Очаква се бензинът да падне с 10-15 ст. до края на март

Възможно е тенденцията да не е краткосрочна
11 мар 2020 08:45, Ния Христова
43
Очаква се бензинът да падне с 10-15 ст. до края на март
Снимка: Pixabay
До края на март се очаква бензинът и дизелът да поевтинеят с 10-15 ст. на литър заради спада на цените на петрола, съобщи пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.
 
"Предполагам, че тази тенденция няма да бъде краткосрочна. Пролетният сезон ще го изкараме при тези относително по-ниски цени. Тази ситуация с 35 долара за барел или 33, или 34, няма да се задържи особено дълго. Нивата под 40 долара са пагубни за голяма част от производителите. Не считам, че тези цени са реално проявление на търсенето и предлагането, по-скоро геополитически от последните няколко дни стана ситуация, от която ще се търси бърз изход"
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карам на нафта, но съм съгласен, че е най-добре е на газ или метан, ако няма да теглите каравани и лодки. По-чисто и евтино от това няма, колкото и икономичен да е дизела цената е водеща, 0.9лв/2.3лв. Ако вдигнат данъците и таксите ще го направя газо-дизел без да се замислям, вече не е толкова скъпо, само да оправят законите.
38
0
 
1
 
! Отговори
до един преди мен преди 4 години
Това с непостижимите 5/100 , предполагам че го написа за да запълниш място в коментара.Много ясно че ако имаш Х5-ца на 15-20 години ще ти харчи 10/100 нафта, но автомобили от рода на форд"Фокус" отдавна са с реален разход под 5л, освен ако ни си цял ден в задръстване.За "Корса" и сие даже трудно отлепят от 4-4,2л
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карайте на газ или метан. Стига с тези нафтови печки (и не се залъгвайте с този измислен разход по бор компютър от 5 на 100) просто навите коли от завода не излизат с такъв разход :)
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на горивата в България, се понижават единствено след протести
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами няма какво да се чудим. Вие ако сте шеф на частна верига бензиностанции и ви е паднал шанс като този, да си удесеторите печалбата и за един месец да съберете за нова къща, яхта и Майбах...няма ли да се възползвате!?Защо да намаляват цената, като хората и така се редят да купуват? Може, от кучува срама и под натиска на недоволната тълпа да пуснете едни 10 сротинки, но по принцип не сте длъжен...пазарна икономика се нарича това.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай дано, ама надали.Колко пъти през изминалите години като се вдигне петролът, и бензин/нафта се вдигат, а като поевтинее, някак си "забравят" този момент.Отделно, това с газа на -40% им дойде като шок, ся мътят схеми как да не връщат надвзетото. "Пазарна" икономика, хе-хе, мечтайте си, хора...
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че с голяма неохота и закъснение ще намалят цената. Това са частни фирми, които ги интересува единствено печалбата и бонусите по Коледа. Напълно нормално е да се възползват от момента и да си максимизират печалбите.Единственото, което може да ги накара да намалят цената несимволично е намаляването на потреблението на техните продукти....е и държавата може да ги принуди, но това е протовозаконно и няма да доведе до нищо добро в дългосрочен план.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, след като населението на света намалее с 20 % след коронавируса, и потреблението на горива ще намалее, а цената ще падне.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Гладна кокошка просо сънува. Цената е такава каквато е понася пазара. Като гледам как се карат колите у нас никаква цена не ги плаши.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БатманИ да питаш, няма кой да ти каже. Като гражданин, плащащ данъци на тази държава, имаш пълното право да излизаш и да искаш. Който иска ще получи. Който си мълчи ще го д*** (това дето го прави вятъра).Вземи пример от Русия, която 3 години доброволно си намаляваше пазарния дял и на 06.03.2020 г. каза "Баста".
28
6
 
7
 
! Отговори
от 28 преди 4 години
продължение: Петък, 06.03.2020 г. ще влезе в историята като ден на началото на съкрушаването на системата на нефтодолара, съществуваща от 1960 г.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нивата под 40 долара са пагубни за голяма част от производителите."--------Руската държавна петролна компания Роснефт нарече алианса с ОПЕК мазохизъм."Като отстъпваме от собствените си пазари, ние ликвидираме евтиния арабски и руски петрол, за да освободим място за скъп американски шистов петрол и да гарантираме ефективността на неговото производство", заяви говорител на Роснефт.На заседание на ОПЕК+ Виена, Русия отказа понатъшно участие в програмата за ограничаване на добива си.
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бензина трябва да е 1,20лв,газта прпан-бутан 70 стотинки,дизела 1,00лв.Да не говорим,че и това са високи цени!!!!
25
7
 
5
 
! Отговори
Гига преди 4 години
Ходи пеша тогава ! Падне цената много малко паднала измамници. Дигнат цената много са я дигнали всеки
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафията продължава да точи от бедните овце. Световната цена на барел падна с близо 50%, а на нас ни пускат 0,10 ст аванта колкото да има нещо. След като станаха милионери явно сега се стремят да са милиардери и дано се задавят.
23
0
 
33
 
! Отговори
Нагли кожудери преди 4 години
С години съм се занимавал с продажба на горива.Разликата в цената наистина се отразява след около седмица при клиентите.Но при тази цена на барел реално цената на малките бензиностанций трябва да е 1.60-1.70 ,а при големите вериги с 5-10 ст. по-скъпо.И това е при марж от 15 ст. на литър.Измамници са , това е иситната.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало картел,нямал и дебелият Авери с които "играел карти"
21
0
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
HeinrichHimmler .. нещо не ми излиза сметката..Нищо де, тяхната излиза.
20
0
 
14
 
! Отговори
Майна преди 4 години
Марешки Пловдив вчера бензин и дизел 1.89