Учен от БАН: Смъртността от COVID-19 e по-малка от обявената

В момента единствено ебола е особено опасна инфекция, смята доц. Андрей Чорбанов
10 мар 2020 18:40, Красимир Ангелов
147
Учен от БАН: Смъртността от COVID-19 e по-малка от обявената
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спекулира се с процента на смъртност от коронавируса, а реалните цифри са по-малки от обявените. Това мнение изрази пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология в БАН.

"Хубаво е човек да се консултира с възможно най-добрите специалисти. Това, което правим ние - хората, работещи в тази сфера, е да разглеждаме научни статии, които са написани на един, да го кажа криптиран език за широкия кръг хора. Там се коментират проблеми, неща, които в много голяма степен биха обяснили защо се случва това, как се случва", посочи доц. Чорбанов.

Още по темата
По думите му на национално ниво нито един имунолог не е включен в борбата с разпространението на коронавируса у нас, а са ангажирани предимно епидемиолози.

"Това, което се взима като мерки, това което се прави в момента, е равносилно на действията, които биха били логични вследствие на епидемия с особено опасна инфекция. Особено опасни са тези инфекции, които поразяват огромен брой от населението с много висока смъртност. От познатите ни активни вируси тези, които циркулират в момента в света, това е само ебола. Всички останали вируси, които в момента са активни, в много малка степен могат да участват в един такъв параметър като особено опасни", коментира доц. Чорбанов.

По думите му всяка епидемия и екстремна ситуация е тест за интелигентност на държавата
, на нейното ръководство и на населението.

"Аз лично смятам, че този тип ограничения на свободата на доста хора, най-вече в големите градове по отношение на посещението на масови прояви, отлагането на всякакви представления, на културни прояви най-вече е изключително средновековно, за сметка на това свободното придвижване на огромни тълпи хора в мол, в питейни заведения, в дискотеки и прочие, по никакъв начин не е ограничено", посочи експертът.

Той бе категоричен, че са преувеличени твърденията, че скритият период, в който COVID-19 не се проявява е 14 или повече дни.

"Всички специалисти твърдят, че 4-5 дни е инкубационният период", отбеляза доц. Андрей Чорбанов и посочи: "Така че тези двуседмични, триседмични и прочие изолации на хора в никакъв случай не са практични и в много голяма степен са ненужни".

Ученият обърна специално внимание върху спекулациите за процента на смъртност от коронавируса, които се въртят около 3%. По думите на доц. Чобанов този процент "е неправилно показан, защото този процент е валиден единствено за хора, доказани с тази инфекция, хора, които са изявили симптоми и които са били подложени на някакви мерки".

Много голям брой хора прекарват тази инфекция без да разберат, но риск има за хората с имунодефицит, за възрастните хора, подчерта специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Тоз едва ли някога е лекувал, едва ли се е обаждал на роднините за да съобщи, че болен е починал.
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 12.30 ч. е качен друг материал за БАН и "великите" им деяния, свързани с борбатас коронавируса, също и с хвалбите на Ревалски, председателят на БАН.Но коментарите към този материал изчезват, макар че има какво да се каже. Пак лъготят, правят сена велики и сформират група, ама със закъснение.
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 140На теб онова нещо на лицето ти ли се намира?!Или лицето ти е в панталоните?
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Казват да не си бараме лицето и очите.Добре де,като ходя по 10 пъти на ден в обществени тоалетни,все на различно място,кой да викна да ми го извади? Сиднито ли?
128
4
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Само като прочета "учени от БАН" и знам че са изръсили някакъв пореден тъпизъм феодалните старчета. Толкова неадекватни учени като тези от БАН няма даже и в Магаданския институт, дето Славуца толкова го обича
127
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неофициално! Сега построените болници в Китай всъщност са концетрационни лагери и веднъж като влезе човек вътре няма излизане. Има видеа на хора, които биват заварявани в апартаментите си. Не ги питат дали имат храна, вода, лекарства заваряват им една метална тръба пред входната врата и край. На 01.02.2020 китайски сайт (Tencent) по грешка пуска статия, според която потвърдените случаи в Китай са 154 023, подозирани 79 808, излекувани 269, смъртни случаи 24 589.
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неофициално! Инкубационния период е 24-28 дни, на повърхности оцелява 9 дни, така че с тези ваканции от по 5 дена и доброволни карантини от по 14 сме обречени. Вирусът заразява повече мъже. Има случаи в Китай на оцелели, с увредени бъбреци и тестиси, правят се проучвания. Засега високата температура и химикалите, с които ги лекуват са основни заподозрени. Лови особено азиатци, които имат повече от ензим ACE2, за който вирусът се захваща. Общо взето намирисва на нещо инжинирано.
125
2
 
8
 
! Отговори
Дитранол преди 4 години
Да пази Господ от такива учени.
124
0
 
7
 
! Отговори
Както обикновено преди 4 години
УчЕните от БАН се изказаха със закъснение и казаха нещо, което и децата вече знаят.
123
3
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Абе, какво знаем ние - тия магьосници от БАН могат да превръщат много пари във въздух...
122
0
 
16
 
! Отговори
Учени преди 4 години
От БАН са установили, че нищо не са установили..Бравос
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента все още се натрупват данни за коронавируса, така че още е рано да се правят окончателни изводи, още повече че в Италия смъртността достигна 6 %. и си отиват и хора в цветуща възраст, не само престарели. Така че мерките и предпазливостта никак не са излишни - иначе вижте какво стана в Италия, цялата страна е парализирана. Доцентът да каже какви са перспективите бързо да се създаде ваксина, защщото само една сполучлива ваксина ще реши из корен проблема
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че е по-малка, защото масово го изкарват като грип и не ги проверяват, ако изобщо идат на лекар. Проблемът е, че ако съдим по смъртността в Италия, там положението е лошо и заразените са десетки хиляди..
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 114,ти от кои мислеш че ще си?леко болните, лошо болните или умрелите?стиска ли ти да разбреш?
118
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво да си мисля за този господин.Май не разбира, че се държи като селски комплексар.Всъщност е по-голяма, защото Китай фалшифицира ивформацията от самото начало.
117
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Професор от БАН = изкуфел дърртак, който още се умилява пред портретите на Ленин и Сталин, и спи с "Капиталът" под възглавницата."В много случаи това е БУКВАЛНО така.
116
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие в е-Бан, що не си кютате ами се изказвате неподготвени? Нали знам какво правите по цял ден. Пиете кафенца и чоплите нослетата за полезни изкопаеми ама още не сте намерили.
115
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БАН КЪДЕТО ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИ СА ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО СА В УЖАС ОТ КОРОНАВИРУСА.
114
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светилата на науките които не ги искат в авторитетни университети и лаборатории се зактовят пожизнено в БАН
113
6
 
9
 
! Отговори
Sts преди 4 години
Абе аз само да попитам от къде Италия има толкова много тестове за Коронавирус-а?!Нещо ми намирисва на 11 септември и много други конспирации! И Българи ,пийте си ракията ( която Боце искаше да ни спре не отдавна Защо ли? Май сега разбирам :)