Как се справи България, когато грип уби 80 000 българи?

Като източник на т.нар. испански грип се сочи Китай
Обновена: 17 мар 2020 20:38 | 17 мар 2020 20:38, Елка Василева
167
Как се справи България, когато грип уби 80 000 българи?
Снимка: National Museum of Health and Medicine

Непосредствено след края на Първата световна война пандемията от т.нар. испански грип убива 80 000 българи. Как победената във войната България се справя с тази поредна катастрофа?

В края на Първата световна война, погубила 16 милиона души, избухва най-смъртоносната пандемия в човешката история. По различни оценки жертвите на т.нар. испански грип варират между 50 и 100 милиона, пише Дойче веле.

Като източник на заразата отново е сочен Китай. По онова време във вътрешните райони на страната интензивно се набира работна ръка, необходима за бушуващата в Европа война, в която Китай се е включил на страната на Антантата. Работниците са транспортирани през САЩ и Канада, където вероятно оставят след себе си първите огнища на заразата с непознат дотогава мутирал грипен щам. Китайският трудов корпус стига чак до фронта във Франция, където се включва в прокопаването и възстановяването на траншеи, пътища и жп линии.

Милиони жертви за броени седмици

През пролетта на 1918 година за лавината от необясними смъртни случаи за пръв път съобщават свободните от военна цензура вестници в Испания, която е запазила неутралитет. Скокообразно грипът обхваща 30% от тогавашното двумилиардно световно население. Смъртността сред заразените варира между 10% и 20%.

Само през първите 25 седмици от разпространението си испанският грип убива 25 милиона души по особено мъчителен начин - задушаване вследствие на остра дихателна недостатъчност. Средно за един от десет заразени краят е фатален. Само в Барселона през този период ежедневно са умирали по 1 200 души.

В много държави са затворени всички институции, църкви, магазини и други обществени места. Експертите са на мнение, че ако преди век бяха съществували днешните динамични транспортни връзки, включително и денонощният въздушен трафик, броят на жертвите е щял да бъде значително по-висок.

България и испанският грип

Пандемията достига воюваща България през май 1918 година. В региона засегнати са още Гърция и окупирана Сърбия, а година по-късно и Румъния. Трите вълни на пандемията убиват най-малко 80 000 българи, което се равнява на около 2% от тогавашното население на страната.

Далеч по-засегнати са Гърция и Сърбия, където пандемията убива съответно 2,5% и 4,2% от населението.

Воюващата на два фронта България тежко понася новата заплаха след честите епидемии от холера, тиф и други силнозаразни болести през онова десетилетие.

Очевидци свидетелстват, че в усилията си да спрат разпространението на холерата в окопите българските военни лекари дори прибягвали до физическа разправа с онези войници, които не преварявали водата си.

Срещу холерата неволно помогнала и масовата консумация на плесенясал хляб през войната - известно е, че плесените са суровина за производството на пеницилина, открит през 1928 година от Александър Флеминг.

Но преваряването на водата и плесенясалият хляб са безсилни срещу грипните щамове. Взима ли тогавашна България някакви мерки срещу испанския грип?

Медицинският факултет към Софийския университет е създаден едва през ноември 1917 година, а това отчасти обяснява липсата на адекватно противодействие срещу грипната пандемия. Историкът проф. Людмил Спасов припомня в тази връзка, че отлично обучените руски военни лекари изиграват важна роля за подобряване на българската медицина и за въвеждането на карантината като превантивна мярка срещу остроинфекциозни заболявания.

Тези лекари пристигат в България с руските войски, бягащи от болшевишкия терор. Сред лекарите се открояват известни учени като академик Георгий Рейн, който е един от най-уважаваните лектори в Софийския университет. Белогвардейските военно-полеви болници в Търново и Стара Загора оказват помощ на местното население при ограничаването на разпространението на заразата, разказва още проф. Спасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
6
 
11
 
! Отговори
Ато преди 4 години
Испанския грип не е тръгнал от азия прочетете малко повече.......
133
4
 
20
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Не очевидец, но ни е разказвано от моята баба. 1923 в кораба от беломорска тракия за варна умират малки дечица(както сега), идвайки на тези земи прокудени от войни умират най-вече мъжете им, на 27години/1927 и над 30/1925...вдовици с малки дечица. Кво знаят тукашните. Знаят македонци, тракийци и сие. Масово умират и като прибавим 1944, и като прибавим 1989, 1999, 2003, 2009, и българия остава без българи, но цел еят свят е, но да ви пожелаем да сте живи и здрави и кой къде му е хубаво там да жив
132
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До man 143Всъщност повечето пандемии идват от изтока, или Африка......и от 'Бутик Болшевик'!
131
2
 
12
 
! Отговори
man преди 4 години
Всъщност повечето пандемии идват от изтока, или Африка
130
4
 
36
 
! Отговори
До 136 Жеков преди 4 години
Произвеждат в Китай, защото там има култура и подготвени кадри, покупателната им способност е близка до тази на европейците. А тук: само заплахи с руснаци и комунизъм. 90% от вас нямат елементарни работни умения - и не говоря за чужд език, който вече е просто задължителен. За вас "нормалните българи" епидемии не са страшни, седите си вкъщи от кълка на кълка, тати носи, мама меси до 37 годишна възраст, а вие произвеждате коментари в сайтове срещу жълти стотинки. Каква заплата да вземате?
129
2
 
12
 
! Отговори
До 125Нормално ли е? преди 4 години
не нормално, предвид че малките и средни предприятия са 95% като брой и осигуряват 90% от заетостта в България. представяш ли си бройката засегнати хора, които ще останат без доход? и колко фирми ще съкратят персонал сега. не говорим само за хранителни и туристически обекти и други в сферата на услугите.
128
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами в Англия загиват 1.8% без колонийте във Франция 2.3 % в Германия 2.1% в русия 4.9% като цяло измъкваме се леко ...
127
4
 
11
 
! Отговори
dramaqueen преди 4 години
от статията разбирам ,че никак не се е справила - хората са си умрели
126
4
 
14
 
! Отговори
До 137 преди 4 години
България скъпо си плаща за тези спасения,няма безплатен обяд.
125
27
 
19
 
! Отговори
Баба Ванга преди 4 години
,, нскрая пак Русия ке ни спаси,,,
124
30
 
43
 
! Отговори
Жеков преди 4 години
Ако настъпи всеобщий комунизъм, всички ще умрат от глад а не от вируси. А всички произвеждат в Китай заради мижавите заплати а не за друго.
123
4
 
4
 
! Отговори
читател преди 4 години
До Ако,лудницатаКолкото си егоистичен, още повече си глупав.Има сериозни ментални проблеми.
122
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зануляване се очаква- нулеви пациенти,обратно броене,оставащи минути,накрая грета тунберг,ще даде начало на новото човечество,ще бъде клонирана,може би?
121
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказва се ,че всичко това е циклично,през 100г.,е как да не повярваш на конспиролога-футуролог, който вещае летален изход за всички ненужни гърла за капитала.Нали имаше теория,която твърди,че чрез болести и войни се прочиствало населението,така се освобождава място за нов още по-глупав хуманоид.Човешкият житейски опит,колкото и да е оскъден и изкривен не може да се предаде,щом ще измират възрастните индивиди,
120
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питамПросто може да се махнат парите и да настъпи всеобщий комунизъм Иначе тия 60% няма от къде да се вземат, освен пак от тия дето ще ги получат. Но те ще трябва да дадат още и на лекари, полицай и пр. всичко, което не създава принадена стойност. Затова индустрията бяга в Китай. Нищо, че там има редовно пандемии.
119
6
 
11
 
! Отговори
До Ако,лудницата преди 4 години
Ако си достатъчно интелегентен, не виждам какъв ти е проблема. Ако не си, никой не може да ти помогне !
118
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е инкубатор, защото китайците ядат всякакви гадинки и отвреме на време някой вирус, който иначе не ходи по хората, решава да се пробва.
117
19
 
14
 
! Отговори
Ако,лудницата преди 4 години
Земята ли е лудницата на вселената? Арестуван в къщи да не излизам и да се чудя какво и какбда правя или да съм в затвора където ще ме хранят и няма да мисля и тревожа за пари,храна или работа?Кое е по-добре за мен в този момент?Мерките на управляващите водят ли към гибел държавата и самите тях?Кое е нормално и кое не е се питам тук и сега?
116
7
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До Анабел1. Българите в България са не повече 3,5 млн.2. Дали да не включим и частните болници с техния медицински персонал?3. Колко лаборатории има в България, включително и в частинте болници и заведения?4. Могат да се изследват поне тези в инфекциозните отделения, както и всички над 65 г. със симптоми на грип, лекувани от личните джипита. Най-малкото, защото заразяват всички други, чакащи пред кабинета на джипито, които за да са там, са със слаба имунна система.
115
5
 
22
 
! Отговори
Анабел преди 4 години
До 121Аз пък съм убедена, че си ***. Ако беше пред мен щях да ти шибна един в самонедеяната кратуна.1. Тест за 8 лв няма. Няма и количества откъде да купиш2. Тестовете са с различна надеждност на резултата и се правят по няколко пъти за потвърждение3. Тест се прави в лаборатория - за 8 млн теста, колко лаборатории трябват?4. Тестът може да даде отрицателен резултат в инкубационния период5. Тестът се бави 8-10 часа, не е мигновен6. Колко мед. персонал е нужен за 8млн теста?и още и оше.