Бойко Борисов: Телефон 112 ще поема обаждания, свързани с коронавируса

Не трябва да има струпване на хора, категоричен е премиерът
Обновена: 14 мар 2020 15:39 | 14 мар 2020 14:44, Анисия Иванова
116
Бойко Борисов: Телефон 112  ще поема обаждания, свързани с коронавируса

Телефон 112  от 17.00 часа днес ще поема обаждания с въпроси за коронавируса и за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседание на Министерски съвет.

По негово разпореждане служители от Министерството на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да отговарят на гражданите.

"Четирима от МЗ ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос да му се отговаря бързо и надлежно кое може да работи и кое не. Надявам се платформата да не бъде хаквана и претоварвана с умисъл, за да може да издържи“, допълни той.

РЗИ и МВР ще имат право да затворят магазини, ако на касата или вътре в обекта има опашка, каза още Борисов на извънредния брифинг. И поясни, че целта е да не се струпват хора.

Премиерът съобщи, че заради обявеното извънредно положение се удължават сроковете за издаване на лични документи, ТЕЛК, протоколи за лекарства.

"Срокът на личните документи ще бъде удължен с половин година служебно, за да се избегнат струпвания на паспортните гишета. До края на май пък се удължава срокът за издаване на документи на автомобилните газови уредби", каза той.

Целта на заповедта и извънредните мерки са да не позволяваме струпването на хора, това е единствената доказано работеща мярка, за пореден път обясни той.

Още по темата

Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца. Хората няма да се налага да отиват да се излагат на допълнителен риск,  решенията на ТЕЛК се удължават до края на месец май, изброи още премиерът.

Той препоръча на кметовете да бъдат внимателни при затваряне на открити пазари дали хората има откъде да пазаруват.

"Някои от магазините за строителни материали и техника са отворени. Ако намерят такъв магазин със струпване на хора, ще бъде затварян веднага", предупреди Борисов.

"Ресторантите, ако работи кухнята ще работи за доставки по домовете. Веригите са бързо хранене само при купуване за вкъщи. Няма проблем хората да се разхождат на въздух", допълни той.

Той изрази надежда след две седмици режимът с извънредни мерки да бъде отслабен. Посочено беше също, че при спекула с цени на храни ще се наложи налагане на "таван".

Правителството обмисля дали заповедта на здравния министър с ограниченията за движение на хора да не стане специален закон за борба с коронавируса, добави премиерът.

Здравните инспекции, заедно с МВР да уеднаквят критериите по които действат кметовете, препоръча още премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да та таковам в кухата кратуна !!!!!!!................................................... Сетила се Мара да се побара.....................................
91
0
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Подозирах , че Бойко Борисов ще оплеска проблема с епидемията!Ето сега се крие зад тел.112 , а до вчера лично даваше здравни указания!Явно вече сме опушили работата - ще броим ковчезите .....кофти работа!
90
0
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
По закона за извънредните положение държавата,т.е.ГЕРБ, може да възлага поръчки без търг или конкурс до 3 пъти над пазарната цена! Борисов поиска 3 млрд. допълнително от бюджета за борба с коронавируса. Да са четите новите 3 млрд. на ГЕРБ-ерските олигарси!
89
0
 
4
 
! Отговори
УУ преди 4 години
ЧАКАЙ ТИ чешиш..тарниците от 112 да ти свършат нещо!Пуснете директните телефони на раойниите там да се обаждаме бе!Тука ги гледам редовните пиянки от сутрин до вечер кибичат и надигат шишетата на магазина който уж е хранителен пък нелегално е кръчма и всякакви начистоплътни се мотат там!Цялата ви работа е един тшяк!
88
0
 
5
 
! Отговори
Тъпънгер преди 4 години
Боко сега разбра ли че спешна помощ е на преден план а нямат дори очила,а заплатите и кат.труд?Дайте европейски заплати и спрете тъмните по улиците и парковете
87
0
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
"Фотогеничен: бе братче. " Сладур". Де каквото стане и нашето "борче" 1 во! Само се питам и другодр Борисов. Първо забранявате масовите събирания.Ами затворете и Народното събрание! 240 търтея и са на куп! После само хранителните магазини "работели" само. Ок няма да сме гладни я? Ама проблема е Че нищо не произвеждаме освен гъби др Борисов! И всичко в големите вериги се внася от Самият ЕС от държавите в него! Че и Китайски чесън и т.н.т! Схващаш ли? И стоките от ЕС са ОПАСНИ!-:) И?Кво прайм?
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОПНД- Обичам Парите На Другите, ще се казва партията на цецо светецо, а дори и с друга абревиатура, основната политическа линия е тази!
85
0
 
2
 
! Отговори
Телефон 112 преди 4 години
Бойко Борисов ще поема обаждания, свързани с коронавируса
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПредлагам ДАА(Демократичен апартамент с асансьор)
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Бойко Ганьос се дуе по екраните, крадецът Цветанов прави партия.-Браво...предлагам име ППП - Партия на Превтасалите Пъпеши
82
0
 
8
 
! Отговори
сигнал преди 4 години
днес в кв Лагера изкараха всички деца навън да си играят по градинките ! Да,чудесно е ,че при тоя вирус децата няма да ......... , Но разнасят заразата ! Що за народ сме ?
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Бойко Ганьос се дуе по екраните, крадецът Цветанов прави партия.
80
1
 
9
 
! Отговори
сама... преди 4 години
държавата не е длъжна да дава помощи понеже примерно са безработни от по-дълго време. Но иначе за господата депутати/бизнесмени - има форсмажорни обстоятелства и държавата им покрива всички загуби. Не е ли нагло да развържеш държавния резерв за форсмажорни компенсации на работодатели, хазяи и т.н., а да си траеш за хората които могат да умрат без пари за храна за няколко дни - камо ли до края на месеца, когато уж щели да отворят университетите. И за какво изобщо ги затварят у нас, при положение че руснаците обясниха че в тяхната огромна държава умишлено не ги затварят, поради много-основателна
79
0
 
1
 
! Отговори
... лягай и брой си преди 4 години
Пицата на парче също продава храна и то много по-бързо от другите магазини за храна, дори някой от тях продават през гише, което е хем по-бързо, хем гарантира че болните клиенти няма да влизат в затворени пространства, понеже вирусът не обичал чист въздух. Но тях ги затварят, а в същото време - депутатите ще могат обаче да си поръчват доставка до вкъщи на малки кръгли пици, които са по-скъпи и не са по джоба на масовото население, особено когато става въпрос за средно-голямо семейство. Извода е че нарочно или не - мерките убиват. И тук даже не споменавам огромният брой хора, на които държавата
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ден това ще свърши и който оцелее ще види кои са обеднели и кои забогатели. Това е геноцид, но извършителите ще станат ясни след като много хора си отидат.
77
0
 
2
 
! Отговори
7-9 и ще си легнала преди 4 години
- те няма да се редят на тия опашки, а ще си поръчат пица по телефона - това било разрешено. А ако обикновенният човек иска да си купи минавайки пица на парче, вместо да се зарази на опашките - може ли? Не! За обикновенният човек планът е да се зарази колкото се може по-скоро. И каква е разликата между един хипрмаркет и една пица на парче? В единият се редиш с часове да влезеш или с часове да излезеш, а в пицата на парче - дори и да не е с гише, пак и да влезеш - можеш да купиш 7-8 парчета за цялото семейство за няма и две минути и да пропуснеш почти-сигурното заразяване в опашките пред супер
76
1
 
2
 
! Отговори
7-8 и ще си паднала преди 4 години
Депутатите затварят всичко, без това което им е нужно на тях. Не затварят банките, защото там са им парите. Не затварят аптеките, за да могат да си купуват лекарства. Премиерът дори предложил да не затварят и фризьорските салони - нали ги дават по телевизията. Не затварят хранителни магазини, но въвеждат в тях пропусквателен режим, който причинява стълпотворения пред тях и паника да не си изпуснеш реда. Така, ако искаш да си купиш нещо дребно за ядене - колкото да изкараш до утре, си принуден да се редиш пред магазините на опашка и да се заразиш. Но депутатите са се подсигурили и за това - те
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е онзи веселяк, който се радваше, че имаме банани и тоалетна хартия? Е, вече почти нямаме! Който живял, живял. Сега, след успешната демокрация, настъпи КОРОНАЦИЯ!
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би трябва да се обърне внимание на мерките в частните лекарски и стоматологични кабинети в жилищни блокове. Във връзка с нарушенията на карантината, на адресите да се поставят индивидуални писмени съобщения за карантина в жилищата, чието отстраняване да се наказва. Да се помисли как да се поставят под карантина и наблюдават живущите и наемателите без официална адресна регистрация, което е широка практика в градовете и селата.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бойко Борисов: Телефон 112 ще поема обаждания, свързани с коронавируса"-И на тел. се обажда самия Бойк ,Батман, Бай Тошо, Силвестър Сталоун, Ален Де лон Императора неповторимия и невероятния бате батко баце батман