В моловете ще работят само банки, аптеки, хранителни магазини

На ресторантите разрешават само доставки по домовете
Обновена: 13 мар 2020 21:41 | 13 мар 2020 21:30, Веселина Йорданова
73
В моловете ще работят само банки, аптеки, хранителни магазини
Снимка: БГНЕС, архив

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

Уточнението е със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Още по темата
Засега заповедта е до 29 март.

На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките могат да бъде променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
10
 
! Отговори
До Бизнесмен преди 4 години
И да не си затвориш лафката за боза и гранясали баници както и сергийката с чорапи от Бангладеш (твоите търговски обекти) все тая
58
2
 
10
 
! Отговори
баба ти преди 4 години
Повтаря се 1991 година. Сега взеха земята на хората. Убиха животните.
57
3
 
14
 
! Отговори
Бивш Гербер преди 4 години
В нашата фирма направиха съкращения . На останалите намалиха заплатите .Който иска това е положението. Накрая обикновенните Българи ще изядат дървото. Шефа свали ризата и вратовръзката и облече работните дрехи.Пак ще се оправи ,а служителите кучета ги яли !!
56
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано всичко това продължи 5-6 месеца та селчовците да свищт платната и обратно в провинцията откъдето изпълзяха.
55
9
 
10
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
По закон трябва да бъда уведомен писменно и да сложа подписа си,че съм бил уведомен за извънредното положени . В никакъв друг случай няма да затворя търговските си обекти и никой не може да заведе дело срещу който и да е ,че нарушава карантината!!! Айде да ги видим сега как ще изпълнят заповедта !
54
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че българите се доказаха днед като пълни ***. Казаха им да си стоят вкъщи и да не обикалят като мухи без глави, те изкупиха тоалетната хартия от магазините... Абсолютни ретарди...
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52Не знам кое е смешното, но смей си се..
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58Приказвай си...
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купувам апартаменти в центъра на София.Плащам по 2 чувала картофи и едно прасе 100 кила за 100м2.
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко лошо си има и добрата страна.Сега всичките провинциални гайди-келнераци, барманчета, слуги всякакви и т.н ще останат без кинти и ще поемат към родните провинциални землянки !!П.П. Отдавна предупреждавах че бъдещето на човеците никак не е розово ама няма кой да чуЙ !!А лошото още не е започнало.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
правили ли сте секс в интернет?---Аз правих веднъж. После трябваше да купувам нова клавиатура, ще се изпляках върху мойта.
48
2
 
11
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Що не излезеш да си покараш тротинетката и да се успокоиш малко?
47
5
 
11
 
! Отговори
HAHAHHAHAHAHAHH преди 4 години
А някой пита ли "банките" дали имат толкова пари кеш? Днес много "банчици" са ударили греда с живота, щото всичко живо си тегли парите.Също е интересно как на улицата няма живо пиле - днес(Петък вечер) карах с тротинетката по средата на булевардите в София. Не съм вярвал, че ще видя подобно нещо.Ще излиза армията, усеща се...
46
7
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Ееее, как може да затворят питейните заведения. На мен така ми се пие количка с лет.
45
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 47. Ами давай бе пич. Ако имаш да му казваш нещо на,това бозаво старче зад океана,Давай!-:) Аз му казвам само,че е марионетка на хората с пРи в сянка! И не ме интересуват президентите в САЩ! Тук е България и си имаме достоен мъж генерал за президент!-:)
44
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
Ами Китай не спи за разлика от цяла Европа и България! То ние в Европа го разбрахмеЧе е политическо икономическа война между 2 континента.Та те ли няма да го схванат?!!
43
5
 
3
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ преди 4 години
Фейсбук е собственост на Доналд Тръмп - това е като нашите билетчета за Търкане и Божков .
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като казаха днес "търговски обекти" трябваше това да включва всякакъв тип обекти, защото сега тези тръгнали по аптеки и хранителни магазини ще се блъскат в кибиците тръгнали за дрехи, обувки и всякакви неналожащи стоки. Каква е мярката тук не я виждам - учениците са навън, майките са навън, пенсионерите щъкаха и днес цял ден?!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех тия Американциииии!!!-:(
40
5
 
8
 
! Отговори
ДНЕС преди 4 години
Китай днес обяви че Коронавируса е донесен и пуснат от ЦРУ - Да очакваме и ВОЙНА .Фейсбук има Цензура в тази Война .