Работодатели: Настояваме за вето върху фиксирането на цените

Търговците по-рано също алармираха за спорната промяна
22 мар 2020 11:29,
126
Работодатели: Настояваме за вето върху фиксирането на цените
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излезе тази сутрин с декларация, в която настоява президентът да упражни правото си на частично вето върху член от преходните и заключителни разпоредби на Закона за извънредното положение, налагащи по същество фиксирани цени на всичко. С подобна декларация вчера излезе Сдружениенто за модерна търговия, в което членуват всички големи търговски вериги у нас.

Още по темата

Работодателската организация, чийто председател е Васил Велев,  разбира потребността от ограничаване на спекулата с някои продукти и стоки от първа необходимост – като предпазни средства и дезинфектанти, но предлага това да бъде извършвано посредством премерени интервенции от страна на държавата – като например осигуряване на количества дефицитни стоки от държавния резерв, възлагане на целеви производства, проверки от компетентните органи за неправомерно пазарно поведение и други. Въвеждането на фиксирани цени е изключително опасно, тъй като ще доведе до огромни пазарни диспропорции и злоупотреби, се казва в декларацията.

АИКБ подкрепя необходимостта от координирани мерки за предотвратяване на разпространението на заразата и за ограничаване на отрицателните ефекти от нея върху икономиката и ежедневието на страната ни, но призоваваме българските институции да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какъв ще е ефекта . Аз говорих с хората които работят в магазина . По добре е да се врътнат кепенците . Всеки работник има семейство и близки които се хранят . Разбрали сме се отваряме магазина за нас си за 1 час без външни посетители и всеки по къщите . Хем ще сме здрави , хем да не мислят , че сме спекуланти . Много поздрави на другарката Нинова и електората .
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А работодателите защо не настоявате правителството да поеме една част от финансовата тежест както е в нормалните държави в ЕС?
74
0
 
32
 
! Отговори
короната преди 4 години
За какво са ви толкова пари господа милиардери?На оня свят няма кой да ви пита колко народ сте оскубали и затрили , и имане сте наринали. а колко добрини сте направили и колко хора с добро ще ви помнят.
73
3
 
16
 
! Отговори
До72 преди 4 години
Когато-7.62 ти опрян близко до главата,идеята за криене и "лов на риба в мътни води"не е добро Решение! Мерките за борба със спекулата,целят именно да не се стига до Там!
72
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
62,Ако това се въведе, ще видиш Унгария къде ще е след две години. Бойко цвете ще ни се види.
71
0
 
12
 
! Отговори
далаверска икономика преди 4 години
Вдигат цените и пак никой не копувабахмамуму икономика пазарна.
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като как при военно положение спекулата ще процъфти?Ами ей така - всеки, който смята, че продава под себестойност, ще крие стоки. Военните ще се корумпират, за да си затварят очите и те така. Отделно, в подобни времена най-много се лови риба в мътна вода.
69
1
 
32
 
! Отговори
При тази криза... преди 4 години
...този законно да ми надува цената за храна?! В Китай примерно този съвсем друга песен ще запее!!!!!
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Но момичето можеше да се съобрази с наредбата до 10.30 ч. да пазаруват само възрастните.В някои от малките магазинчета наистина не обслужват старци след 10.30 ч., защото така тълкуват тази наредба и ги е страх да не бъдат глобени. Значи, ще върнат бабичка, която е докретала с бастунчето, за да си купи минерална вода, но няма да помолят младата жена да дойде след 20-ина минути.Целта ми не е да се заяждам. В сложни времена наредбите трябва да се спазват.
67
1
 
17
 
! Отговори
До65 преди 4 години
Много Молим,крадливи червени к'елемета като тоя и неговите дружки,да не бъдат наричани"ЮНАЦИ"
66
1
 
5
 
! Отговори
спекулант кожодер преди 4 години
Тулетна артия ша.продавам.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Васкоооо,Кръпкаааа,социализма се завръща НЕ СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА!
64
6
 
2
 
! Отговори
До61 преди 4 години
И като как при военно положение спекулата ще процъфти?
63
0
 
22
 
! Отговори
Ти какво дадее ? преди 4 години
Този юнак вместо да бъде в затвора за неплатени данъци ламти за още грабежи !
62
0
 
5
 
! Отговори
спекулант преди 4 години
За спекулатаи военното положениеИменно.
61
0
 
16
 
! Отговори
Браво. преди 4 години
Само ромите са по-глезени от тях. Опростиха им 16 милиарда данъци на бизнесмените, синдикатите си седят с пръст в ***, нищо не правят за работниците. Цените на горивата паднаха с 30-40%, ама в България намаления няма за тях. Внасят второкачествена храна от Европа и ни я продават за по-скъпо. В западна Европа, сам Люксембург има по-скъпа храна, ама там минималната е 2000 евро бруто, тука е 300. Ко0пелета.
60
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе май Унгарците ще дойдат най мъдри,извънредно положение до края на годината,разпускане на парламента,управление с укази и декрети, 140 структурни предприятия от икономиката,минават под управлението на армията!
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е за военно положение.В такова положение спекулата процъфтява, само да ти кажа.
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е за военно положение.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да.живее спекулатаДа живее келепира.