Горанов обяви мерки за подкрепа на добросъвестни работодатели

Министри призоваха: Плащайте си сметките!
Обновена: 16 мар 2020 17:59 | 16 мар 2020 17:35, Веселина Йорданова
94
Горанов обяви мерки за подкрепа на добросъвестни работодатели
Снимка: БГНЕС

Тримесечна мярка за подкрепа на заетостта обяви правителството за фирми с цел да не освобождават персонал в ситуация на извънредно положение.

Става дума за поемане на възнаграждения на служителите в рамките на 60% за бизнеси, които са доказано засегнати от спиране на дейността им заради коронавируса.

Още по темата
Мярката ще се осъществява през Агенцията по заетостта, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му тя ще послужи на добросъвестни работодатели да минат през кризата, без да освобождават хора.

Държавата предвижда да удължи конкретни стопански срокове, които ще бъдат обявени допълнително.

Горанов ще предложи на правителството увеличение с 500 млн. лева на капитала на Българската банка за развитие (ББР), който ще служи за издаване на портфейлни гаранции към търговските банки и ББР да участва временно с опция за обратно изкупуване в капитала на дружества. Така временно ще се осигури безплатно финансиране на компании, които прибягнат до подобно решение.

В Министерството на финансите ще бъде обявен телефон за конкретни казуси на фирми при разплащания с държавата.

Да запазим здравия разум, да не смятаме, че държавата може да замени реалната икономика, призова Горанов.

Икономическият министър Емил Караниколов също апелира гражданите да си плащат сметките.

Не сме в ситуация, в която можем да обещаваме щяло и нещяло. Ако вземаш от бюджета за едни, то ще е за сметка на други, предупреди Караниколов. По думите му най-важно е здравето на хората и предприеманите социални мерки за защита.

Балансът е изключително труден, за да се съхрани стопанският живот в страната, разчитам на отговорно поведение, каза и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Синдикатите поискаха максимална защитеност на медиците на първа линия, на работещите в публичния транспорт, на летища и гари, на социалните работници - да получат също защитни облекла и дезинфектанти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До господина с каскета ,защо не чухме ,че те следите лично разпределението на 812 милиона евро отпуснати ни от Европейския съюз!
87
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Явно ГЕРБ са измислили нова схема за присвояване на обществени средства.
86
1
 
5
 
! Отговори
Всички гоими преди 4 години
да си предадат бизнесите и имотите на Кристалина доброволно,че да не идваме да ви ги вземем а че по-лошо ще станена съзнателните гоими ще им се позволи да си оставят по някой и друг шекел за дребни харчове ...аре че да няма по-строга карантина с танкове и кървища - обръщаите джобовете доброволно(съобщение от МВФ, Световната Банка и световния евреиски съвет)
85
0
 
8
 
! Отговори
ясно преди 4 години
"Добросъвестни работодатели" - нашите фирми.С милиардите, които ще разпределят герберите покрай кризата могат да дадат на всяко семейство еднократно по 5 000лв. Подобна дистрибуция не би била най-ефективната мярка, но повярвайте ми, би била много по-ефективна и честна от това, което реално ще сътворят властниците ни.
84
2
 
7
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Многоуважаеми "бизнесмени",ГораноФ много добре знае,че имате двоини счетоводства,плащате под минималната и не произвеждате нищо,последните 30 години дИмокрация назначи бизнесмени гласуващи за власт имащите,точат се пари по програми,експлоатират се хора,обществени поръчки асфалтират в небитието за да се вземат едни пари..лицемерието и кражбите минаха всякакви граници,гл.прокорор моля тараш в задните стаички с компютрите за двойно..
83
1
 
9
 
! Отговори
Пхилосопхера преди 4 години
Поредното доказателство, че ни управляват ***. Ако бях работодател, на когото тия са спрели бизнеса щях веднага да им изпратя всичките работници на борсата да им плащат 90% от заплатата, а аз да не плащам никакви осигуровки. Сега по андрешковски искат да минат само с 60%, но не вярвам да има будали дето да не си направят по-правилната сметка. Истинска мярка за помощ би била да поемат целите заплати и осигуровките
82
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Господ е Българин братя,нека не допускаме разрастване на чумата,заради децата ни,заради България,заради самите нас,ще се справим и с това,народа ни е надживял 200 г. византийско,500 години османско,бъдете отговорни и обичайте България,нашият и на децата ни Дом....Бог да ви благослови
81
2
 
2
 
! Отговори
НИКОЙ преди 4 години
СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ., РАБОТЕТЕ ОТ В КЪЩИ , ПАЗЕТЕ СЕ НА ДВА МЕТРА ЕДИН ОТ ДРУГ, НОСЕТЕ МАСКИ ,СПАЗВАЙТЕ КАРАНТИНА ,ПОДАВАЙТЕ СИГНАЛ ЗА НЕСПАЗВАЩИ ДИСЦИПЛИНАТА *** ,НЕ 14, 30 ДЕНА НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ .И НЕ ПЛАЩАЙТЕ СМЕТКИ ,ДОКАТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ *** НЕ ПОЧНАТ ДА КОЗИРУВАТ НА ГЕНЕРАЛА!за невярващите , гледайте как гори и се разгаря европа.има брояч в реално време.който не иска не ги е намерил
80
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Пътя към Ада е постлан с добри намерения,едни работодатели близки до управляващите,държащи банкоматните карти на работниците си да не приберат едни пари а до хората да не стигне нищо,всички го знаят..пир по време на чума,30 години го гледаме тоя филм,бъдете отговорни,заради близките ви,заради хората които ви обичат и обичате,властта ще се възползва..те не са българи и човеци,обичайте България,ние сме Народ,братя сме,ще ни има...вън филите и фобите от Родината ми
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До fskype е собственост на microsoft а не на google умнико
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като намалеят осигуровките,защото много хора ще фалират от дребните,Горанов ще харчи от тези за новите оръжия на армията.Следващия месец обаче кои ще харчи?Ами по-следващия?А тези освободени от работа отиват на държавна издръжка в бюрата по безработица.Чиновници ще започне да уволнява от раздутия щат,но и те там в бюрото по труда.Ще се образува маса от безработни,но и озлобени хора.Тоя май няма да мине само с оставка....
77
2
 
3
 
! Отговори
f преди 4 години
Забранете на гугъла да влиза в България! Краде ужасно много!!!Краде логиката на търсене, оставяйки добрите бг логисти без работа, не е спрял да преснима книги и учебници, и скайпът е собственост на гугъл, така че и съдържанието на чатовете крадат! Нападнете гугъла, възвеличаващ сащ и разни богаташчета чрез кражба!
76
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
По обяд съм пратил файла в НАП за прекратяване на трудовите договори на всички. Още не го е потвърдило в НАП. Сметни системата колко е задръстена с прекратяване на трудови договори на персонал от кафенета, ресторанти и др. Много яко си го сложи Боко със затварянето на кръчмите. А април месец кой ще внесе ДДС и осигуровки?Фалит!!!
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Горанов ми даде пари,понеже съм частник и досега само аз давам и нищо не съм получил от държавата,ще повярвам в дядо Мраз!Аз не вервам!
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подпомагайте дребните търговци,хотелиери, ресторантьори и всеки един бизнес с до петдесет служители! Но защо ли имам чувството,че всичките пари от ЕС отново ще отидат в джобовете на"червените хиени"а всичко дребно ще бъде хвърлено на кучетата!
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов ще даде 500 милиона на ББР ще служи за издаване на портфейлни гаранции към търговските банки и ББР да участва временно с опция за обратно изкупуване в капитала на дружества. Така временно ще се осигури безплатно финансиране на компании, които прибягнат до подобно решение.Демек на ''наши'' фирми и като не ги върнат уж държавата влиза с %.Това си е чисто източване на държавни пари!А ако случайно дойде някой заблуден ще му прилапат фирмата дори с една вноска да закъснее по кредита.Хиени!!
72
0
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
продължение от 71необходимо е и някакъв може и малък %т да се инвестира в нещо! Пролет е и това е добра възможност!
71
0
 
14
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Добросъвестни работодатели в България са изчезваш вид , а такива като добросъвестни управляващи са отдавна изчезнали!Виж престъпни и крадливи , като тоя наемател без наем - Горанов, са навсякъде в Държавната администрация!
70
1
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
610лв. мин. заплата = 256 лв. пълна осигуровка+данък, 477 чисто за получаване. 60% са 286 лв. от Горанов. Аз трябва да платя 191лв+256лв= 447лв. на човек. Въпросът:ДЕ Е КИРО НА КИРИЯ :))))))))))))))))))))))))))))Днес всички аут в Бюрото по труда.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 66Никога, то тоя вирус беше създаден общо взето за вас.