МВнР: Българите могат да се връщат от чужбина

Под карантина ще са тези от рискови държави
14 мар 2020 08:46, Елка Василева
91
МВнР: Българите могат да се връщат от чужбина
Снимка: архив, БГНЕС

Във връзка с огромния брой запитвания ви информираме, че Република България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани. Това се съобщава на сайта на Министерството на външните работи.

Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъдат поставяни тези, които се връщат от определените за рискови държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

Към момента границите на съседните на България страни са отворени, като на места са наложени допълнителни ограничения или допълнителни проверки във връзка с борбата с разпространението на коронавируса.

Още по темата

Ако решат да предприемат пътуване, се препоръчва на българските граждани зад граница преди това да се информират за въведените превантивни мерки в държавите, през които преминават, включително и на границите на съответните държави.

За целта МВнР ще публикува периодично актуална информация на сайта на МВнР.

Актуалната обстановка с граничния контрол е следната:
  
Италианско-словенска граница – преустановен е всякакъв вид транспорт. Осигурена е възможност за завръщане на словенски граждани;
   
Хърватия – транзитно преминаване през страната за период не по-дълъг от 24 часа;
   
Чехия – преминаване от и към Германия и Австрия единствено през определени ГКПП;
   
Република Северна Македония – няма ограничения, но пътниците, пристигащи от рискови зони, се насочват единствено към ГКПП Гюешево;
 
Сърбия – функциониращи единствено големите ГКПП. На българо-сръбската граница: „Калотина“ и „Връшка чука“, на преминаващите през граничните пунктове граждани се извършват допълнителни проверки, включително измерване на температурата.
   
Гърция – няма ограничения на ГКПП Промахон и ГКПП Маказа;
   
Унгария – граничен контрол се извършва на словенската и хърватската граница, включващ проверка на телесната температура и провеждане на интервю. Превозвачи, пътуващи от Италия, могат да влязат на територията на Унгария от Австрия през пункта Rábafüzes, ако разполагат с медицински документ, издаден в рамките на 4 дни, посочващ, че притежателят му не е заразен с вирус COVID-19. Продължава забраната за влизане в Унгария на физически лица, пътуващи от Италия;
   
Германия – има засилен контрол по границите с Австрия и Швейцария. Не се планира границите да бъдат затваряни;
   
Швейцария – няма ограничения за пътуване;
   
Румъния - към момента не е в сила затварянето на ГКПП с България въпреки изказването на министъра на вътрешните работи на Румъния.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със Ситуационния център на МВнР на следните денонощни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес crisis@mfa.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
"Умните и красивите", живеещи в чужбина, които по принцип се връщат само да си правят зъбите и да се похвалят в родното си село, колко са богати и успели, миейки тоалетни чинии, сега изведнъж много бързо се сетиха за страната си и почнаха да идват тук да ни заразяват, да си седят, където са си отишли, нямаме нужда от тях тук ;) !!!!
71
3
 
6
 
! Отговори
Чужбина преди 4 години
Мият тоалетните в Германия и българската държава им е длъжна. КАТО ЗАКЪСАТ ТЪРСЯТ ПОМОЩ ОТ БГ НИЩО ЧЕ СА С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това министерство е в грешка,Кой нормален от Западна Европа ще се прибере в Б-я ,няма болници,няма персонал,мизерия,корупция плащаш всички услуги,не признават застраховки-медицински от чужбина ,няма внимание и отношение в болниците.Редиш се по опашки чакат всички незнаеш къде се намираш.Ако си болен трябва да имаш пари ако не в погребалната агенция.300 лв пенсия ало
69
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че не сте успели ВИЕ ( индивидите от чужбина ) да си уредите хубава работа в България и да изкарвате хубави пари, това си е ваш проблем. Били сте некадърни тук, ще си останете некадърни и в друга държава. Злобейте още, изглеждате смешно.
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе всичките много дрънкате ама кой знае къде бачкате за без пари в някой смешен call center :Д това че сте в чужбина нищо не значи, все същите злобни *** които работят за минимална заплата (бас хващам)
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като толкова много не ви харесва в България с нейният ***,завистлив и изостанал народ,какво чакате бягайте на Запад!Италия,Испания ,Дания, Великобритания там ще се чувствате прекрасно и в безопасност!
66
8
 
11
 
! Отговори
ЕЛИ/2/ преди 4 години
Не са ни притрябвали
65
4
 
18
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 4 години
Може и да могат... ама не искат
64
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз бих се разкарал от БГ заради хората.Завистливи, некадърни, невъзпитани, не уважават мнението на останали. Абе .. долен народ, заради това е на такова дередже.А депутатите са проекция на избирателите си.Няма какви други да бъдат!
63
2
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 4 години
Значи борбата с вируса в България е пунта мара
62
2
 
17
 
! Отговори
Az преди 4 години
Принципно няма да е проблем ако се върнат сега и стоят 2 седмици под карантина. Но ако решат да се връщат към края на периода на извънредно положение и почнат да щъкат навсякъде ще е безполезно всичко, което се прави в момента. По-добре е да им дадат срок, в който могат да се върнат, примерно седмица сега, за да има време да престоят в карантина и ако изберат да не се върнат в този сток просто чао до следващия подходящ момент.
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо... Депопулацията ще намали сериозно жените на и отите ми...Дано започнат да отчуждават сега, когато са много високи цените, че добра папка ще се направи!
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Беге имало 30-40 болни, ама в Дания 800.Сега - Дали и над просто няма само 100 теста проведени, а в Дания не са 4000-5000?
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяни без власт и иимущесвто се разпореждат... Ахаха изказват, по-точно! Свободата на словото беше грешка ;)
58
3
 
28
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
То в българия вързано куче няма да стои ти за хората приказваш.Никой не е избягал от българия.Българските граждани просто отидоха в чужбина за по-добър живот.За да тръгнеш на гурбет се иска дупе и кураж.В българия при мати и тати е добре,нали?
57
6
 
22
 
! Отговори
бг преди 4 години
ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ !
56
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма много желаещи да се завърнат в 18-ти век!
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спрете всякакви пътувания в следващия месец.стоене 3 часа в самолет откъдето и да е, значи да се заразиш, не че ще умреш от това, но просто разнасяш заразата
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58Аре се геъмни Кои сте "вас"? Защо всяко *** селяне се изказва, все едно е част от някаква голяма група "народни" хора? Случайно сеслкокопитни скъсма цъpвyли, тръгнали да се правят на мъдри. Бегай на село, де лръчмит ене са затворени, щото не а кой да го провери и там ръси "народни" мъдрости.
53
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом са избрали да избягат от България и да се спасяват в други страни,нека сега другите страни да ги спасяват и лекуват.Ние тук си имаме достатъчно грижи и нямаме нужда от тях,щом те нямат нужда от нас.