Затвор и глоба за разпространение на фалшиви новини

Това предвижда законопроектът за извънредното положение
17 мар 2020 09:37, Александър Попов
153
Затвор и глоба за разпространение на фалшиви новини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
До 5 години може да лежи в затвора всеки, който разпространи фалшиви новини за короновируса. Това предвижда внесения от депутати от ГЕРБ законопроект "за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание".
Още по темата
Днес той ще се обсъжда в три парламентарни комисии - правната, здравна и социалната, а в сряда се очаква да бъде гласуван от Народното събрание.
 
Депутатите от ГЕРБ откликват на призива на главния прокурор Иван Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. Който разпространява невярна информация за заразителна болест ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба. 
 
Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието скача на 5 години, а глобата - на до 50 000 лв. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
! преди 4 години
От сряда ви искам всички професори и експерти на линия! От всичко разбираме, само не и от нашата професия!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно ще вярваме само на експертите дето ни казват че е грип и да си го караме на крак.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затвор и глоба за разпространение на фалшиви новини.........А Ковид 19, Кармата и Природата има предпочитания към бивши БКП червени лайянярци да ги гътва без график!
62
6
 
12
 
! Отговори
Достоверен Източник преди 4 години
Планът е в ход!Цели се да се използва корона вирусът и извънредното положение ,като извинение за да се национализират пари по спестовните влогове и депозитите на народаШиши-чийто човек е Каскета-отдавна точи зъби на 60-те милиарда лева спестени от хората.Сега имат удобно извинение пуснаха в ход ГешевВ новото законодателство има изрична точка за ограничаване правото на собственост.Сега това за да не се разпространи това че смятат да ни окрадат.
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнеса у нас това е раздутата гербаджиска администрация ! Пълно с некадърници във всички общини ,но верни гласоподаватели!Мразя комунистите във всичките им варянтиГЕРБ са като коронавируса !
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа масово бяга от тук. Не иска тормоз и мизерия.
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страната на Боко и Гешо е бедна и робска страна.
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И КАКВО ОТ ТОВА? ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ И ТОВА Е ИСТИНСКА НОВИНА. СЛЕД ЕПИДЕМИЯТА ЩЕ ИМА НАПУСКАНЕ НА СТРАНАТА.
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки има право на мнение и изразяване, независимо дали се харесва на управляващите или не. не може да криминализираш новини, независимо дали са фалшиви или не. според мен най фалшивите новини се разспространяват от cnn и други подобни "официални" медии. да вземем само колко много инсценирани кадри от ирак и сирия не се пробутаха за истински.. лягат талибаните, мажат се с кечуп, после бомба била паднала.. най фалшивата пропаганда идва от правителствата и от корпоративните медии.
56
4
 
13
 
! Отговори
Да издадат закон преди 4 години
"Истински новини са само тези, които се разпространяват от властимащите"Всички останали имат правото да мълчат.
55
1
 
8
 
! Отговори
разлика преди 4 години
Каква разлика между БГ и примерно Франция. В БГ приемат само плашещи наказателни закони и никаква грижа за хората, като отсрочване на данъците, битови сметки, маски и ръкавици.... Във Франция облекчения за комуналните сметки на хората, мораториум на плащанията, маски и всичко нужно..... На кой да гласувам доверието си?
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 54.Не.Казвам че истински новини за тежко положение могат да предизвикат паника и да го обърнат в катастрофално.Пример: В село Х има У заразени (истина). Става известно ,хората се притесняват, но си стоят по къщитеТръгва слух че ще наложат карантина на селото. В Гърция впрочем днес налагат блокада на две малки села. Неизяснена истина или не.Тук вече само един истерик трябва да изтърси "Оставят ни за да си умрем".(пълна лъжа).Хората хукват по други градове при роднини и разнасят вируса.
53
0
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Започва вторият етап от Диктатурата на Електората - спиране на пропагандата срещу правителството под претекста, че някой пишел нещо си за коронавирусът. Електоратът и сега е брутално наплашен, а Гешев заповядва на хакерите да сриват сайтове. Бързат, бързат с този законопроект. И тук е вече, вторият тест за т. нар. "опозиция". Ще бъде ли опозиция, наистина и на всяка цена или ще стане съ-управляваща гласувайки въвеждането на Диктатура в страната!
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде отиде демокрацията. това е цензура от комунистически тип. какво значи фалшива новина? ако някой не е разбрал нещо и не познава болеста, но пише грешни неща за нея, пак ли ще влиза в затвора. политически магарета такива.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лошо гледа тоя зеленчук. А ряпата с пагони да знае, че с тоя зелен анцуг не ме респектира. Не внушава общо пред-апокоалиптично настроение. Сигурно всяка сутрин НАТОвците му звънят да му стреснат какви да ги разнася пред журналята.
50
1
 
10
 
! Отговори
Интересноо преди 4 години
Спомняте ли си как прокурорите Гешев,Цацаров и шефа на Данс се исулиха тайно в Сащ на инструктаж,е сега сигурно разбирате защо!
49
1
 
7
 
! Отговори
Не е случойност преди 4 години
Нов световен ред е това(ОТ ДЕМОКРАЦИЯ КЪМ ТЕРОР) ,просто на ББ някой от Козяк му е подшушнал какво ще става,затова назначава напоследък гологлави сатрапи и умножава жандармерията!
48
0
 
3
 
! Отговори
Една фалшива новина преди 4 години
Българинът е дисциплиниран и ще се справи с карантината.Сещате ли се, кой я каза?
47
3
 
10
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
През социализмът било диктатура ха-ха. Свещи ще ми палите.
46
1
 
9
 
! Отговори
Танер преди 4 години
Еми генералчето да ходи у затвора преди 2 дни тръби по медиите много хора ще загинат много наши родители трябвало да бъдем единни как разбра че много ще загинат ?