Телемедицина: Онлайн лекарски консултаци по време на пандемия

Хроничните заболявания могат да се разпознават и дистанционно
16 мар 2020 10:32, Ния Христова
1

Пациенти се притесняват, че лични лекари не отговарят на телефонните повиквания, а пред кабинетите се получават струпвания на хора на едно място. При тези условия могат и да се увилечат повикванията към Спешна помощ. Как да избегнем близките контакти с много хора в болничните заведения? 
 
"Интерактвината медицина позволява комуникация лекар - лекар и лекар - пациент в реално време. В България в момента има действаща такава система към сайта superdoc.bg с приложението Healee, в което са включени около 500 лекари и се дават консултации в реално време", коментира урологът д-р Иван Велев в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той смята, че първият контакт между пациента и лекаря може да се осъществи и по този начин. Пациентът може да разкаже за симптомите, които има и лекарят да прецени дали да го насочи към спешен кабинет или към съотметното лечебно заведение. 
 
Телемониторингът може да проследява здравословното състояние в домашни условия на пациенти, които са с хронични заболявания чрез мобилни медицински условия, които събират данни за различни жизнени показатели. 
 
"Това е един от начините да се улесни и да се провежда наблюдение на пациенти под карантина или с лека заболеваемост. Дистанционно може да бъдат разпознавани хроничните заболявания. Може да получим и резултати от кръвни изследвания, образна диагностика може да се приложи", посочи още д-р Велев. 
 
Според д-р Велев телемедицината създава възможност да се намали цената на медицинската помощ, пести време, както и разходи за пациента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари