Патриах Неофит се помоли: Божията помощ да бъде с нас, не унивайте!

Владиката призова да се съобразим с извънредното положение
Обновена: 23 мар 2020 20:31 | 23 мар 2020 20:29, Веселина Йорданова
99
Патриах Неофит се помоли: Божията помощ да бъде с нас, не унивайте!
Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит отправи тази вечер молитва за избавление от убийствения вирус и за изцеление на всички болни и страдащи.

Още по темата

"Във време на изпитания, народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия, когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и Родината ни. Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата - Светата Четиридесетница, дни, наситени с покаяние и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците - Възкресението Христово!", каза в обръщението си Негово светейшество.

С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия синод и епархийските митрополити. Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля: "В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света" (Йн 16:33), каза Българският патриарх.

Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим: "Господи Исусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите, се помоли патриархът.

Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии", отправи той своята молитва и пожела: "Божията благодатна помощ да бъде с всички нас! Бог да пази България!". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Абе имам един въпрос,до кога някои хора ще леят крокодилски сълзи и ще ни поучават без да сме им го искали? И защо църквата не се бори против тази система при която две трети изнемогват и бездомните стават все повече? Май по им харесват Мерцедеси и Ролекси и млади засукани хубавелки...и комки до насита. Иначе нямам нищо против религията....И не ни гледайте какво правиме а какво ви говориме.и не ни изкушавай Господи а ни дай каквото искаме!?.
73
3
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Аз съм умен и богат и затова съм в този форум. Четете ме!!
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нека силата бъде с вас!
71
2
 
4
 
! Отговори
Qbit преди 4 години
Всеки квантов физик знае много добре че надолу по скалата се достига до поле от вероятности в безкрайни вариации. По формулата на Шрьодингер тези вероятности се материализират в света в който живеем и за който си мислим че знаем всичко. Всеки квантов физик също знае че съвсем незначително изменение в това поле променя всичко по веригата. Така че умните хора не отричат нищо било то църкви или религии. Просто никой не знае цялата истина.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах го снощи. По вяла молитва не съм чувала. Нещо там си мрънкаше под носа
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Православензабравяш че Бог е съдал не само човека но и вирусите и изглежда обича и тях.
68
1
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
Общо взето позицията на висшия клир е църкивите да действат и да не спазват карантина ,заразявайте се , Бог ще защити вярващите.Това напомня как през 16 век войските на крал Филип обсадили Монсегюр където се били скрили богомилите-катари.Като влизат в крепостта заповяда да избият всички втч и децата ,като казва Бог ще познае своите .
67
10
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Тук само някакви слабоумни пенсионери пишат. Прилича на църковен форум :))) Хаххахаха....Е, поне и другарите атеисти-комунисти, понастоящем комунисти-православни и много вярващи сами си признават, че не американците, ами измисления им бог е пуснал коронавируса като наказание.....неизвестно защо. Може би, защото има успели и известни хора, умни с пари, които си позволяват всичко в този живот, а другарите са бедни и вечно гладни. Съдба. Като си глупав, няма как да си богат, чакаш само на господ
66
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ Бог да е с всеки един от нас в тези трудни и смутни времена, Амин!!!!!!
65
4
 
7
 
! Отговори
Православен преди 4 години
До ИстинаМоже би досега си бил прекалено горделив и самонадеян? Когато човек е добре често се отдалечава от Бога. Може би Бог иска да ти покаже, че не е важно колко пари слава и възхищение печелиш от човеците на земята. Важното е ти лично да бъдеш човек и да се отнасяш човешки с другите, а не колко печелиш.
64
6
 
3
 
! Отговори
Православен преди 4 години
До ИстинаБог никого не мрази, всички сме Негови деца и Той обича всички ни еднакво, богати и бедни, праведници и грешници. Той не е отнел близките ти, а ги е извикал при Себе Си, защото Е преценил, че са си изпълнили задълженията на тази земя. Ти обаче още не си изпълнил задълженията си и затова още си тук. Ако не се отчайваш и се справиш добре, пак ще видиш близките си в рая, но когато Бог реши, не и ако ти решаваш вместо Него.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амин!
62
8
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 години
Да ми иде рязаниа тос зайко
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаОтиди на църква,не се занимавай с политика,не мисли за нищо,а само за себе си,след една година ще си добре.
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаОтиди на църква,не се занимавай с полотика,не мисли за нищо,а само за себе си,след една година ще си добре.
59
2
 
15
 
! Отговори
БОГ Е В СЪРЦЕТО :) преди 4 години
ТОВА ЧЕ ХОДИШ НА ЦЪРКВА !!!НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ СИ ПРАВЕДЕН ХРИСТИЯНИН !ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕШ.....!НАГЛЕДАЛ СЪМ СЕ НА ''политици'' които се молят на БОГ от 90-те до сега......................................:(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинаНе е от любопитство,моите родители и дядо ми също починаха,последните 5 или 10,последните 3,кои последни години?
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаКога се случи това?През коя година са починали близките ти?
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.........А аварите са описани като високи,светлокоси хора и никъде не се споменава да са били тюрки.Самият термин "тюрки" е измислен около 16 век,много по-късно от времето когато са живяли тези народи - хуни,авари,славяни и другиАко вземем и "Именника на българските владетели",ще видим,че има славянски имена.Това са славянски племена.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Хуните не са монголоидно тюркско племе и никога не са били,първите монголоиди - монголите,са влезли в Европа около 13-14 век,но не са се задържали дълго,били са победениА хуните навлизат около 3-4 век и завладяват почти цяла Европа и са били от източна Европа,тогава все още не е имало монголска експанзия и хуните са били индоевропейци.Предположението,че призходжат от племето хун-ну,не е вярно,нито местоположението съвпада,нито годините(датите)А аварите са описани като високи,светлокоси