Учен от БАН: Смъртността от COVID-19 e по-малка от обявената

В момента единствено ебола е особено опасна инфекция, смята доц. Андрей Чорбанов
10 мар 2020 18:40, Красимир Ангелов
147
Учен от БАН: Смъртността от COVID-19 e по-малка от обявената
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спекулира се с процента на смъртност от коронавируса, а реалните цифри са по-малки от обявените. Това мнение изрази пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология в БАН.

"Хубаво е човек да се консултира с възможно най-добрите специалисти. Това, което правим ние - хората, работещи в тази сфера, е да разглеждаме научни статии, които са написани на един, да го кажа криптиран език за широкия кръг хора. Там се коментират проблеми, неща, които в много голяма степен биха обяснили защо се случва това, как се случва", посочи доц. Чорбанов.

Още по темата
По думите му на национално ниво нито един имунолог не е включен в борбата с разпространението на коронавируса у нас, а са ангажирани предимно епидемиолози.

"Това, което се взима като мерки, това което се прави в момента, е равносилно на действията, които биха били логични вследствие на епидемия с особено опасна инфекция. Особено опасни са тези инфекции, които поразяват огромен брой от населението с много висока смъртност. От познатите ни активни вируси тези, които циркулират в момента в света, това е само ебола. Всички останали вируси, които в момента са активни, в много малка степен могат да участват в един такъв параметър като особено опасни", коментира доц. Чорбанов.

По думите му всяка епидемия и екстремна ситуация е тест за интелигентност на държавата
, на нейното ръководство и на населението.

"Аз лично смятам, че този тип ограничения на свободата на доста хора, най-вече в големите градове по отношение на посещението на масови прояви, отлагането на всякакви представления, на културни прояви най-вече е изключително средновековно, за сметка на това свободното придвижване на огромни тълпи хора в мол, в питейни заведения, в дискотеки и прочие, по никакъв начин не е ограничено", посочи експертът.

Той бе категоричен, че са преувеличени твърденията, че скритият период, в който COVID-19 не се проявява е 14 или повече дни.

"Всички специалисти твърдят, че 4-5 дни е инкубационният период", отбеляза доц. Андрей Чорбанов и посочи: "Така че тези двуседмични, триседмични и прочие изолации на хора в никакъв случай не са практични и в много голяма степен са ненужни".

Ученият обърна специално внимание върху спекулациите за процента на смъртност от коронавируса, които се въртят около 3%. По думите на доц. Чобанов този процент "е неправилно показан, защото този процент е валиден единствено за хора, доказани с тази инфекция, хора, които са изявили симптоми и които са били подложени на някакви мерки".

Много голям брой хора прекарват тази инфекция без да разберат, но риск има за хората с имунодефицит, за възрастните хора, подчерта специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жертите са само за статистиката. Резултатите са разбити икономики на ЕС. А Италия я отпишете изобщо.Китай ни превзе без един изстрел.
71
3
 
3
 
! Отговори
до 69 преди 4 години
не е от космоса, а ясно съм го обяснил, че е от матеманическата статистика, в момента ден за ден Италия е 50% и отгоре на като нов брой заразени спряма същият ден от началото на епидемията в Ухан. Пример - Ухан на 14-тия ден от избухване на епидемията има 4000 заразени, Италия на техният 14-ден има 6000 и т.н. Така, че имя 3 възможности,Карантината в Италия ще забави разпространението до ниво на тази в Ухан и тогава общият тотал ще е над 100 000 заразени или няма да даде в ефект и тогава финито.
70
5
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До ЕВРОАТЛАНТИКА некоя статия от"Московский Комсомолец"?:):):):):)
69
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека е много прав. Който може да мисли, ще знае къде да гледа цифрите. Смъртността е под процент. Айде пийте ракийка и гледайте бтв.
68
3
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
Бойко с един разговор с Ердоган избегна бежанската криза която споходи Гърция:СТАТИЯ В СЕГА " МИСИЯТА НА МИСИРКАТА В АНКАРА"
67
3
 
4
 
! Отговори
Дърт цоммунист преди 4 години
Китай разби Уолстрийт с болшевишкия вирус Ухан.
66
7
 
11
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
КОЛКО "УЧЕНИ" ОТ БАН ИМАТ НОБЕЛОВА НАГРАДА :А) 0 Б) 0С) 0ИЗВОД : БАН Е КРЪГЛА 0 НА СТЕПЕН n,
65
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
631 УМРЕЛИ В ИТАЛИЯ1004 ВЪЗСТАНОВИЛИ СЕ В ИТАЛИЯОБЩ БРОЙ ЗАРАЗЕНИ 10149ОБЩАТА СМЪРТНОСТ КАТО ЦЯЛО ПАДА В ИТАЛИЯ ОТ 39% ЗА ВЧЕРА НА 38.61% ХУБАВАТА НОВИНА НА БАЗАТА НА ПЪРВИТЕ 10 ДНИ ОТ МЕСЕЦ МАРТ Е, ЧЕ ВИРУСА ТРЕПЕ 10 ПЪТИ ПО БЪРЗО ЕВРОПЕИДНАТА РАСА ОТКОЛКОТО АЗИАТСКАТА! ПОДЧЕРТАВАМ НЕ КАЗВАМ , ЧЕ ТРЕПЕ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ А , ЧЕ ТРЕПЕ 10 ПЪТИ ПО-БЪРЗО КАТО ВРЕМЕ!
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как точно се спекулира? От световната здравна организация има данни за броя на заболелите, броя на оздравелите и броя на починалите. Всяки ученик от началните класове може да сметне процента смъртност.
63
3
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
БАРБА ГАНИОС КРАТУН I-ви ВЕЛИКИ УПРАВНИК НА ВСИЧКИ БИВШИ МУТРИ И КОМУНИСТИВИ ЗАЯВЯВАМ : КОМУНИСТИТЕ ОТ БАН ЩЕ ГИ ИЗДЪРЖАТЕ
62
3
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Имаше една приказка, аз на ф.*** си да вярвам или на т'ъпана! Относно вируса,вярвам повече на данните които подават Италианците,отколкото на Т'ЪПЪНА-нашето"слънце" и клакьорите му(щабът)които ни облъчва ежедневно"няма страшно, няма страшно"просто"ГРИП"
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обективно, Бойко е най-малкото зло, като си помисля, че комунистка можеше да е примиер сега, настръхвам.
60
3
 
1
 
! Отговори
До Китайски SARS-CoV преди 4 години
Приятелю,инфото за тия 100 хил зрарзени на ангро откъде го набара? Искрено се надявам да не е от цветен факс и от космоса, щото това плаши. А и в един друг сайт двамца малко по-таланливи са напред с материала. ВЕрно в перспектива, но числа ог десетина до 140 милиона за нищо ги нямаха...Та и аз, за статистиката питам. За ония изкаралите на крак и необхванати от никакви регистри. Ако може да ме осветлиш как без да гледам тавана нЕкак си да решавам проблемите при пълната липса на всякакви данни
59
5
 
5
 
! Отговори
НЕНАУчен от БАН преди 4 години
АЗ НЕНАУЧЕНИЯТ от Българскта АНТИ НАУКА на ТЪРТЕИ И КОМУНИСТИЗАЯВЯВАМ ЧЕ АЗ ЕДИН НИКОЙ ПРОТИВОРЕЧА НА ВСИЧКИ ДАННИ ОТ СЗО И ВСИЧКИ УМРЕЛИ ДОСЕГА
58
3
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Бойко с един разговор с Ердоган избегна бежанската криза която споходи Гърция:):):):)А другарите от БСП и техните симпатизанти така си мечтаеха в България да влезнат колкото може повече бежанци и после да говорят,че нямаме ограда:):):)П:)Има ли бежанци?Няма:):):):)
57
2
 
5
 
! Отговори
Крематориум Ухан преди 4 години
добро число днес за Италия - 168 трупа в нужда от Кремация, в джобчето ми дрънкат кинти и стотинки.
56
2
 
9
 
! Отговори
DivockХампарцомян преди 4 години
Да добавя към първоначалното си мнение, че заболяването ако не ви убие ще има последици. Може да ги забележите, може и да нв ги забележите, но все някога повредите се наслагват и машината се чупи. Тоест със сигурност е по-добре да го избегнем ако е възможно или да го отложим мксимално във времето.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия не я мислете. След седмица температурата там се качва над 30, април и май е над 40 и яко слънце. Ако вирусът оцелее при тези условия, значи ни е спукана работата на съвкупното човечество.
54
1
 
9
 
! Отговори
Бай Тошо преди 4 години
Още от соца като ми кажат да не се страхувам, най ме хваща страх!!
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно говори имунологът. В крайна сметка Китай запали целия свят и сега гледа сеир как се срутва капитализмът.На това в покера му викат: гуд блъф.