Призив: Храна има за 2 г. напред, не се запасявайте!

Фирми успокояват: Млякото и месото у нас не зависят от внос
Обновена: 13 мар 2020 17:35 | 13 мар 2020 17:30, Веселина Йорданова
97
Призив: Храна има за 2 г. напред, не се запасявайте!
Снимка: БГНЕС

Запасите от суровини и хранителни продукти могат да стигнат за 2 години в зависимост от вида, дори без внос и без нова реколта.

Това обяви земеделският министър Десислава Танева преди началото на извънредното заседание на Министерския съвет. Тя говори заедно с представители на производители от хранителния бранш, предаде "24 часа". 

Българските производители задоволяват изцяло вътрешното потребление, успокои тя след обявяването на извънредното положение заради коронавируса.

България е основен световен производител на зърно и към момента разполагаме с 1 700 000 тона пшеница, която ще ни стигне за повече от година. Запасите от царевица са 2 млн. тона и стигат за 2 години, а слънчоглед за олио има до края на годината, каза Танева.

Хлебопроизводителите имат запаси за до 2 години, гарантираха от асоциацията. Млекопроизводителите не зависят от внос и могат да осигурят мляко и млечни продукти за много години, заяви Димитър Зоров.

Достатъчни били и запасите от месо и риба, както и може да се осигури достатъчно бутилирана вода, както и консервирани храни.

Вирусът не живее достатъчно дълго, за да може храна да е преносител и заводите са взели всички мерки за биосигурност, гарантира земеделската министърка. Можете да сте сигурни в качеството, добави Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
4
 
! Отговори
Мале преди 4 години
- За Бога, изстерясали братя! - Изкупувайте! Де що видите.
82
2
 
3
 
! Отговори
мнение преди 4 години
тая храна е на шкембе войводата закуската за 1месец заапасявай се народе храна нема да има
81
0
 
4
 
! Отговори
от 87 преди 4 години
До ВанкатаПродължениеВажно е купената храна да НЕ се изхвърля.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВанкатаТочно така. Обикновено хората пазаруват веднъж за цяла седмица за да спестят лично време и пари, а също така и нерви. Повечето нямат намерение да пазаруват всеки ден. Има и такива хора, които купуват храна и битови стоки и за възрастните си роднини - дядовци и баби. Нека съфорумците , читателите и останалите хора да не гледат с презрение и наглост тези, които пазаруват по- повече. Не знаете причините. Не всички пазаруват всеки ден с пълни колички в големите търговски места и обекти.
79
1
 
4
 
! Отговори
Джокера преди 4 години
Вчера видях пред мен 2 човека с 3 колички,понеже бях след тях ,качиха се в лимузина 2018 мерцедес,днес видях 2 човека с 5 колички,значи аз имам 50 лв останали след сметките,еми кажете ми какво ще купя толкова с 50 лв,ама тези с лимузините ще ни изкупят и нас барабар с храната
78
5
 
5
 
! Отговори
Фйфйгмц преди 4 години
Българинът вируси не го плашат. Важното е гладен да не остане. Да вземе да си купи и презервативи да не се народят още такива и**оти!
77
1
 
6
 
! Отговори
неУловим преди 4 години
Когато влязоха от криминалистична полиция в една от многото мандри на бизнесмена Стефан Василев,какво намериха в държавен резерв,ми запечатани тенекии с вода.Ако запасите са ни това,ду..*** да ни е яко
76
0
 
14
 
! Отговори
. преди 4 години
Храна има, въпроса е в чии хладилник е скътана.
75
1
 
12
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
То това храна ли е?!!
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 4 години
Запасяват се като за последно,и да утихне епидемията ще дойде Великден и всички пак ще откачат,а и Църквите няма да затварят.....няма дисциплина в държавата,следователно нещата трудно ще се случат...
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък ще си погладувам няколко дена докато на хората им омръзне да пазаруват. Най мразя да се реда на опашка. Бях дете и младеж при стария режим и тогава имаше безкрайни опашки. Чакал съм понякога 2 - 3 часа. Затова сега като видя повече от 5 човека и се махам моментално от търговския обект.
72
9
 
5
 
! Отговори
neutralen преди 4 години
Аз не ям храна , която ядат селяни . Аз ходя само по ресторанти и ми готвят шефове .Имало пшеница , овес и ечемик ...
71
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе позапасете се.Преди 1 месец разправяха че имали тонове спирт и антибактериален ***.Тъкмо се връщам от аптека никъде няма ни спирт ни антибактериални препарати.. Купете си 50-60 консерви.Два кашона лютеница стекче спагети и поне килограм масло.Не е презапасяване просто подготовка за месец карантина ако се наложи.По-добре да си имаш и да не ти потрябва отколкото да нямаш и да се чудиш откъде да купиш..
70
2
 
16
 
! Отговори
Синема Гугу преди 4 години
Храна може и да има у магазино, ама утре ако ме турат карантина кой ке ми пазарува бе? Нали требе да имам поне за 2 седмици да си седа дома. Мислете малко преди да призовавате.
69
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, разбрахме, че има храна в излишък, но какво правим, ако примерно 1 човек от който и да е магазин има коронавирус ? Примерно в кауфланд или лидъл. Нали целият персонал ще бъде поставен под карантина. Как ще се намерят 10 човека на пожар в чумаво време ? Няма персонал, но има храна = на затваряне на магазини. Поне логиката го изисква, затова и днес 300лв. сме пръснали за храна.
68
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С жито дали се презапасихте, защото след струпванията от толкова овце накуп в магазина гаранция заразените вече са хиляди. За някой това презапасяване ще им е за последно!
67
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Презапасяването се прави не с цел просто да имаш а с цел когато инфектираните хора станат 50-60% от всички26574 да не ходиш до магазина за да не се заразиш там!!!!!!!!!!!!!!!!!!
66
5
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Аре стига глупости! Хората не се презапасяват, а пазаруват поне за седмица, за да не влизат всеки ден в магазин, както ни е обичайната практика.
65
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хи - хи... Презапасилите се като се гътнете кажете на родата да продава в OLX-a на поливин цена!
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** Вера ви немам за нищо ... остави ти за 2 години !