Да оцелеем и психически по време на пандемия

Повече филми, срещи в социалните мрежи...
19 мар 2020 17:37, Петя Славова
27
Да оцелеем и психически по време на пандемия
Снимка: pexels.com

Как да спасим и емоционалното си състояние по време на пандемия, разяснява специалист. Хората са подложение на притеснения, депресия и изолация. 

Още по темата

"Ситуацията и за мен е нова. Следя я с интерес като развитие. В началото, когато случаите бяха само в Китай, гледахме с недоумение. След като заразата дойде в Европа, вече настъпи паника. Има напрежение в обществото. Хората тръгнаха да се запасяват, защото се уплашиха от извънредното положение", заяви психиатърът Веселин Герев пред Нова тв.

По думите му, когато беше регистриран първите случаи у нас, за няколко дни напрежението се поуспокоило. "Спадна пикът на безспокойство, защото хората осъзнаха, че го има и у нас. Тогава започна да ескалира паниката", заяви специалистът и уточни, че тогава хората са се почувствали несигурни за здравето си и за храната си и е започнало масовото презапасяване с продукти. Според Герев, сега се наблюдава тревожно очакване.

"Най-важно е да се запази спокойствие, до колкото може и страхът да се рационализира", посъветва той и допълни, че не бива да се подаваме на импусивни емоции.

"Някои хора приемат зле това, че трябва да са затворени. Контактувам с тях всеки ден. Налага се да приемат успокоителни. Това обаче са редки случаи", поясни Герев.

По думите му хората се плашат от думата "смърт". "Някои от тях треперят пред екраните, докато гледат новините. Препоръчвам им да гледат повече филми и да си намират занимания. Да пият кафе през социалните мрежи също е добра идея", заключи лекарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.