54% съгласни на ограничения, 2% борят вируса с... ракия

"Галъп": Най-често споменаваната мярка е честото миене на ръцете
144
54% съгласни на ограничения, 2% борят вируса с... ракия
Снимка: БГНЕС

Огромното мнозинство българи твърдят, че са готови, или дори твърдо готови, да понесат и известни ограничения с цел спиране на вируса. Само 7% твърдят, че още не са взели никакви мерки.  

Това са само част от въпросите от независим експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", започнал в сряда и завършил преди часове.

Още по темата
Основната част от сондажа е завършила преди обявяването на извънредно положение, след което бяха въведени и сериозни ограничения на територията на нашата страна.

Процентите надхвърлят 100, защото хората дават повече от един отговор. Интервюирани са общо 604 пълнолетни българи.  

54% са съгласни, а 29% - по-скоро съгласни (сумарно 83% съгласни в различна степен) с твърдението "Готов съм да жертвам някои от човешките си права, ако това би помогнало да се предотврати разпространението на вируса". 7% не са съгласни, а 9% са твърдо несъгласни (общо 16% несъгласни в различна степен). 1% не могат да преценят. 

От няколко изброени на респондентите немедикаментозни мерки, най-често споменаваните действия, които хората твърдят, че вече са предприели, са: по-често миене на ръце (споменавано в 89% от случаите), използване на дезинфектант за ръце (66%), намаляване на социалните контакти и оставане вкъщи (58%), маски (17%), ръкавици (15%), доброволна карантина (10%), 12% назовават различни други мерки като дезинфекция, витамини и т.н.

Обезпокояващо е, че в тази група попадат и отговори, които съдържат "пиене на ракия" – те са общо 2% от цялата извадка. Дори и респондентите да влагат известна ирония, това е директен показател и за зловредното влияние на спекулации и фалшификати, разпространявани в социалните мрежи, смятат социолозите.

7% казват, че още не са предприели нищо.

Максималната допустима статистическа грешка: ±4% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
3
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Ситуацията е такава, че временно се налага да се понесат ограничения. Това е вид тест, до колко можем да се самоконтролираме и спазваме изискванията в рискова ситуация. Не възприемам поетичните излияния на някои поети, като Недялко Йорданов напр. к. се правят на оригинални в такъв сериозен момент, а синът Недялко бърза да ги публикува. Просто трябва да сме разумни и дисциплинирани максимално в такъв критичен момент. Налага се да да преживеем без гости, гозби и веселби временно.
117
0
 
3
 
! Отговори
Гледам и се чудя преди 4 години
А колко процента се къпят и си мият ръцете? От *** статии по медиите , към днешна дата трябва да изгубиш три часа на опашка от презапасяващи се , за един хляб и мляко и плодове. Къде прочетохте, че ракията качва имунитета? Точно прекаляващите с алкохол са също толкова уязвими , колкото и възрастните със заболявания.Как може медиите да всявате масова паника и да вглупявате все повече хората. Лична хигиена и здравословено хранене, оптимизъм и за Бога, защо децата са целодневно по улиците?
116
2
 
5
 
! Отговори
срам преди 4 години
точно обратното е 54% пият ракия ,А САМО 2%са съгласни с ограниченията ,не ви омръзна да лъжете
115
1
 
6
 
! Отговори
do hm преди 4 години
И после ще си направят алкохолно събрание пред блока и ще обсъдят качеството на тазгодишните кисели краставички :)
114
1
 
9
 
! Отговори
хм преди 4 години
Е значи поне 2% ще оцелеят. Пак е нещо.
113
0
 
6
 
! Отговори
голям пропуск преди 4 години
Не са затворили границите още....
112
3
 
7
 
! Отговори
не са 2% преди 4 години
Как само 2 % ще борят вируса с рикия? С само 2% си признават... това е съвсем друро.Бай *** бори всички с рикия и тютюн.Извън майтапа - прекомерната употреба на алкохол скапва имунната ви система! За профилактика (главно на стомашни инфекции) може по желание да се употрби да 20 грама преди вечеря като аператив.
111
0
 
11
 
! Отговори
............. преди 4 години
Да не влиза никой в България !!!!
110
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен 33: преди 4 години
Много ми хареса Вашият коментар!!!
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно пък алкохола сваля имунитета... балканската селяния край няма.
108
4
 
7
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Страхотно оправдание за всеки уважаващ себе си алкохолик
107
1
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Това вече ми прилича на онзи филм "Шерлок Холмс" за един дето стана от гроба в Лондон.
106
6
 
2
 
! Отговори
тоти преди 4 години
А немислите ли че всичко това не е случайно,а да ни приземи и да ни каже да се огледаме -,,на къде сме тръгнали ало ''!!! Кои са Китаи и Италия -две най развиващи се икононики в Азия и Европа/не съм ли прав/. Китайската икономика заля света,а Италиянската култура прибира милиарди от туризъм и кои са най много -Китайците ,които преди 50г бяга 1,5 милрда,а сега са над 2,5 и няма гладни ,а ние се топим и някой омират от глад.Тъка че ГОСПОД ще ни пожали и сложи наравно с другите,но КАК -ще ги забави
105
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да се лекуваме с ракия отколкото да се тровим с медийни манипулации. Статиите ви са безполезни и глупави.
104
0
 
4
 
! Отговори
Нсистина преди 4 години
Много просто. Вземаш някакви цифрички и спекулуиаш. Айде се скрий сега.
103
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Д-р ДулитълМного просто, защото броя на умрелите е към 7% спрямо излекуваните а това си е много за вирус.Като се има на предвид, че се разчита на проби взети от хора които вече са се оплакали, кой знае колко има, които не са потърсили медицинска помощ.
102
2
 
18
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
А откъде знаеш колко хора са имали действително се вируса. Може 1 милион. Може 100 милиона. Вирус-Невирус 200 000 гербаджийски Калинки всяка сутрин имат под възглавницата една стотачка. Това е чумата.
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е зле положението в Европа . Едни нови поне 8000 случая се добавиха през изминалия ден .------Защо никой не дава броя на излекуваните, а се дават броя на заразените и на умрелите?
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На влизане в Турция, турците проверяват с термо камери.На връщане българите също проверяват.... за цигари.
99
4
 
14
 
! Отговори
В Италия преди 4 години
За последните 24 часа, са починали около 200 души. И все повече млади хора умират. Явно по-младите им трябва повече време да ги тръшне чумата, да, това е чума.