Ваня Григорова: Заплащането на медиците не е достатъчно

Положително е увеличението на заплащането за нощен труд
10 мар 2020 17:45,
33
Ваня Григорова: Заплащането на медиците не е достатъчно
Снимка: БГНЕС

Увеличението на заплатите на медицинските специалисти в общинското и училищно здравеопазване е закъсняла и недостатъчна мярка. Това каза икономистът към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова, информира радио „Фокус“.

Още по темата

„Колективният трудов договор беше сключен в края на 2018 година. Година и четири месеца след сключването на договора продължаваме сами да търсим някакъв начин този договор да бъде изпълнен. Хубаво е това, че част от най - забравените медицински специалисти - в училищното здравеопазване и детските ясли, най-сетне ще получат договореното по колективен трудов договор, поне според обещанията на управляващите. Лошото е, че това е неустойчива мярка, защото за пореден път не срещнахме разбиране за това колективните трудови договори да бъдат разпростирани, да бъде приета присъединителната вноска, която всъщност ще даде тази възможност. И в момента, в който бъде сключен следващият, той да важи за абсолютно всички и да не е нужно година и половина след сключването да продължаваме се чудим как да бъде изпълнено. Това е противозаконно“, посочи икономистът.

Ваня Григорова допълни, че заплащането на медицинските специалисти не е достатъчно, но трябва да се оценяват положително договорените ръстове и за нощния труд, който вече ще се заплаща по 0.915 лева, а не както досега – по 0.25 лева. За преодоляване на диспропорциите в здравната система са нужни сериозни промени, каза още икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най - забравените медицински специалисти - в училищното здравеопазване и детските ясли-не ,не са забравени когато се търси само личен интерес Те са най удобните на и безплатните слугини на директорите в детските градини и училища .
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 а нормалните хора имат почивка между работата , а те нямат такова , ако си свободен ядеш , ако си свободен си купуваш месо . Може би си гледал сестра при джи пи , а не в отделение . Пък и така да е имало е някой да наблюдава болните .
25
4
 
1
 
! Отговори
Мръсното Майче преди 4 години
До Факт...Или е арменка, или е от боята . И в двата случая имаме много говорене и мноооого малко смисъл...Ми то арменките не са далеч от ци.***..ките. Боята и "красотата" са едни и същи. Аз лично не съм виждал хубава арменка, още по малко жителка на Столипиново или Филиповци.
24
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Или е арменка, или е от боята . И в двата случая имаме много говорене и мноооого малко смисъл !
23
0
 
0
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
На времето , при разните политически занятия, ни се обясняваше че профсъюзите при капиталистите са "казионнии", с допълнение че те не защирават интересите на работническата класа а на управляващите. Вярвайте, ние се подсмивахме скрито на всички такива теории. А що е "казионен" и важи ли понятието за у нас?1. Който е даден за ползване от държавата; служебен. Казионни дрехи. Казионнаквартира.2. Който е поддържан от властта. Казионни партии.Казионен начин.3. Който е формален, бюрократичен
22
7
 
9
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
Умна и красива жена!
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожелавам на всички ,които са против увеличението на заплатите на сестрите -да се случи с тази професия да се издържат и поддържат семейства и деца...
20
6
 
12
 
! Отговори
ABV преди 4 години
Ваня Григорова, прави ми удоволствие да я гледам и слушам. Винаги назовава проблемите с техните истински имена. Хем хубава , хем истинска !Браво!
19
4
 
11
 
! Отговори
За 80 процента преди 4 години
Много пъти съм я слушал. Винаги аргументирана и лаконична. Не е като Велев или Кирчо Гела. Но е факт, че т.нар. Синдикати са креатура на властта. ГЕРБ им разказа играта без да се дърпат особенно....
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГогоЕеееее, Гого, не може да си бил толкова пиян.
17
10
 
10
 
! Отговори
сс преди 4 години
А на кои нормално работещи хора им е добро заплащането, че искате привилегировано отношение? Вие ли сте най-важната професия на света?
16
3
 
5
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Тая я знам
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само на медиците не е достатъчно заплащането. на никой не е достатъчно. Даже и на програмистите, дето си мислят, че държат господ за шлифера. Всички сме клошари пред хората със същите професии в Чехия примерно, да не говорим за Холандия. Но при тези синдикални лидери - и това ни е много. Една стачка няма организирана за нищо последните 20 години.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме нужда от сестри на круизните кораби. Средна заплата 4000$ на месец. Да заповядат, ако разбира се минат тестовете и интрвюто.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в Германия където бягат мигрантите за бърсане на за... ници едни санитарни вземат 2000евро
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая става да и заплатя за едни услуги, близки до медецинските.
11
4
 
13
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Работят на три места, ама на половин работен ден и общо им се събира по 1000-1200 лева чисто на месец за сметка на здравето им.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази е една от малкото свестни. Не харесвам Подкрепа, но тази говори смислено, за разлика от останалите.
9
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сестрите се хвалят, че работели на 3 места. Вземат по 3 бона най-малко.
8
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мисиркова да помисли за онези лекари, които инвестират в знания, повишават квалификацията си и накрая взимат наравно с другите като мисиркова. Не съм чул кадърен лекар да се оплаква, че са му ниски доходите.