Българите убедени: Зад разпространението на COVID-19 има човешка намеса

Купонът свърши, край на консуматорската пандемия, убеден е Кънчо Стойчев
23 мар 2020 18:49, Анисия Иванова
287
Българите убедени: Зад разпространението на COVID-19 има човешка намеса
Снимка: Pixabay

Българите са убедени, че зад разпространението на COVID-19 има човешка намеса. Това показва изследване, проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в 28 страни по целия свят.

В изследването българите се оказват и най-големите привърженици на хипотезата, че някой наистина стои зад разпространението на вируса. 58% у нас смятат така, 30% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят.

Сънародниците ни се боят да не се заразят с коронавируса близо до нивата на останалите 27 страни – 62% у нас казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят.

Българите обаче са и след народите, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 72% у нас смятат така – при 49% средно за всичките 28 страни. Сходно с нас мислят в близката ни Северна Македония, а и в Босна и Херцеговина – страни, които като че ли засега остават далеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където и заплахата не се възприема като преувеличена.

60% у нас намират, че правителството засега се справя малко или много добре, а 37% - че не се справя или даже съвсем не се справя. Останалите се колебаят. И тук страната ни се оказва близо до средното за всички разгледани страни отношение.

Както пък наскоро стана ясно, 83% от българите са готови да се лишат и от определени свои права в името на сдържането на заразата.

Попитани какво си представят в рамките на месец, 42% у нас смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е зад нас. Мненията по света пък са на практика поделени.

Употребата на маски в различните страни е с различно разпространение. България е под средните стойности. Ние сме в „златната среда“ по употреба на ръкавици (15%) и сме сред „отличниците“ по употреба на дезинфектант за ръце – две трети у нас твърдят, че ползват. И при миенето на ръце сме „шампиони“ (или поне така твърдим). В опитите за социалната изолация също сме над средните, а в директната самокарантина – сме в средата.

Така се оказва, че българите показват готовност да се самоограничат, подкрепят дейността на властите и се готвят по-скоро за лоши сценарии (макар и без паника), но и имат едно наум – дали пък опасността не е преувеличена. Традиционната тукашна недоверчивост е може би налице, макар да не пречи на вземането мерки. Тази недоверчивост явно ни кара засега да мислим, че май сме и жертва на нечий план.

Загубилите подкрепа политически елити сега печелят нов кредит на доверие – в това, което изглежда като начало на глобална криза без скорошен прецедент. "Сам" започва да се заменя със "заедно", "близо" се заменя с "от дистанция", "глобално" се разтваря отново до "национално", а чудесата на всемогъщия пазар постепенно се изпаряват, като в същото време желанието за "повече държава" отново се показва иззад ъгъла, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл“, по повод данните от поручване.

"Големият въпрос за всички демократични общества сега е вярата в либертарната догма за правата на човека. Изглежда, че жертвите, които човечеството направи в последните столетия в борбата си за гарантиране на тези човешки права, сега са на свой ред пожертвани – огромно уплашено мнозинство е готово да загуби личната свобода, в замяна на безопасност. А безопасността накрая също може да се окаже илюзорна.

Въпреки че краят на кризата още не се вижда ясно и общите щети все още не са изчислими, краят на "златната консуматорска пандемия" изглежда е близо, а свободният избор сега изглежда утопия.

"Купонът свърши" е краткосрочното послание, но значението на "купон" и значението на "кратко" все още не могат да се дефинират.", коментира Стойчев.

---------------------------------------------------------------------

Методика: Това изследване е проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 28 страни по целия свят. Общо 24652 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка: лице в лице, телефон или онлайн. Теренната работа в различните страни е проведена в последните десет дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
1
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Няма по-големи лицем..ри от галъп.Даже фирмата са я копирали.
197
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жъ********беше,ама не допусна какво ще последва,трябваше доп.разработка за китайци и иранци,ама на..нямал е търпение!.Този вирус първо там порази,а кой имаше най-голяма полза от това?
196
3
 
4
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Напълно подкрепям!!!!!!
195
10
 
6
 
! Отговори
Антипутин преди 4 години
Путин измисли вируса. И сега събира дивиденти.
194
5
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До 2233Ако помислиш малко ще видиш, че преди,по време и след конфликтите,е била намесена(дори и косвено) и Русия!Така че да определяш едните за ''световен жандарм'',а другите за ''гълъби на мира'' е несериозно!Но явно ти си един от тези около 50% русофили!
193
7
 
8
 
! Отговори
2233 преди 4 години
До пенсионерКънчо го остави.Ама от 75 години краварите сеят смърт и войни в цял свят.Над 115 военни конфликта.И този Вирус се появи точно в Китай ,когато краварите усетиха че изостават фатално от китайската икономика.Арабската пролет ,бежанската вълна ,тероризма и пандемията-всичко е плод на краварската алчност и наглост.
192
2
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До СтатистикаНяма медия,която да не обслужва или управляващи или опозиция!Кой определя коя медия е независима?А относно изследването на ''Кънчо Стойчев,президент на световната асоциация ''Галъп Интернешънъл''е видно,че е направено по презумпция-русофилите в България са около 50% и според тях всяко зло идва от САЩ!
191
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има човешка намеса във РНК- то на вируса ще се забележи от всеки микробиолог поради факта, че нашите технологии са на първобитно ниво все още. Ние хората можем да поставим ген в РНК на вируса, а природата го мутира на молекулярно ниво. Освен това точно този тип мутация е наблюдавана и друг път при други вируси. Вирусът е мутирал по естествен път, няма съмнение.
190
4
 
6
 
! Отговори
Приятел преди 4 години
Кънчо Стойчев е обикновен измамник и шарлатанин.Думите му не струват пукната пара.Миризмата на банкноти е любимата му миризма.За пари може да измисли всякакви "изследвания".
189
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксина има ама ще я пуснат като дойде времето. Ще има за всички, няма не искам. Надеждата е една, инжекция за събуждане на народа.
188
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре, оказва се че очите на много хора са отворени.
187
6
 
9
 
! Отговори
Мизийски преди 4 години
Смъртоносните епидемии тръгнали от Китай са десетки. Ето последните шест - ТОРС, Азиатски грип, Вирус Херпес B, птичи грип, свински грип и коронавирус. Най-пагубна и най-известна обаче е чумата. Черната смърт се е зародила по улиците Гуанджоу и е пренесена от монголските орди до Европа през през 1347 г. Тя отнема живота на 40% (според някои източници 60%) от населението на нашия континент. Гризачът, върху който тя паразитира е черният плъх. Както повечето от нас знаят китайците са най-мръсният н
186
6
 
8
 
! Отговори
Просто преди 4 години
Чумата и тя е тръгнала от Китай преди седем века. И тя ли е дело на конспирации? Това означава, че четем малко и се връзваме на конспирации на лъжи.
185
5
 
10
 
! Отговори
Статистика преди 4 години
Според различни независими медии коронавируса вай вероятно е пуснат от американците.
184
9
 
8
 
! Отговори
Жеков преди 4 години
Германците загубиха войната, но след това тръгнаха по правилния път на демокрация, а руснаците спечелиха войната, но се забатачиха с този комунизъм а и ние покрай тях.
183
8
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 197 Интересно защо все Германия даваме за пример. Нали загубиха войната.А да победителите какво ?
182
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще ни задължат да се ваксинираме, и фармацефтичните фабрики ще спечелят милиарди---Първо, ваксина няма и ще има сигурно едва догодина. Второ, на никой не му трябва епидемия, за да задължи всички да се ваксинират. В Германия задължиха със закон всички деца и целия персонал на детските градини и училищата да са ваксинирани срещу морбили. Ако не можеш да докажеш, че имаш ваксините или не повториш ваксинацията, си губиш работата. Не че е имало такава епидемия в Германия.
181
0
 
0
 
! Отговори
XAXA преди 4 години
До Как разбра? По себе си ли съдиш?А кои са най-образованите,я да видим?
180
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 193 на убийствата и всички други престъпления както и разполагане на гестаповски отряди по щатските граници.Също така понеже е болен о крете.нави.рус издаде и безумната заповед полицаите да арестуват престъпници без физически контакт за да не се предаде корона вируса.И не си зададе въпроса къде ще ги затворят след като затворите ги пускат и че така телекинетично могат да арестуват престъпници само X-men.Бе гений е бе.Направо каункинд.
179
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 192 фашизъм.Недоверието към него по света е на върха си а галкия опит да купува азиатски и немски фармацевтични компании за да придобие авторски права над ваксината и да не вземе Европа да се спаси и без него го показаха като пълен шут.В момента е наредил в САЩ да освободят федерални и други затворници и да се обръща внимание от полицията само на животозастрашаващи престъпления тоест от утре полиция няма оправяйте се сами.Резултата е бум в продажбите на оръжие и за четири дни двоен скок на