Затвор и глоба за разпространение на фалшиви новини

Това предвижда законопроектът за извънредното положение
17 мар 2020 09:37, Александър Попов
153
Затвор и глоба за разпространение на фалшиви новини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
До 5 години може да лежи в затвора всеки, който разпространи фалшиви новини за короновируса. Това предвижда внесения от депутати от ГЕРБ законопроект "за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание".
Още по темата
Днес той ще се обсъжда в три парламентарни комисии - правната, здравна и социалната, а в сряда се очаква да бъде гласуван от Народното събрание.
 
Депутатите от ГЕРБ откликват на призива на главния прокурор Иван Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. Който разпространява невярна информация за заразителна болест ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба. 
 
Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието скача на 5 години, а глобата - на до 50 000 лв. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
2
 
! Отговори
Stefan преди 4 години
Значи няма да възразят ако почнеме да пускаме фалшиви новини затова къде са били майките им снощи, въпреки карантината?И те си имат нужди все пак
124
0
 
1
 
! Отговори
питане преди 4 години
Пак питам - законът предвиден ли е да убива хронично болните лекари, като ги задължава да работят с коронавирус?
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
паника всяват тия които рецитират през пет минути от екрана какъв ужасен вирус ни е нападнал и същевременно да запазим спокойствие.доколкото знам във Великобритания ако не си се тръшнал на легло и си с положителна проба няма карантина и си водиш нормален начин на живот.
122
3
 
8
 
! Отговори
Handel преди 4 години
И под фалшиви новини ще се разбира васичко, което не съвпада с изхождането на главняи фалшификатор? Като например официалното заявление на 6 *практикуващи* лекари от Пирогов?
121
4
 
4
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Лекарите в Утопия масово подават оставки, защото работят без защитни облекла. Вместо да им осигури защитни облекла, Употия, управлявана от нагли престъпници, ги заплашва със затвор! Айде, нещастници, арестувайте дори един-единствен лекар, защото не иска да заразява децата и родители си и да работи без защитно облекло! Направете го, и тогава ще разберете какво е революция!
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По- голяма дивотия не съм чел скоро.
119
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и за последно от мен по тая дивотия:-ВСЯКА власт АВТОМАТИЧНО се стреми да се *** в ДИКТАТУРА!!!..ДОКАЗАНО ОТ ИСТОРИЯТА!Ето защо КОНТРОЛА върху нея,оказван от ОБЩЕСТВОТО,което тая власт комендери,трябва да е ЖЕЛЕЗЕН!Нещо повече:-Сигурно малцина от вас са чули АФОРИЗМА на банкерите,който гласи:-"Кредит се отпуска само на лице,което успее да докаже,че няма нужда от него"..Та така е и за властта:-Тя трябва да се дава в ръцете на лица,които на практика НЕ Я ИСКАТ!..дано да схващате...
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде, многознайковците, кажете дали следното нещо, което едно типче упорито повтаря е клевета, мнение или фалшива новина: "Броени дни преди да бъде открит коронавируса в БГ правителството продаде респиратори през стоковата борса"Доказателства йок, източници на фалшивата новина - също. Просто нечий болен мозък е решил да лъже.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ???Без доказателства си е клевета. Ако имаш - давай ги. Ама това "една комшийка каза... " трбва да е подсъдно. Търси се първоизточника на клеветата и у лево, при бай Ставри. Иначе казано, ако пусна слух за теб, че крадеш, изнасилил си 10+ жени, убил си, ама не са те хванали, това според теб какво е? Аз ще се позова на писаниците ти, че това е само мое мнение и толкоз. Без доказателства не става, клевети и фалшиви новини защитавате в момента.
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да действат по оня професор с прогнозите, сметките, супергеометричните прогресии. Или по имунолозите и шоумените, които предлагат "британския модел" на справяне с пандемията. Има какво и кого да разследват.
115
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
да,видях че е там,мой пропуск.Но и ти не намесвай НЕВИНЕН,което е валидно ЗА ВСЕКИ гражданин СПОРЕД ЗАКОНА, с "Наказателно неотговорен",което е ПОНЯТИЕ,ЗАЩИТАВАЩО "вип персоните" в България!Нещата СА ДЕФИНИРАНИ точно и ясно!..Няма какво да ги "обсъждаме"..
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там си е. Но ти поставяш каруцата пред коня. Естествено, че всеки си остава невинен до доказване на противното. А също и че никой не може да бъде съден за деяние което не е изрично посочено като наказуемо към момента на извършването.Не бъркай невинен и наказателно неотговорен:-)
113
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 години
Много разтегливо е дали нещо е фалшива новина или не е. В случая ще зависи от това кой го казва, дали е някой от ГЕРБ или е против ГЕРБ. Как ще се различава мнение от новина? Примерно, ако напиша, че според мен правителството краде милиарди всяка година, това какво е? Мнение или нещо друго?
112
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
не знам къде изчезна забележката на "Анонимен" за чл. 57,..но:-Извънредното положение НЕ ОТМЕНЯ действието на чл. 31,който гласи:-"Чл. 31. ==(3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда."Та ПАК СЕ ВРЪЩАМЕ към НК!..Където ясно са дефинирани цитираните от мен по-долу понятия.С две думи:-ТОВА ИЗХВЪРЛЯНЕ на полираните не само е противоконституционно,но и захвърля НК в кошчето...Тук се ДЕФИНИРА "виновност" "ПО ПРЕЗУМПЦИЯ"!!!!толкова ли не схва
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо твърдата ръка не подписа с ЕС договора за купуване на маски и ръкавички?Защото няма далаверос.
110
0
 
3
 
! Отговори
сън в лятна нощ преди 4 години
Какви *** ,бе драги.Няма такова нещо.Никой не иска на всички по равно.Всеги иска да граби,да пълни гуши,джобове и шкембета.Това е положението.Стига дрънкате несъществуващи квалификации.
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парадоксално, но за да не се създаде мнението, че демокрацията е беззъба и безволева форма на управление, са нужни не дотам демократични решения.Недопускане на паниката и до това което тя води- анархия, предотвратява това после да се плаче за твърда ръка.Пожертвай формата за да спасиш съдържанието.Както на война може да отстъпиш за да си в по-добра обща позиция, така и сега удоволствието на волнодумството може да се жертва, за да не се засилва по-нататък желание за спасител диктатор.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е най фантастичният закон който би могъл да бъде приет.те искат да променят интернет тези хора. ГДПР 2 по български.стаскайте им палци.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пролетарий от България, Ковид 19 ви обича!
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е цитирана Конституцията по-долу, но:чл. 57 казва и кои права не могат да се ограничават при военно и извънредно положение.Правото на свобода на словото може. На свободно предвижване също. Не може да се кара като в " Бай *** журналист" - "научаваме се че...." и рев "блъскай, майка му мечка!!!"Извънредните ситуации изискват извънредни мерки. Не може медийното пространство да прилича на събрание на етажната собственост.