Растат разходите на фирмите за един отработен час

Увеличават се и възнагражденията, по данни на НСИ
12
Растат разходите на фирмите за един отработен час
Снимка: Dnes.bg

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11.9% през четвъртото тримесечие на 2019 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година.

Увеличението в индустрията е с 10.5%, в услугите - с 11.5%, и в строителството - с 14.5%, по предварителни данни на Националния статистически институт.

По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2019 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти“ - с 19.6%, „Други дейности“ и „Образование“ - по 16.7%.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 11.7%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 12.9%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 19.3% за „Операции с недвижими имоти“ до 4.0% за „Добивна промишленост“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Няма страшно преди 4 години
след пандемията идва рецесия - (от reset)
10
0
 
3
 
! Отговори
Tom преди 4 години
А дали за това увеличение са виновни работещите,или некадърните и полуграмотни "меринджеи", повечето от тях с купени дипломи и " човек на нашия човек".
9
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 4 години
в Родината ни няма икономика и фирми,едни хора обслужващите на власт без значение от коя партия...те са си едни и същи,грабят с пълни шепи само защото обещават и дават гласове..Бай *** прави избори...,чалгата и алчността,липсата на образование и ценности докараха вируса,в 21 век в древната ни Родина затварят училища,нямаме интилигенция...Златки..ци.и,уст.и..порно,звездите по тв-то само алчни безбожници..Историята ни опитват да променят за пари..та вируса...той е преодолим
8
0
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
С тези проценти не можах да разбера дали плащат по 2 лв. на час
7
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
Икономиката в момента потъва бързо. Не правете излишни разходи. Мерките които се взимат са неадекватни. Вируса се използва за предтекст за нещо друго което се опитват да направят и това няма да е в полза за народа.
6
1
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
В България е налице обърната пирамида на Икономиката. Отгоре надолу Имоти, Услуги, Производство, Добив. Мафиотската политика на държавата, корупцията и беззаконието изтеглят парите от производството и от данъкоплатците и ги пренасочват в трупането на недвижимости от една каста близки на управлявашите.
5
2
 
6
 
! Отговори
ПЖТЯВМН преди 4 години
ТОВА Е ФАЛШИВА НОВИНА ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЦИ
4
0
 
5
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Като плащат -на месец!Когато трябва да дадат ги смятат на час!
3
0
 
16
 
! Отговори
бай ганююю преди 4 години
точно сега в този период решиха да пуснат тази тотално поръчкова статия?!?!?.......е точно сега виждате през годините тези статии са си били поръчкови и нескопосан опит за пропаганда как икономиката работела,имала нужда от кадри,високи били заплатите и други подобни фантасмагории!!! :))))))))))
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разкази от 1001 нощ...
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарастват разходите на работодателите но заплатите на работниците не нарастват ! Къде е разбода ?