ СЪРБИЯ, РУСИЯ И БЕЛАРУС??АЙДЕ ЗА КИРГИЗСТАН И МОЛДОВА ДА НЕ СЕ ПОДИГРАВАМЕ...
318
6
 
10
 
! Отговори
само питам преди 4 години
От статията имат предвид от 805 лева нетно след като си платиш сметките ли? Понеже аз получавам над 1000 лева нетно месечно,НО голяма част от парите ги давам за сметки. Живея в София. Не си позволявам нито скъпи почивки,нито лъскави дрехи от мола.Най-много да си купя някоя книга на 50% отстъпка или от тия книги по 5 лева със списание. Това за лукс ли се смята? Накрая на месеца трябва да пресмятам дори храната. Ех,не знаех,че съм от 11% привилегировани българи,а от тая статия излиза така.
317
5
 
19
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Не познавам нито един човек ,който да си е повишил стандарта в последните 10 г. и да не е свързан по някакъв начин с партията на Лойко Подрисов.
316
3
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
За мен най преуспял българин е БАРБА *** или бойко борисов на когото само пурите за деня му са 300лв.Той е и милиардер понеже няма никога почивен ден.Цял ден кара жипката
315
3
 
16
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Тези нараснали доходи /макар че НСИ по принцип лъже!/ не стигат само за да компенсират увеличените сметки за ток ,вода и осигуровки.А като прибавим герберските екстри- чисто нови данъци ,такси , глоби и всевъзможни налози ,за "лошия матрял" остава само третия пръст.В страната на Тиквун богатеят само тикветата от огромната му банда служители на държавната хранилка.Всичко останало е под ножа.Грабят ни както и турчин не ни е грабил.И дано се задавят с откраднатото.
314
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.... "torata" ...tova e Staria zavet ,koito judeichetata sa prepisali ot Drevnite Bal-Guri, potomzi na Atlantite ... evreichetata sa Go preinachili za sebe si.. v po-kusni vremena ...Znaniata i Zakonite sa Dadeni na Drevnite BalGuri v Trakia i Mizia,Dakia i Makedonia ... Po-Spezialno na Orfei ,koito e Napisal Bibliata i Zavetite, Istoriata i Zakonite... Toi ,kakto i Dionisii, Ziusi/Zevs ...i drugite Bogove ot DrevnoBalgarskite Legendi ... sa Balgaro-Trakiiski Bogove ot Legendite, koito Mnogo po-kusno doshlite "gurzi",srodni s judeite .... zavzemat, zagrabvat ,asimilirat i Sega Predstavat kato
313
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 90 те години, когато в София имаше стачки всеки ден,в провинцията спяха зимен сън!Тава са последствията от вашата БЕЗУЧАСТНОСТ!
312
26
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Днес едно евро се обменя за 85 рубли ! Е зищо така бие ? Е зищо в тази богата Русия 1 евро = 85 рубли ? Спомням си как през комунизма ,у нас един долар беше = 0.60 копейки ! Зищо днес един долар = 80 рубли ? И зищо комунистите не бягат в Русия ? Зищо бие ?
311
6
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 319 Вярваш или не това е истината
310
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аз:Т.е. след като платиш всичко за месеца успяваш да спестиш средно около 1800 EUR месечно и то работейки като хамалин. Може, но само ако се казваш Чък Норис...
309
16
 
10
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Аз съм в Лондон хамалин, 800-1000 лв ми остават на седмица чисто след разходите .
308
15
 
1
 
! Отговори
Експерт статистик преди 4 години
Абе не е вярно туй бя! Средната заплата в беге е няд 1200левя!
307
10
 
5
 
! Отговори
Чукча преди 4 години
А останалите под този процент пак ще гласуват за Герб.