300 000 българи в сериозен риск, ако не се спазват мерките

При епидемия 5% щели да имат нужда от болнично лечение
36
300 000 българи в сериозен риск, ако не се спазват мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Неспазването на мерките обрича 300 хил. българи на потенциална смърт". Това каза пред БНР д-р Петър Москов - бивш министър на здравеопазването. Той уточни, че това е аналогия с данните от Италия, където не въведоха навреме строги правила, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

Още по темата

"В България все още не сме в състоянието на епидемия. Всички усилия са насочени от властите, за да не се стигне до ситуация на епидемия. Ако стигнем до епидемия, това означава, че 5% от нас или около 300 хил. души - предимно възрастни хора и със съпътстващи заболявания - ще имат остра нужда от болнично лечение в условията на изолация и на интензивни грижи. Няма нито една здравна система в света, която може да издържи на това", обясни Москов.

По думите му дарвинисткият подход не би трябвало да бъде приеман като мярка в ситуацията със зараза, каквато е COVID-19.

Според него най-важната сфера, която ще поеме удара от една епидемична обстановка, е здравната.

"Тя трябва да бъде абсолютно обезпечена и кадрово, и финансово, и технологично, за да може максимално добре да поеме този удар", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
До Сара преди 4 години
Ще видим.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки забраната за събиране на повече от 2 души на открито и патрулите на МВР с мегафони, на спортните площадки/ фитнес на открито в парк Гео Милев цял ден има по 5-10 души.
29
0
 
1
 
! Отговори
Варна преди 4 години
2 по математика на Москов!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 4 години
До 19 АнонименИ ти ще станеш дъртак, ако оцелееш от Коронавируса.Имай елементарно уважение!!!
27
0
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Ако почетеш трудове на епидемиолози, свестни такива, ще разбереш колко много мръсотия разнасяш с подметките си. Хората плюят по земята, кашлят, пада по земята, кихат, пада по земята и т.н.
26
0
 
3
 
! Отговори
Пи Ле преди 4 години
И да продължим - има лекарства, омекотяващи симптомите на грипове "B", "C", "D" и корона вирус, но се дават под лекарски надзор, понеже са силни и увреждат организма - стероиди, имунотерапетвични, интерферони и подобни.В България не се прилагат, освен ако някой не е почнало да му стиска(интерферон нямаме, забранен; имунотерапевтични препарати нямаме - не са внесени; стероиди никой не му стиска да назначи). Честито. Пийте чай и парацетамол.
25
0
 
3
 
! Отговори
Пи Ле преди 4 години
"Друга груба и безобразна грешка - обяснете на разбираем език - болните в домашни условия се лекуват с това и това."Понеже съм пишман лекар, ще ти го обясня. Грипове група "А" се лекуват с Ремантадин в първите часове от симптомите. После не се лекува. Грип "B" - единствено вкасина. Грипове "C" и "D" - няма лекарства. COVID-19 не се лекува. Поддържащо лечение. Бутатат ти парацетамолче да свалиш температурата. Флуидо терапия - наливат те с течности. Чакат организма сам да пребори вируса.
24
0
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Пич това твоето не е гледна точка,това Изперкване!Ако оцелееш след това чудо,не е лошо да се полекуваш,пък било то и в Курило!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога да разбера друго- близо 100 човека са заразени, как не могат да се оправят със 100 болни, като половината са в домашни среди? Друга груба и безобразна грешка - обяснете на разбираем език - болните в домашни условия се лекуват с това и това. А първата грешка - започнете новините с излекуваните, не с умрелите и заразени. И стига с тези ръце и тези крака да си мием - хигиената трябва да е на високо ниво и това е. И защото съм тъпо парче - питам защо се пръска по земята - там ли е вируса?
22
4
 
0
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Това с Ирландия къде го измисли? В Ирландия на всеки преглед плащаш по 50 ?, ако си осигурен ти ги връщат слер време! Там масово не са здравно осигурени!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя наркоман що говори глупости, сега поне 5 баби ще умрат от инфаркт като го прочетат.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не се спазват мерките. Ама и контрол няма.*** е ***. И ще реве по-късно.В момента във Варна в градинката зад медицинския е пълно с деца и майки. По пейки и по люлки. Някъде ги оградиха.
19
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никое стадо с 80% дъртаци не може да оцелее.Дъртаците са егоисти и мислят само за собствения си хранопровод, ама трябва да свикват.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Измъкване няма явно както винаги всеки ще се оправи както може а ако не може няма да се оправи и тва е
17
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
14, защо честният редовен данъкоплатец да не получи помощ ?А за цигари и пукница, даваха парите едни от етноса.
16
0
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Ти си по пушенето и билетите смешен аз искам не за мен а за народа
15
0
 
1
 
! Отговори
чичо преди 4 години
До Sata NATOТук евреи в Затвора не влизат !
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10В гората има киселец, скоро и коприва.Отивай бери и яж.Пари на готово искало тарикатчето.И да ги дадеш за цигари и пукница нали?Поне билетчетата за търкане понамаляха.
13
15
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ако стигнем до епидемия, това означава, че 5% от нас или около 300 хил. души - предимно възрастни хораБългария ще се изчисти от руските елементи!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп отпуска стотици милиарди за борба с глада а ние тук нищо само ако работиш в партията може да вземеш пари ако си безработен или пенсионер средства няма да видиш глад те чака колкото издържиш и така ще я издържиш я не ние си нямаме Тръмп имаме една тиква а тиквата само репресира освен репресия друго не прави