Новините за коронавируса причиняват хипохондрия сред децата

Това твърди детският психолог Тони Димчева
13 мар 2020 05:30,
19
Новините за коронавируса причиняват хипохондрия сред децата
Снимка: Pixabay

При немалък брой деца се наблюдава проява на някаква форма на хипохондрия във връзка с новината за коронавирус. Това каза детският психолог Тони Димчева. Според нея все пак не е присъщо за децата да преживяват травматично подобни ситуации, тъй като те не познават последствията от тях, съобщава радио „Фокус“ – Бургас.

Още по темата

„Освен това, тяхното ежедневие е запълнено с други по-важни за тях теми, но факт е, че и в средата на децата се наблюдават и то не малко дечица, които проявяват някаква форма на хипохондрия или споделят световни конспирации. Това по всяка вероятност е повлияно от семействата – вкъщи се обсъжда, не само коронавируса, но и теми, които засягат генерално съдбата на планетата – екологични теми, заплахите от това, което може да се случи, мигрантски вълни и други. Въобще има много теми, които са непосилни за психиката на децата и за тяхното все още незряло събитие. От друга страна, както казах, те се радват на живота и може би така трябва да е. Още повече в ситуация, в която ние реално не знаем какви ще са последствията, както и каква ще е динамиката на това, което ще се случва и да преживяваме неща, които все още не са се случили, не е много позитивно“, отбеляза психологът. От друга страна, според нея, не бихме могли да избегнем фактологията, която във връзка с вируса, която достига до нас, затова сред децата трябва да се възпитава и социална отговорност.

„Когато се каже, че ваканцията е грипна, е хубаво родителите да следят за това те да не са в големи групи, по моловете или по улиците, нищо, че са здрави. Проблемът на този вирус е всъщност този – при него има много голяма доза социалност“, посочи още психологът. Според нея всеки родител реагира на новината за новия вирус по различен начин - според собствения си темперамент, мироглед и личен опит.

„Родителят на дете, което от декември до февруари е боледувало от грип, вероятно ще реагира по един начин на новината за коронавирус. Родителят на дете, което не е боледувало, вероятно ще неглижира темата. Масовата психоза е също толкова опасна. Хубаво е да бъдем внимателни, без да бъдем крайни. Може би това е формулата – да бъдем бдителни, без да изпадаме в крайност, защото всяка една крайност е паника, но не можем да си позволим да сме и безразлични, виждайки какво се случва около нас“, каза още психологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-лошото е, че има безотговорни родители, които въпреки здравия разум и обявената пандемия, тъпо ще заведат и днес децата си на детска градина.
15
4
 
7
 
! Отговори
Mungo Vision преди 4 години
Тая статия от какъв бълвоч само е докарана. Тази и психолог и вирусолог и спец по конспиративни теории. Тоя е в групата на така наречените "self fulfilling prophets" и "merchants of despair". На никой ли не му прави впечетление колко са повърхностни тия изказвания?
14
0
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
Че те самите хипохондрици го предизвикват!
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата обичат най-много баба и дядо, поради което е съвсем естествено да страдат от тревожност, особено ако са чули, че могат да донесат вкъщи болест, която най-вероятно ще убие баба и дядо.
12
2
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Новините за коронавируса причиняват хипохондрия сред децата" и не само сред тях
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7 ОптимистА *** ти не виждаш ли около себе си ! Та тедебилите стават още подебилни и кухи
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИНФОДЕМИЯТА затри и последните следи от интелект по тия земи.
9
16
 
12
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Така се овладява държава - всяваш паника у населението, правиш от мухата слон и после стадото е лесно за управление.Дори някой да прояво разум и да не се поддаде на психозата, промитите мозъци в стадото го игнорират и вървят доброволно и с ентусиазъм към кланицата.
8
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паниката е дъщеря на невежествотоОчаквах повече разум от правитешството. Да, има вирус, има проблем, но тия мерки са вече извън пътя.
7
15
 
8
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
До снощи имах някаква надежда за хората у нас, че все пак има 20% НЕдебили. Тази надежда умря с извънредното положение.
6
10
 
17
 
! Отговори
kov преди 4 години
Най- добре е да кажете на децата си:Моето момче/момиче, мама и тате много те обичат, и независимо, че има смъртоносен вирус и може да убиеш мама, тате, баба и дядо, ти трябва да ходиш на училище за да не срутиш системата.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как може да публикувате такива политнекоректни неща?!?! Следвайте линията и бълвайте каквото ви е заповядано. Не забравяйте, че за плебса (каквито сте и вие) достоверно е това, което ние кажем, че е.
4
1
 
4
 
! Отговори
6345899080 преди 4 години
Кой е оцелял, той не е умрял . . .
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От известно време се заговори за емоционална интелигентност,нещо от което явно има нужда болното ни общество и ако всеки един от нас не направи собствената си революция в самия себе си,то няма как да се промени и живота,който живеем,защото ние винаги сме причината,не следствието,от което следва,че съзнанието ни определя битието,а не обратното.
2
0
 
11
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Една лъжа повторена сто пъти се превръща в истина.Децата попиват и учат всичко от родителите си,все пак живеем в матрица и за това наследяваме техните проблеми и болести.От къде децата се учат и чуват-няма пари,направи еди какво си за да получиш награда,не прави това,не може така,няма ка да стане и т.н.,след което детето и в живота с тези убеждения придобива същата тази форма като на родителите си.Ако искате да промените децата си,променете родителите им.
1
0
 
7
 
! Отговори
Храна за размисъл преди 4 години
Мерките на управление се замислете са свързани с едни правила и идват от управляващите,а те на народа действат като ограничение и поради страх от наказание ако не се изпълнят създават едно ограничено робско колективно съзнание и така всички на ментално ниво сме като овце,от което следва и този бум на заболяване от медийното въздействие и който вярва влиза във филма. Тези,които ни управляват слушат други над тях,а за да се управляват толкова много хора те са наясно как да действат и за това вървим постоянно под контрол и медийна манипулация. Не забравяйте,че сме едно цяло,както и след като живо