Танева: Не сме установили спекула с цените на стоките

Банско няма да остане без храна, увери министърът
18 мар 2020 13:28, Анисия Иванова
37
Танева: Не сме установили спекула с цените на стоките
Снимка: БГНЕС

Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки заради извънредното положение. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

“България на храни и суровини е достатъчно обезпечена, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на търговията и доставката на храни, затова не съм имала притеснения. По-скоро ме притесни паниката у хората. Радвам се, че хората разбраха, че няма проблеми с храните и доставките и от неделя положението значително се подобри. Няма място за паника. Дадох достатъчно данни за това колко зърно, мляко, и пшеница има у нас, можем да се изхраним дълго време с основни храни. Ако някой каже, че на рафта в магазина му липсва марков алкохол на рафта – това не е основна храна и държавата не може да го гарантира”, допълни Танева пред bTV.

Още по темата

Относно съмнения за проблеми в доставката на храни за Банско, който е под карантина, тя увери, че при всяко зареждане на храни в града колите се дезинфекцират и пропускат. Държавата е обезпечила града с уреди за дезинфекция.

"Инстинктът за презапасяване ще доведе до това, че после храната ще е извън срока на годност и ще я изхвърлим. Това ще се отрази на бюджета на домакинството и ще разхищаваме храна, която е ресурс и за чието производство са положени усилия. Абсолютно излишно е. Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки.

Петъчната паника мисля, че влезе в някаква нормализация. В момента хранителните оператори и вериги са подложени на натиск, защото клиентите трябва да бъдат в социална дистанция, както и служителите. Разбираме в какви условия трябва да работят и трябва да се погрижим за здравето на хората и да вземем всички мерки, за да ги предпазим в тази ситуация“, посочи тя.

"Правим проверки и в хранителните вериги. Всеки ден се издават заповеди. Всички чакат маски и проявяваме разбиране. В постоянен диалог в реално време сме. Всички оператори и производители са длъжни да спазват издадените заповеди и да снабдят персонала си с предпазни средства, както и да им осигурят съответните условия за работа в тази ситуация. Хранителната индустрия по принцип е готова, защото там изискванията са много високи. Дезинфекцията по принцип е задължение. Някъде се получава затруднение, но смятам, че всичко ще е точно“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
26
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Лимоните преди седмица ги купувах на 2:59 лв/кг. Днес 4,99 за кг. Та да питам това не е ли спекула!?
13
3
 
18
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 4 години
Тая мяза на бай Тошо на 12-я конгрес на БКП ! Само дето го минава в лъжите и лукумите !
12
0
 
14
 
! Отговори
Султана преди 4 години
Днес ходих да си видя къщата в другия край на града,имам и дворче малко да се пораздвижа и там,един полицай не видях ,магазините отворени,някъде спазват дистанцията ,повечето не ,хора на големи групи,по принцип съм против извънредното положение ,но шапкарите освен да изкупуват противогази за себе си и семействата си и дезифектанти ,не съм видял друго да правят.Градът е Хасково,Язакито си карат без маски,както и повечето фирмички,къде е властта питам.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с бензина? Петролът падна с 50%. Или сега ще спонсорираме руснаците, докато те си го мерят с останалия свят?
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защо не слагат експерти за министри? Какви са експертните умения на тази жена? Толкова ли няма по-компетентни от нея да изпълняват нейната длъжност? Или понеже господарите от запад казват, че в управлението трябва да слагаме предимно жени и затова са я сложили на тази толкова критично важна длъжност?!
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как стои въпросът с цената на кактусите? За мен текилата е основна храна!
8
1
 
15
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До СДИ не са само горивата...Ама всевиждащото око на Гешаурон май е широко затворено,въпреки бомбастичните изявления!
7
3
 
24
 
! Отговори
вижда се преди 4 години
СЪБРАЛ ГИ Е ОТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ НА ПСИХИАТРИЧНИТЕ КЛИНИКИ!!
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо във "Фантастико" китка магданоз струва 0,99 лв.?
5
0
 
33
 
! Отговори
СД преди 4 години
Цените на горивата са си очевадна спекула. Нефта поевтиня с 40 долара. Цените на бензина трябваше досега да паднат с 40 стотинки, а не с 4.
4
10
 
5
 
! Отговори
334 преди 4 години
Значи президентът лъже?
3
0
 
19
 
! Отговори
.. преди 4 години
Не думай...Как да видите дядо Коледа, акто не излизате ...
2
0
 
20
 
! Отговори
Трите прасенца преди 4 години
Устафка!
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ли не се изненадвам?!Вие там изобщо способни ли сте на нещо?