Не спазваме карантината? Следят ни през мобилния телефон

Депутатите бяха разделени по този въпрос
21 мар 2020 07:50, Нели Христова
49
Не спазваме карантината? Следят ни през мобилния телефон
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните телефони, докато отпадне задължителната изолация. Мобилните оператори и доставчиците на интернет ще са задължени да предоставят на МВР информация за местоположението на поставените под домашна карантина или хоспитализирани заради коронавируса. Това ще става чрез идентификаторите им на ползваните клетки от устройствата на техните клиенти или т. нар. трафични данни.

Това бе записано в Закона за действие по време на извънредното положение, който бе приет от Народното събрание на второ четене след близо 13-часови дебати. Те започнаха около 10 часа и приключиха малко след 22.30 ч.

От левицата определиха текста като възможнаст за ползване на скъпоструващо СРС. "Каква е гаранцията, че издирваният няма да си остави телефона в болницата или вкъщи?", попита от трибуната Иван Иванов от БСП

Валери Жаблянов пък определи закона като антиконституционен.

"С какъв аргумент дирекциите на МВР ще събират тази лична информация? Кой предава списъка с граждани под карантина? Кой преценява тези списъци? Г-н Лазаров, станете и оттеглете текста", призова Жаблянов от трибуната, като се обърна към вносителя на предложението Димитър Лазаров от ГЕРБ.

След като многократно беше призован да вземе отношение, по спора се изказа и правосъдният министър Данаил Кирилов, който подкрепи спорната точка, като обясни, че вече редица съседки са въвели същия закон.

"За разлика от мнозина от вас не твърдя, че съм специалист по СРС. Подкрепям предожението на г-н Лазаров, споделям и вашите притеснения", обърна се той към опозицията.

"Макар това действие по моите представи за СРС да не е разузнавателно средство, то представлява информация, която касае локацията и предвижването на граждани. Да, телефоните могат да бъдат оставени. Текстът касае извънредни обстоятелства. Не мога да бъда категоричен, но не виждам съществена заплаха за личността. Всички членки на ЕС в един момент ще направят такава нотификация. Някои парламенти в съседни държави приеха този закон миналата седмица", каза правосъдният министър Кирилов.

След разправията и две прекъсвания текстът бе дописан по настояване на БСП. Така разрешението МВР да следи хората в карантина ще важи само до отпадане на необходимостта за прилагане на задължителните изолация и болнично лечение на лицата под карантина.

В края на заседанието народният представител от ГЕРБ Анна Александрова, председател на правната комисия, благодари за конструктивната работа на колегите си и пожела законът да бъде ползван за възможно по-кратко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
NwA преди 4 години
Виждам, че хората имат голям страх от подслушване на телефона им, достъп до локацията им и евентуално следене на различните им месинджъри 😊Интересно ми е, като започнат да следят "престъпник" като мен, какво ще видят 😊Как съм звънял на родителите ми, да ги питам как са, как съм осъществявал разговори с колеги, за да им кажа размери на поръчки.. Как в различните чатове, съм съблазнявал девойки,с творчески стихове и фрази от видни автори, като Пауло Куельо, писал съм на приятелите ми, че са "***", защото не ми се обадиха,предната събота да пия с тях..Как съм проверил, какво ст
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми оставаш си телефона вкъщи и ходиш където ти е кеф.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрахте ли защо Гешев толкова активно се изявяваше по медиите уважаеми, защото извънредното положение му дава да следи и подслушва под претекста че гони вируса. Честита ви полицейска държава!
40
0
 
3
 
! Отговори
6666 преди 4 години
До КОРОНАГПС приемника на телефона работи и без сим карта.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички телефони записват движението по всяко време . Всеки може да го отвори и да види къде е бил с кола или пеша и за колко време е стигнал . Мнозина си мислят че като изключат тази функция тя спира да работи. Но дали е така? Аз сам убеден че тази функция не се изключва.
38
1
 
5
 
! Отговори
КОРОНА преди 4 години
Имам въпрос относно GSM-те. Ами ако си махна картата от телефона как ще ме хванат ) че съм излязъл от вкъщи .
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България много хора раждат късно.Какво ще стане ако много хора на 45 и нещо се наложи и двамата да са в болница поне за седмица две?Много от тях имат деца на 10-тина годинки!Възрастни родители не могат да помогнат - те може да са в по-тежко състояние.Какво??? Ще ги приберат социалните?И после ще ходи да си ги търси от домове и приемни семейства?Да не стане така да има цяло поколение изчезнали деца!!!
36
2
 
2
 
! Отговори
666 преди 4 години
Всички да бъдат следени
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
връзвам телефона на кучето и го пускам само на разходка! да обикалят да го търсят!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо, идват избори :P
33
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А ако нямам мобилен телефон, как ще ме следят през него?И отново само *** се осмели да протестира.
32
1
 
3
 
! Отговори
АМАН преди 4 години
Виждате МАРЕШКИ и колегата му облечени в много вредно анти човешко облекло се опитаха да спазят карантината
31
1
 
6
 
! Отговори
арести за депутати преди 4 години
терористи менкащи на власт нагло престъпни групировки маскирани като партии традиционно ползват парламента за прокарване на анти български ликвидационни проекто наредби.
30
2
 
2
 
! Отговори
Арести за депутати преди 4 години
КАкто виждате депутатите гласуващи ударно нагло престъпни анти БЪлгарски незаконни законопроекти не СПАЗВАТ КАРАНТИНАТА ДА СЕ ИЗОЛИРАТ Веднага поне 190 дена карантина заради трайни облъчвания от екрани и камери
29
1
 
4
 
! Отговори
Убиват с хлор в БГ преди 4 години
У НАС ЗАСЕГА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ МЕД МАФИЯТА ЦАКАТ С ГРИП АНТИ БЪлгария позлват традиционно отравяне с хлор токсични уж "дезинфектанти" магазини,банки,поликлиники и болници. От миналата седмица обаче снимахме как изглежда поликлиника отровена с хлор токсични уж дезинфектанти облъчвата с нагло рекламирания КОВiД Мутанти активатори..COVID mutants activators..
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много повече хора умират от обикновен грип. Просто в случая искат да орежат правата на хората
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро чиповете
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ное световен ред! Има ли някой който да се съмнява в това!! Пуснаха вирус нарочно, за да ни вземат правата! Затвор и бесило за предателите !
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не мие улиците в София! Измийте улиците! Адски прах е по улиците.
24
3
 
18
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
спираме телефоните... много просто... аз мога да си позволя и тока и водата да спра... на хидрофор съм... най-тежкото ще е без нет ама не и невъзможно... явно натам отиват нещата... като започне нямането на пари това е първото перо което лично аз ще махна... в града ще е трудно да се направи това... но мислч че отиваме към невиждана досега диктатура и не само при нас... ционистите на това му викат "Нов Световен Ред"!