Отбелязваме 77 г. от спасяването на българските евреи

Годишнината беше почетена пред Паметника на спасението
47

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяка година на 10 март България отбелязва Деня на Холокоста. Близо 50 хиляди български евреи са спасени през Втората световна война. Тази година оттбелязваме 77 г. от паметното събитие.

Чрез поднасяне на цветя на Паметника на спасението, намиращ се в парковото пространство между Националната художествена академия и сградата на Народното събрание, беше почетена паметта на онези достойни българи, които не са допуснали те да отидат в лагерите на смъртта.

Положени бяха и цветя в памет на 11 343 евреи депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот.

На кратката церемония по поднасяне на цветя присъстваха кметът на град София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев, посланик Пламен Бончев, ръководител на българската делегация в Международния алианс за възпоменание на Холокоста, председателят на Организация на евреите в България "Шалом" – доц. д-р Александър Оскар и Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на държавата Израел в България.

По-рядко обаче се споменава друга заслуга на България - спасените близо 250 еврейски деца от Западна Европа, които са преминали през страната ни.

"Това е било част от план за спасяване на 50 хиляди деца. Било е изключително трудно решение за всяко семейство да определи кое от децата им ще бъде изпратено в Обетованата земя, т.е. ще бъде спасено от репресиите на фашистите. Проблем е било и доколко децата ще свикнат на новото място, далеч от родителите си", разказва пред БНР проф. Дина Порат - научен секретар на Института за изследване на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим и директор на Научния център "Кантор", изследващ антисемитизма.

"Децата са били първите, които са били изпращани, още със слизането им от вагоните за депортация, към газовите камери и пещите. Прекрасно е, че в българското външно министерство е имало четирима смели дипломати, които са подписвали транзитни визи, с които те да преминат през България. Жалко е, че толкова малко са успели да бъдат спасени", изтъква проф. Дина Порат.

По думите й малка част от децата и част от младежите на 18-20 години успяват да оцелеят сред целия ужас в лагерите на смъртта, гетата и партизанските отряди. С освобождаването им съдбата им не става по-лека. Когато се завръщат в родните си места, откриват, че цялото имущество на семействата им е откраднато от съседи.

В домовете им живеят други семейства и не са склонни да им ги върнат. Децата са се считали за сираци. Имало е случаи да бъдат убивани от тези, които са присвоили домовете и имуществото им. Нямало ги родителите, за да ги защитят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Няма състав на т.нар. "народен съд", в който да няма поне един евреин. Най-жестокият следовател садист след 9 септ. е Изидор Зеев. "Нежният" поет Валери Петров/Меворах пише в Р. дело от 25 септ., 1994 г. "Стреляй верно и забивай ножа дълбоко". Написва и поемата "народен съд". Убиецът на ген. Луков е еврейката Виолета Якова и на нейното име има улица в Люлин. А дядо Вазов е написал стихотворението "Жидов гроб". Хайде да го прочетем!
30
0
 
1
 
! Отговори
Еврей-миньор преди 4 години
Паметникът е чудесен, само дето малко прилича на ...
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ъхъ.... Гледайте Монито, и компания и празнувайте...........
28
2
 
5
 
! Отговори
До 27 и 28 преди 4 години
Божи народ са християните, а не евреите. Исус Христос е казал на юдеите: "Ваш баща е Дяволът!". Евреите разпнаха Божият Син, а Пилат Понтийски каза "Нека кръвта на този невинен човек лежи върху вас и децата ви." Евреите не признават Исус Христос за Господ и Месия, а това означава, че няма как да са Божи народ.
27
1
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
плюя и на евреи и на ционисти и на всички де що си измислиха да се наричат така... несъществуващи същества.... тия са донесли най-много мъка на земята!!!
26
5
 
3
 
! Отговори
Вечна Истина преди 4 години
Слава на Господ за всеки спасен евреин от лагерите на смъртта организирани от управялявани от дявола корумпирани нацистки тероритси врагове на Бога и врагове срещу човечеството и нека Божието възмездие за техните престъпения и всяка жертва бъде скоро. Да бъде благословена паметтаа на 6 000 000 невинни еврейски жертви на нацистки геноцид в това чило и на 11343 бг евреи убити от нацистите. Господ да утеши изцели спаси благлсови оцелелите и всички пострадали семейства от нацистите врагове на Бога
25
3
 
1
 
! Отговори
Justice Defender преди 4 години
До Анонимен Ако одобрявате антисемитите-асирийци,филистимжи, вавилонци, римляни,инквизитори,турци, нацисти,комунисти,ислямсски терорити котио са идолопоклонници,лъжци, клеветници, крадци,окупатори, убийци и други лодейци уравлявани от дявола и врагове на невинни хора и то от Божия избран еврейски народ и на Бога и също сте под Божия гняв проклятие и идващ съд и назание в ада ато всики злодейци ако не с епокаете, азато Израе е избания народ на Бога за спасенти благолсовени на цялото човечество
24
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Това не беше ли тема по всички медии и сайтове в началото на годината? Нещо доста в повече ми идва. Неблагодарни са евреите, не знам дали е трябвало.... Атентата в Пловдив защо никой не отбеляза......
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало ги родителите, за да ги защитят. А държавата, къде е била? Полиция, армия?Каква държава, полиция и армия в Германия след загубата на Втората Световна война? Там в градовете от цели квартали камък върху камък не е бил останал, било е пълно с бездомни, включително връщащите се войници, всичко още стоящо е било разграбено. А домовете на евреите още с транспортирането им са били раздадени на германци. Преработването на историята на Третия Райх започва реално десетилетия по-късно.
22
1
 
9
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
За благодарност една израелска"Гад"Зеви успя да обезличи името "BALKAN AIR"... завинаги!!!
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
браво
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от благодарност, Зееви груп разви Балкан, която му бе дадена от заврения зет за 1$, че още летим от радост!
19
4
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - Много си прав за Христос и Хитлер, и ето за какво: Единия слиза от Бога, другия е човешкия дълг към Бога.
18
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Във връзка с това душещипателно събитие, ще се достави на изсраил половин тон българска кръв, като за огромната диаспора в BG ще остане другата половина. Също така, ББ е поел ангажимента, да продължават изплащанията на обезщетенията на този геноцид, който по популистки причини святия Синедрион редактира като спасения. Доставите на свинско и за изсраел и диаспората си остават в рамките на споразумението. Ашколсум!
17
5
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"Нямало ги родителите, за да ги защитят." А държавата, къде е била? Полиция, армия? Престанете да ни разправяте измислиците си за действителност. Приказки от 1001 нощ.
16
10
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Комунистите не са българи, а национални предатели. Финансирани от Кремъл, ръководени от международни елементи, извършващи антидържавна дейност, пропагандиращи някаква комунистическа световна държава, как очакваш да бъдат третирани? Най-големият терористичен акт в българската история е дело на БКП, факт!!!
15
1
 
1
 
! Отговори
смок преди 4 години
даааа
14
5
 
16
 
! Отговори
смок преди 4 години
Стига чоплихте тез евреи отпреди 80 години. Отбележете нещо дето вие сте го направили.
13
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много повече българи и комунистит са избити от демократите преди 1944 г. но никой не ги отбелязва.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гонени от Египет, Вавилон, Персия, Рим, Франция, Свещената римска империя, Испания, Португалия, Полша, Германия, Англия, Русия, мюлманските страни, и т.н., и т.н. Където и да отидат, следват корупция, кражби, лъжи, войни. Знаете ли кои са най-мразените хора от евреите? Исус Христос и Адолф Хитлер. За никой друг не са изписани толкова гнусотии и лъжи, колкото за тези двамата.