Митрополит Гавраил: Не трябва да затваряме църквите

Според духовника вирусът е изпитание
15 мар 2020 22:05, Нели Христова
190
Митрополит Гавраил: Не трябва да затваряме църквите
Снимка: БГНЕС

"Голямо изпитание е за хората, съжаляваме за тези, които ги е постигнала тази епидемия, но си мислим, че трябва да използваме времето на Великия пост за особено покаяние и молитва, това каза митрополит Гавраил пред bTV. - Ние говорим за тази напаст, но колко много по-страшни неща има около нас – ние за това не мислим и не мислим колко е страшен грехът, който опустошава човешката душа.

"Това идва за да ни стресне, да ни покаже, че трябва да поправим себе си, да искаме от Бога прошка и да искаме неговата помощ, защото църквата е преживяла много епидемии и винаги с молитва, покаяние и пост те са преодолявани в църквата", каза още той.

Митрополит Гавриил заяви, че има писмо от Негово Светейшество Патриарх Неофит, което е одобрено от всички митрополити.

"В него е дадена насока как да се действа – мерки за хигиена, всичко, което е необходимо да се прави. Но в това писмо не е казано, че трябва да затваряме църквите и, че не трябва да се молим и са служим, а обратното - с по-голямо усърдие, да се обърнем с молитва към Бога.

Спазвайки всички необходими условия за хигиена, ние ги спазваме, но не се отменят службите, защото те са тази духовна сила, която първо дава на човека сила и въодушевление да преодолява трудностите и с тях можем да омилостивим и Господ да ни избави от тази страшна епидемия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
0
 
! Отговори
ханонимен преди 4 години
Учените наши найголуеми заедно с църквата са разбрали и доказали,че този вирус не може да се разпространява в храмове и църкви,не може да заразява всички богопомазани от поп нагоре, както и те не могат да разнасят вируси никакви. Наука бате,наука.
153
0
 
4
 
! Отговори
Kuku преди 4 години
Тези неграмотни кукувци" вместо да изпишат вежди,ще извадят очи"!Какво им пречи да правят литургии, но да ги излъчват по телевизията !
152
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Митрополит Гавраил: Не трябва да затваряме църквите "Правилно мнение. Не трябва да се угажда на разнежената, разлигавена, проста и просташка тълпа, която си мисли,че може да дава тон на БПЦ. Който се страхува за мизерният си животец, да НЕ ходи на църква. НИКОЙ НАСИЛА не кара хората да са станат вярващи и да посещават църковните храмове за Св. Богослужение.
151
3
 
7
 
! Отговори
Мюсюлманите преди 4 години
Затвориха Кум и Мека обаче нашите поп-полковници се опъватЗер ще им секне далавератаСтрах от Бога нямат, говедата!
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виролог: Вържете попа за да е мирно селото !
149
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги затворят!И без това нищо духовно и чисто няма в нашите свещенници.
148
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 158:нашата църква няма нищо общо нито с Бог, нито с Вяра - продажни душегубци и скотове.
147
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия затвори църквите, но остави отворени банките...Резултатът?Масов мор.В отвъдното банковата сметка ли минава или душата.Не смейте да искате подобно нещо за България!Който не иска, да не ходи на църква. Може и обезумял да вика: "Спаси ме, Вселено!" или "Помогни ми, Природо!"Но да не пречи на хората със здрав разум да се помолят в църквата на Единствения, Който може да ни помогне - Бог.Защото това после ще помогне на всички ни.Трябва да сме единни и да не предаваме Вярата си.
146
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е митрополит Гавраиил, сега е Великият пост и е време за размисъл и покаяние. Тази епидемия показва още повече каква огромна нужда имаме от Бога, от Църквата Му, за да сме душевно и телесно здрави.Стига с този материалистично мислене, той убива по-масово и от най-страшния вирус! Тялото е тленно, душата е вечната. Да се погрижим за нея! Да се вслушаме в отците.
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май това черно човече, не разбира какво му казва зеленото!
144
2
 
7
 
! Отговори
Ddt преди 4 години
Църквата само ракията си да продава, която произвежда и ще се самоиздържа !!! А ако пуснат за продажба и от земеделското си производство по манастирите (което я издържи на проверка от БАБХ/РЗИ/НАП, я не) - даже ще строи нови...ъъъ.. "Стопански обекти" !!!
143
2
 
12
 
! Отговори
Kugelblitz преди 4 години
Църквите у нас в повечето случаи са паметници на културата и затова се посещават на първо място от туристи, в това число чужденци от Китай, Корея, Япония, Италия, Холандия и Германия, които са рисков контингент. В този смисъл политиката на Светия синод е по-скоро егоистично-синдикална, отколкото спасително съборна.Интереса клати феса, пардон, "камилавката".
142
2
 
7
 
! Отговори
х преди 4 години
Дядо с поличка.
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ОСЪДЕНИ СТЕ! ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕТЕ! Огненото езеро е приготвено за всички вас!---Въй, ужас. Аз пък все се чудя как религиозните овчици хем уж са овчици и обичат послушание, хем много, ама много им се иска те да са Господ и викат уж от негово име с главни букви.
140
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дяда ви поп си губи времето с вас. Те първа ще сърбате попарата.
139
3
 
12
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Това решение на БПЦ, може да е много опасно! Има хора, които не се числят към миряните, но също посещават църквите, само за да запалят свещ, уж за здраве. Само, че ако вече са заразени с вируса, могат да го пренесат и върху другите миряни, които редовно посещават храмовете, както и да заразят свещениците. Трябва да се има предвид, че голяма част от миряните и свещениците са на по 80 години, а точно тази група хора е в най-голяма опасност.
138
5
 
2
 
! Отговори
Боже пази България! преди 4 години
Съединението заразява с контактите си и разделя хората на болни и здрави!Първо премахнете го надписа над НС с БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ както ни предпази от войни
137
5
 
5
 
! Отговори
слава на Бога и Исус преди 4 години
До ЕвангелистСамо той ще ни избави така както ни зарази! Послушание и вяра в Бога е спасението!
136
4
 
5
 
! Отговори
Именно!!! преди 4 години
До Нали уж имаЗащото има Господ да гледа и знае всичко - той заразява и изцелява!Възкресява.Ще следва потоп ако не се вразумим да спазваме 10-те божи заповеди-конституция
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средновековие - Църквата убива котки - плъховете се размножават - идва Чумата...