Вирусът развързва кесията в ЕС, правилата за дефицит не важат

МВФ: Рецесията ще бъде поне толкова лоша, колкото през 2008 г.
Обновена: 23 мар 2020 23:29 | 23 мар 2020 23:26, Веселина Йорданова
126
Вирусът развързва кесията в ЕС, правилата за дефицит не важат
Снимка: БГНЕС

Министрите на финансите на ЕС се съгласиха да преустановят временно строгите правила за намаляване на публичния дефицит в блока, което ще позволи на държавите членки да харчат свободно за справяне с негативното икономически въздействието на пандемията от коронавирус, предаде Франс прес.

Временната мярка ефективно спира стриктния контрол от страна на Брюксел върху националните държавни разходи и най-вече върху правилото за бюджетен дефицит, който да не надвиши 3% от БВП на дадена държава и за държавен дълг не по-голям от 60% от БВП.

Това ще бъде особено добре дошло в Италия, страната от ЕС, страдаща най-много от новия коронавирус и която често се намира в нарушение на фискалните правила на блока.

Така наречената "обща клауза за дерогация" от Пакта за стабилност и растеж дава на правителствата "необходимата гъвкавост да предприемат всички необходими мерки за подкрепа на нашите здравни и системите за гражданска защита и за защита на нашите икономики", се казва в съвместното изявление, цитирано от БНР.

Силно задлъжнялата Италия, но също така и Франция и Белгия, вече не спазват фискалните правила на ЕС, обявявайки през последните дни десетки милиарди евро допълнителни стимулиращи средства за борба с опасната болест, която на практика спря техните икономики.

Министрите ще проведат видеоконференция и във вторник, за да обсъдят други начини за обединяване на силите за борба с това, което със сигурност ще се окаже изтощителна икономическа рецесия за целия континент и за световната икономика.

На днешната среща обаче беше изключена идеята на Италия и на Франция за емитиране на общи европейски облигации, добили през последните дни известност като "коронаоблигации".

Очаква се вместо това министрите да позволят на страните да искат гаранции за заеми от Европейския механизъм за стабилност (ESM), който разполага с 400 милиарда евро.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че МВФ очаква, че глобалната икономическа рецесия през 2020 г. ще бъде "поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза през 2008 - 2009 г. или дори по-лоша".

От друга страна, МВФ очаква да последва икономическо възстановяване през 2021 г., заяви тя.

Георгиева отбеляза, че фондът приветства извънредните фискални действия, предприети от много страни за укрепване на здравните системи и защита на засегнатите компании и работници, както и стъпките на централните банки за облекчаване на паричната политика, като добави: "Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт".

"Инвеститорите вече са изтеглили 83 милиарда долара от развиващите се пазари", предупреди Георгиева, като отново посочи икономически удар от коронавирусната пандемия върху "държавите с ниски доходи".

Разгръщането на "целия ни капацитет за заеми от 1 трилион долара" е една от мерките, които МВФ има на разположение за борба с трудности за глобалната икономика, причинени от Covid-19, посочи Кристалина Георгиева.

Тя обеща, че МВФ ще засили масирано спешното финансиране, като отбеляза, че 80 държави вече са поискали помощта му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
37
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Трябва да ни дойде една нова капиталистическа Европейска комисия с яки капиталисти комисари да ни въведе капиталистическия строй в ЕС и да ни избави от комунизма за да се оправим!
40
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, там и влезеш в що е пак с затишие? Но гората в обрата на сянка в каменна посуда от хребет. Тихомълком щом в петък със знаме на заник в борбата и кристалното водно рамкиране до цветните. Да, там е всякаква но отвън как не е то и пак в тях.
39
14
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАЙ-ВАЖНОТО Е, ЧЕ ПРОГНИЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ Е ФИНАНСОВО МЪРТВА ВЕЧЕ И ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ Е ЗАТЪНАЛА В НАД 100 МИЛИАРДА ЕВРО ЗАЕМ КЪМ МВФ А ДОГОДИНА ДАНО СИ ПРОДАДЕ И ЗЛАТНИЯ РЕЗЕРВ ЗА ДА ВЪРЖЕ ДВАТА КРАЯ ИЗЧАДИЕТО БЕЗБОЖНО САТАНИНСКО!
38
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предложението е дошло от Конте, нали?
37
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не е невъзможно.Дано инфлацията ми изяде кредита и после хоп с половин заплата всичко съм изплатил.Не се притеснявай. Банката ще го преиндексира спрямо инфлацията, няма да те лиши от кредита, спокойно.
36
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема да те огрее. Кредитите ще занулят дълговете на фирмите, практически всичко вече е изялено и изпито. По-скоро дефлация като 2008.
35
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавируса е другото име на златните времена за усвоителите на едни пари на данъкоплатеца. В условията на форсмажор, всеки е готов да даде и гащите на задницата си, за да си осигури дори и мъничко надежда за оцеляване.Ех, защо не дъм сега един крупен подизпълнител на държавни поръчки на европейдко ниво. Не Майбах, ами и дворец на Юпитер ще си купя!
34
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как се обслужва дълга на Люксембург който е 6070% от БВП, 607 пъти повече от БВП. Каква е тая икономика? 3.8 трилиона дълг при 4% годишна лихва това са 152 милиарда годишно само лихва да плаща за да го обслужва. С население 613 хил, значи всеки освен тлъстата си чиновническа заплата трябва да заработи отгори и 247 хил долара. Абе какво работят тия люксембурци чиновници брееее!
33
3
 
33
 
! Отговори
Не е невъзможно. преди 4 години
Дано инфлацията ми изяде кредита и после хоп с половин заплата всичко съм изплатил.
32
2
 
33
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Язе съм близо до Искъро, нема да се плашим от суша, ами газим до колене у тинята с тоя снег дека бърже се топи, като болните у Италия.
31
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МВФ: Рецесията ще бъде поне толкова лоша, колкото през 2008 г.Ай стига ве! Брокерите на недвижими имоти тъкмо заявиха че цените щели рязко да тръгнат нагоре! Пък вие сега ми говорите че ще има спад поне като през 2008-***? 30-40%? Не мое да бъде!
30
6
 
43
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Никой не иска държавата да дава пари на бизнеса.Искаме държавата да спре да взима пари от бизнеса поне, докато трае извънредното положение.Не може хотелът ми да стои затворен, а да плащам данъци, осигуровки и т.н.
29
5
 
37
 
! Отговори
Грекос Сиртакис преди 4 години
Или заем или пари от ЕС. Това е решението. С ясното съзнание че заемите все някога трябва да се върнат ...от другите.
28
6
 
58
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 4 години
Бля-бля ... Какъв ЕС ?! Видяхме го ЕС !Италия се гърчи в предсмъртна агония, а на помощ и идват Русия и Китай.
27
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е , че държавата в това си състояние не може да бъде майка кърмилница на бизнеса. Не както те си го представят. Държавата не може да ги осинови. Трябва да се търсят пари отвън защото иначе бюджетът, който е планиран при други условия и с други приоритети ще бъде сринат. Няма какво да се лъжем. Или заем или пари от ЕС. Това е решението. С ясното съзнание че заемите все някога трябва да се върнат. И бизнесът да му мисли и за тогава.
26
2
 
34
 
! Отговори
Джона преди 4 години
Хора, тоози вирус го използват за да се противопоставят на САЩ и Китай, които подържат фирмите от държавата - държавно монополистичен капитализъм. Това не е нищо ново. Сега субсидиите ще бъдат разрешени и това е добре за нас в ЕС Край на остерити на баба Меркел (криеща се в мазето).Всяко зло за добро.
25
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Е,и каквото дългът на Люксембург е 6070%?Важното е ,че се обслужва.Нашият може и да е 5% ,но ако не го връщаме ,ще ни обявят за фалирали.Както и човек някой има кредити в 3-4банки за по10хил. във всяка но си внася месечните вноски .Друг има 1000лева и не внася нищо,тогава идват в дома му и вземат каквото им харесва!
24
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България 2,87 заразени на 100 хил.Люксембург 865 заразени при население 614000. Това прави 142 заразени на 100 хил. - около 60 пъти повече от България, при тяхната велика здравна система. А сега да видим кой е по зле и като почне Брюксел да раздава компенсации за съсипаните икономики колко милиарда ще получи Люксембург и колко потупвания по рамо ще получи България!
23
2
 
37
 
! Отговори
Гелинкън преди 4 години
Войната между Севера и Юга 2.0.Богатият Север ще плаща, за да спаси любимите си туристически дестинации на юг.
22
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Не може да започне голямо печатане на пари защото ще започне голямата инфлация!Много по-вероятно е ,а и те си го казаха,да започне голямото теглене на заеми от всякакви институции!Лихвите по кредити бяха много ниски и който е теглил е спечелил!Вече няма да е така ,защото ще има търсене на пари и скачане на лихви!Хубавото е ,че и влоговете ще имат лихви.